ODLIČNA VIJEST ZA RODITELJE: U Krapini otvoren obrt za čuvanje djece “Srčeko“ - zasad imaju šestero djece, već od jeseni upisivat će njih 12-ero, a Grad svima sufinancira boravak

“Djeca su uvijek oko mene, puno me roditelja zvalo privatno da čuvam njihovu, htjela sam to skupiti u jednu cjelinu”

Objavljeno: 19.06.2021. zagorjeinternational

U subotu je u Magistratskoj ulici 18, u Krapini otvoren obrt za čuvanje djece “Srčeko“. Kako je sama vlasnica obrta Mateja Petrić otkrila, od jeseni će moći primiti 12-ero djece o kojima će brinuti dvije dadilje, a zasad kroz ljeto o šestero djece brinut će ona sama. Upisati se mogu djeca od navršene godine dana pa do šest godina života.

– Tri godine sam radila u dječjem vrtiću i kroz cijeli život, djeca su uvijek negdje oko mene. Puno me roditelja zvalo privatno da čuvam njihovu djecu i htjela sam to skupiti u jednu cjelinu, pa da bude sve na jednom mjestu. Za uređenje prostora koristila sam poticaj za samozapošljavanje od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Ovim putem željela bih se zahvaliti gradonačelniku što će sufinancirati boravak djece u obrtima, kao što se sufinancira i za gradske vrtiće – rekla je Petrić.

Sufinanciranje obrta

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović uvodno je čestitao vlasnici što se odvažila na otvorenje obrta, poželio sreću u radu i istaknuo kako će joj Grad pružiti podršku.

– Mislim da je to svakako dobra inicijativa jer iako grad raspolaže gradskim vrtićem kapaciteta 200-njak djece, u svakom slučaju sve veća je potražnja za mjesta vezana za djecu. Ovakvi obrti dadilja su dobri, prvenstveno i zbog samog zapošljavanja, a s druge strane zbog zbrinjavanja djece. Prošle godine, donio sam odluku da će na isti način, kao što se sufinancira boravak djece u gradskom vrtiću i privatnom dječjem vrtiću, s istim iznosom sufinancirati i boravak djece u obrtima dadilja. Što se tiče poduzetništva, ne samo što se tiče ovog segmenta, napravili smo određeni iskorak u prošlih nekoliko godina. Dakle, mislim da možemo reći, što se tiče komunalne naknade, među najnižim smo u Republici Hrvatskoj po visini jedinične cijene za izračun komunalne naknade. Oslobodili smo građane od plaćanja poreza koje Grad može samostalno donijeti. Prirez nikada ni nismo uveli, ukinuli smo porez na kuće za odmor, smanjili smo porez na korištenje javnih površina za ugostiteljske terase te porez na potrošnju. Dakle, ono što je u mogućnosti Grada pokazali smo, pogotovo u ovo vrijeme krize izazvane epidemijom, da izlazimo u susret koliko možemo. Porez koji nismo mogli u potpunosti ukinuti, smanjili smo na najnižu moguću mjeru, dakle paušalno jedna kuna godišnje po kvadratu, mislim da je to jedna čisto simbolična cijena – poručio je Gregurović.

Zadovoljstvo roditelja

Svoje zadovoljstvo otvorenim obrtom za čuvanje djece pokazao je i otac malenog Nikole, Tomislav Peček.

-Jako smo zadovoljni što se tako nešto dogodilo u Krapini jer Nikoli treba boravak u vrtiću, a mjesta nema. Potreban mu je kolektiv, tako da smo izrazito sretni što je gospođa Mateja otvorila ovaj obrt. Pošto će biti manje djece smješteno ovdje nego što ih ima u vrtiću, mislim da će i pristup djeci biti bolji – kazao je Peček.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba