KUD Marof proslavio 40 godina djelovanja

Veliki jubilej obilježili izložbom, foto monografijom, priznanjima i programom sekcija KUD-a

Objavljeno: 26.06.2021. zagorjeinternational

Kulturno – umjetničko društvo Marof iz Novog Marofa osnovano je 1980. godine, no zbog pandemije koronavirusa, 40 godina djelovanja obilježilo je tek sada, svečanim programom u Kulturnom centru “Ivan Rabuzin“, održanom u petak.

KUD broji oko 90 aktivnih članova koji djeluju u folklornoj sekciji s podmlatkom i veteranskom sekcijom, tamburaškom orkestru s vokalnim solistom, dramskoj sekciji “Videki”, Klapi Marof i Ženskoj vokalnoj sekciji “Zipka”. U proteklih 40 godina KUD se okrunio s preko 900 nastupa u Hrvatskoj i izvan njenih granica, što je rezultiralo i brojnim gostovanjima inozemnih društava, čime su mještani Novog Marofa upoznali tradicijsku kulturu drugih zemalja.

Dijamantna diploma

Želja za održavanjem tradicijske kulturne baštine i ljubav prema glazbi, plesu i dramskom stvaralaštvu rezultirali su s preko 500 aktivnih članova od osnutka, od kojih su pojedinci zaslužili posebna priznanja i zahvalnice. Dugogodišnjim aktivnim članovima uručena su zlatna, srebrna i dijamantna priznanja Hrvatskog sabora kulture, a KUD Novi Marof kao udruga dobio je zasluženu dijamantnu diplomu, što je jedno od najvećih kulturnih priznanja, ali i svoju foto monografiju “40 godina KUD-a Marof” na 230 stranica i s preko 400 fotografija.

Za svoju veliku obljetnicu KUD je u holu KC-a “Ivan Rabuzin” postavio izložbu priznanja, fotografija, poklona, suvenira i plakata. Na kraju programa posjetitelji su uživali u kulturno – umjetničkom programu u izvedbi svih sekcija Društva.

– Obilježavanje smo počeli prigodnom izložbom naših priznanja, fotografija, poklona, suvenira i plakata, naših uspomena koje smo stekli, dobili, primili prilikom naših gostovanja u zemlji i u inozemstvu. To je mali dio fotografija, u foto monografiji je otprilike 50 puta više fotografije nego na izložbi, a pomoću suvremenih tehnologija dostupno je još 5-6 tisuća fotografija KUD-a. Ove su fotografije ogromno bogatstvo, kako za članove KUD-a, za sve koji su u toj povijesti sudjelovali, tak i za Novi Marof. KUD je dao vrijednosti koje rijetko kroz koju djelatnost možeš steći uz smijeh, igru, ples, zabavu, druženje. Na nama je da mlade usmjerimo da budu članovi KUD-a, da se bave takvom lijepom aktivnošću koja nudi ples, zabavu, druženje, putovanja, upoznavanje novih zemalja, ljudi, kultura. I to je nemjerljiva vrijednost – naglasio je predsjednik KUD-a Marof Dragutin Košćak.

Najbolje godine

Grad Novi Marof kontinuirano podupire rad KUD-a, a gradonačelnik Siniša Jenkač ovom je prilikom istaknuo zadovoljstvo proslavom velike obljetnice koja naglašava dug, predan i kvalitetan rad s ciljem očuvanja kulture toga kraja, ali i promocije kulture cijele Hrvatske.

– Dobro poznajem rad KUD-a, odavno ih pratim. 40 godina je iza njih. Ako to pretočimo u ljudske godine, to su najbolje godine. Pred KUD-om je najbolje, najaktivnije vrijeme. Čestitam im na svemu što su učinili za marofski kraj. A predstavljena foto monografija i postavljena izložba, krasan su podsjetnik tko je sve bio dio KUD-a – rekao je gradonačelnik Jenkač.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba