ISPRED ZAGORJA SAMO ISTRA: U proteklih tjedan dana pad novooboljelih od korone veći je od 50, a hospitaliziranih od 44 posto

NASTAVIMO S ODGOVORNIM PONAŠANJEM: Pozitivno samo 1,4 posto od 500-tinjak uzoraka uzetih u Općoj bolnici Zabok

Objavljeno: 18.06.2021. AB

V.d. načelnice Stožera civilne zaštite KZŽ Jasna Petek na press konferenciji u Krapini iznijela je pozitivne trendove u Krapinsko – zagorske županiji, što se tiče pandemije koronavirusa, prema kojima je ispred Zagoraca trenutno samo Istarska županija.

– Na području Krapinsko – zagorske županije evidentirane su četiri nove osobe pozitivne na koronavirus. Radi se o dvije osobe s područja Pregrade i dvije osoboe s područja Velikog Trgovišća. U posljednjih sedam dana imamo 14 novih slučajeva zaraze, s time da se još čekaju podaci za danas. Na području Krapinsko – zagorske županije su 24 aktivna slučaja zaraze koronom, a u samoizolaciji su 23 osobe. Kada se gleda broj novooboljelih na 100.000 stanovnika, u proteklih sedam dana imamo pad veći od 50 posto. U Općoj bolnici Zabok hospitalizirano je šest pozitivnih osoba, od kojih je jedna na respiratoru, tako da bilježimo i pad broja hospitaliziranih veći od 44 posto. Nažalost, u proteklih sedam dana imamo jednu preminulu osobu. Moram istaknuti i da je postotak pozitivnih testova od uzoraka uzetih u OB Zabok u proteklih sedam dana tek 1,4 posto, odnosno bilo je sedam pozitivnih nalaza na 498 uzetih uzoraka. Tjedan prije bilo smo na 2,6 posto, a prije dva tjedna na četiri posto, tako da zaista možemo biti zadovoljni ovim trendovima – izvijestila je Petek, dodajući kako se nada da ćemo svi zajedno odgovornim ponašanjem ove trendove nastaviti i da ćemo uskoro imati situaciju da nećemo imati novooboljelih.

Inače, do četvrtka su u Krapinsko – zagorskoj županiji prvom dozom cijepljene 41.682 osobe, a drugom dozom 33.077 osoba. Ukupno je utrošeno 74.759 doza cjepiva. Prvom dozom procijepljenost je 44,2 posto, drugom 31,9 posto, a postotak ukupne procijepljenosti u odnosu na odraslo stanovništvo je 32,4 posto, izvijestio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Tomislav Jadan te dodao da je Krapinsko – zagorska županija, što se tiče druge doze, prva u Hrvatskoj, gdje je prosjek 24,9 posto.

– Očekujem da do kraja mjeseca u bolnici neće biti Covid pacijenata. Zadovoljan sam što je naša županija prva u Hrvatskoj po ukupnoj procijepljenosti, no istovremeno zabrinut jer pada broj zainteresiranih za prvu dozu – nadovezao se župan Kolar, objasnivši da je zato i pokrenuta akcija ”Protiv korone se cijepi i u toplicama se besplatno okrijepi”, u sklopu koje pravo na besplatnu ulaznicu za neke od zagorskih termi ostvaruju sve osobe s područja Krapinsko – zagorske županije koje prime prvu dozu cjepiva u periodu od 7. lipnja do 15. srpnja.

– Moramo se nastaviti cijepiti istim intenzitetom, javite se svojim liječnicima, cjepiva ima, možete birati kojim ćete se cjepivom cijepiti – pozvao je još jednom Kolar te najavio da će danas imenovati novi Stožer civilne zaštite.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba