ŽENE I PODUZETNIŠTVO U KZŽ 2021.:

“Ako je žena glasna i teži ispunjavanju zadataka, bude kritizirana da je agresivna, dok je muškarac za isto takvo ponašanje okarakteriziran kao odlučan i dobar menadžer”

Objavljeno: 18.06.2021. AB

U Poduzetničkom centru u Krapini održana je konferencija “Žene i poduzetništvo u Krapinsko – zagorskoj županiji 2021.”. “Kako sam uspjela?”, “Kako doći do dobre ideje i pretvoriti je u uspješan business?”, “Kako razvijati uspješnu karijeru?”, teme su kojima su govornice otkrile svijet poduzetništva kroz svoje priče, a sudjelovale su obrtnice, poduzetnice, vlasnice OPG-ova, menadžerice, ravnateljice, direktorice i sve žene koje se bore za rodnu ravnopravnost. Organizatorica konferencije i direktorica tvrtke SL komunikacije Snježana Leljak rekla je da je ovo treća godina da se druže i tematski bave problemima žena kada se odluče ući u svijet obrtništva poduzetništva, politike, tj. kada odluče graditi neku svoju karijeru. 

‘Ženska’ zanimanja

– Vjerojatno bi velika većina istaknula da prevelikih problema nema, kako smo sigurno ravnopravne, kako se gleda kako je netko sposoban, učinkovit i slično. No, osobno mogu reći kako je ženama veliki izazov uspjeti se izboriti u poslovnom svijetu. Ako je žena glasna, teži ispunjavanju zadataka, i ako vodi svoj tim, bude kritizirana kako je agresivna, dok je muškarac za isto takvo ponašanje okarakteriziran kao odlučan i dobar menadžer. S druge strane, ako u tišini čekate da dođe vaš red za riječ, i da se priznaju zasluge za nešto što ste odradili, vjerujte da ćete jako dugo čekati – istaknula je Leljak.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da je još uvijek u Krapinsko – zagorskoj županiji, a to je trend u cijeloj Hrvatskoj, omjer žena u poduzetništvu i obrtništvu otprilike 70:30, u korist muškaraca. 

– Na upravljačkim funkcijama još je uvijek definitivno puno veći broj muškaraca. Za žene su rezervirana ona ‘ženska’ zanimanja, u području obrazovanja, zdravstva, socijalne skrbi i zapravo u vrijeme pandemije vidjeli smo da su žene te koje su posebno pogođene upravo tom situacijom. To su razlozi zašto moramo govoriti o ženama i poduzetništvu i moramo se međusobno hrabriti i osnaživati i na primjerima dobrih praksi vidjeti na koji način i kako možemo preuzeti život ne samo sebe nego i svoje okoline u svoje ruke, pokazati veću odgovornost i spremnost, jer mi smo za to sposobne – rekla je zamjenica Petek.

 Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u RH Višnja Ljubičić istaknula je zadovoljstvo što je Republika Hrvatska još 2007. prepoznala da žene nemaju iste startne pozicije kao muškarci kada se govori o poduzetništvu i osobnom angažmanu, jer postoji niz prepreka na koje nailaze isključivo žene. 

Turbulentno tržište

– Kroz instituciju za ravnopravnost spolova sagledavamo da je pitanje tržišta rada iznimno turbulentno i da se žene na tržištu rada suočavaju s nizom prepreka koje su specifične i isključivo za njih. To je ostvarivanje majčinstva i njihova dob, uvjetno rečeno da li su premlade ili prestare za bavljenje određenim poslom, zadržavanjem pozicije ili opstankom na određenom radnom mjestu. Uz sve to dolaze i drugi problemi koji pogađaju i mušku populaciju – rekla je Ljubičić.

 Sudionice konferencije pozdravili su i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije Darko Varga te predsjednik HGK- Županijske komore Krapina Josip Grilec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba