CRNA PROMETNA STATISTIKA: U lipnju je u 63 prometne nesreće na zagorskim cestama bilo 137 sudionika. Rezime: jedan poginuli, osam teško i 29 lakše ozlijeđenih

KOBNO STISKANJE GASA: Brzina je i dalje najčešći uzrok nesreća u Zagorju, a zbog nje je utvrđeno i 868 prekršaja

Objavljeno: 11.07.2021. AB

Policijski službenici PU krapinsko-zagorske u lipnju su obavili očevid kod 63 prometne nesreće, što je u odnosu na isti mjesec prošle godine porast za 28,6 posto. Evidentirana je jedna prometna nesreća s poginulom osobom, u 26 nesreća s ozlijeđenim osobama osam osoba je zadobilo teške, a 29 osoba lakše tjelesne ozlijede, dok je u 36 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta. Ukupno je dakle u prometnim nesrećama nastradalo 38 osoba što je za 81 posto više nego u lipnju 2020. godine, a najviše nastradalih životne je dobi 20 do 40 godina (18 sudionika).

Kritično vrijeme

– Brzina je i dalje najčešći uzrok prometnih nesreća – zbog nje je izazvano 12 nesreća, a prema vrstama nesreća najviše je bilo slijetanja vozila s ceste i bočnih sudara – po deset. Kritični dan prema broju obavljenih očevida bila je srijeda, s 14 obavljenih očevida, a najsigurniji su bili petak i nedjelja s po tri obavljena očevida. Kritično vrijeme u toku dana je razdoblje između 19 i 20 sati  – kažu iz policije.

Ukupno je u nesrećama bilo 137 sudionika, od čega su bila 92 vozača, 41 putnik i četiri pješaka, a pod utjecajem alkohola u trenutku prometne nesreće bilo je 11 vozača i jedan pješak.

Također, policajci su tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu u lipnju evidentirali i 1560 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Alkoholizirani vozači

Najviše ih se odnosilo na brzinu (868), a slijede nekorištenje sigurnosnog pojasa u vožnji (141) te upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (59). Utvrđena su i 43 prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom, 33 prekršaja korištenja mobitela u vožnji, 15 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 10 prekršaja upravljanja vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, četiri prekršaja nekorištenja zaštitne kacige, tri prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilom te dva prekršaja odbijanja alkotestiranja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba