Od 13. rujna do 17. listopada ove godine popisivat će se hrvatsko stanovništvo – procjenjuje se da u KZŽ živi oko 126.000 stanovnika, šest tisuća manje nego prije 10 godina

OTVOREN NATJEČAJ: U Zagorju će trebati 239 popisivača. Plaća? Osam kuna po osobi, četiri kune po kućanstvu

Objavljeno: 23.06.2021. zagorjeinternational

Ove će se godine u Republici Hrvatskoj provesti popis stanovništva, a natječaj za prijavu popisivača i kontrolora otvoren je od danas, povodom čega je u Krapini održana press konferencija.

Tom je prigodom, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar istaknuo kako se popis stanovništva zapravo trebao održati od 1. travnja do 7. svibnja ove godine, a da je referentni trenutak popisa trebao biti 31. ožujka ove godine, no s obzirom na epidemiološku situaciju, popis je pomaknut, tako da će referentni dan biti 31. kolovoza 2024. godine, dok će se popis provoditi od 13. rujna do 17. listopada ove godine.

Desetak godina

– Popis stanovništva održava se svakih desetak godina zbog prikupljanja osnovnih podataka o prostornom rasporedu i sustavu stanovništva prema njegovim demografskim, ekonomskim, obrazovnim, migracijskim obilježjima, podacima o kućanstvima, stanovima i njihovim obilježjima. Nažalost, u čitavoj Republici Hrvatskoj, pa tako i u Krapinsko-zagorskoj županiji, nakon svakog popisa stanovništva utvrdimo da nas ima manje. Naša očekivanja su da će i ovog puta biti tako. Procjene su da ćemo negdje s oko 132.000 stanovnika koje smo imali 2011. godine na popisu stanovništva, ove godine imati oko 126.000 stanovnika. Nažalost, to je demografska slika koja prati čitavu Hrvatsku, pa i nas. Zbog dobre gospodarske situacije na području Krapinsko-zagorske županije, zato što smo otvorili ogroman broj novih radnih mjesta, s obzirom da nam je prosječna plaća od 2017. do 2021. godine rasla u postotku u Republici Hrvatskoj, nadam se da su to sve nekakvi konkretni rezultati koji su smanjili broj prije svega odlazaka ljudi. Demografska slika nam je kao i na području čitave Hrvatske loša. Mortalitet nam je tri puta veći i to je nešto što demografska politika Vlade, usudio bih se reći čitavog društva treba biti vrlo precizno i jasno osmišljena, i trebalo bi je provoditi u sljedećih desetak godina u kontinuitetu da bi se mogli vidjeti konkretni rezultati. Za popis stanovništva počeli smo se pripremati u listopadu prošle godine, napravili smo sve potrebne radnje i donijeli sve potrebne odluke da bi se popis nesmetano mogao provesti. Nalazimo se u završnoj fazi, dakle raspisan je javni poziv za prijavu koordinatora i popisivača – pojasnio je Kolar.

Pročelnica u Upravnom odjelu za opću upravu i imovinsko-pravne poslove Silvija Profeta Fabijančić rekla je kako će se popis provoditi u dvije faze.

Određeni uvjeti

– Od 13. do 26. rujna samostalno popisivanje stanovništva kroz elektronički sustav e-Građanin, a od 27. rujna do 17. listopada putem osobnog intervjua sa stanovništvom. Iznimno, popis se može provoditi do 29. listopada ako se ustanovi da do 17. listopada nisu popisane sve popisne jedinice. Što se tiče organizacijskog dijela, imamo Županijsko popisno povjerenstvo, zatim šest ispostava i 19 popisnih centara, a u popisu će sudjelovati šest instruktora, 27 kontrolora i 239 popisivača. Objavljen je javni poziv, kojeg je raspisala ravnateljica Državnog zavoda za statistiku, za zainteresirane kandidate za podnošenje prijava za posao popisivača i kontrolora u drugoj fazi provedbe popisa stanovništva. Zainteresirani kandidati trebaju na mrežnim stranicama popisa popuniti prijavu, a rok je od danas do 15. srpnja, a za područje Krapinsko – zagorske županije traži se dakle 27 kontrolora i 239 popisivača. Njihova obuka provodit će se online. Pri popunjavanju prijava kandidati su obavezni priložiti obostrano skeniranu osobnu iskaznicu, a što se tiče uvjeta, to je hrvatsko državljanstvo s prebivalištem ili reguliranim boravištem u RH, navršenih 18 godina u trenutku popunjavanja prijave, završena najmanje srednja škola, poznavanje rada na računalu te valjana adresa elektroničke pošte. Prednost pri odabiru će imati kandidati koji imaju višu razinu obrazovanja, iskustvo rada na prijašnjim popisima, odnosno anketama, dobro poznaju rad na računalu te nezaposleni i studenti, a važno je i da postoji mogućnost vlastitog prijevoza. Što se tiče pitanja, ona će se odnositi na osobne podatke, na iskustvo u anketiranju, na informatičku pismenost te demografska pitanja – kazala je Profeta Fabijančić, pa odgovorila na novinarsko pitanje kako će biti plaćeni oni koji vršiti popis.

-Za ispunjeni upitnik za osobu osam kuna, za ispunjeni upitnik za kućanstvo, odnosno stan četiri kune i preuzimanje kontrolne šifre, ako je građanin svoju obitelj sam popisao u sustavu e-građanin, osam kuna. Kontrolorima za obavljanje poslova na popisu 2021. godine bit će isplaćeno 5600 kuna jednokratno. Važno je naglasiti da primitci koje ostvare popisivači i kontrolori, nisu oporezivi te im se to isplaćuje na njihov tekući račun – pojasnila je Profeta Fabijančić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba