Bio je vojnik u Drugom svjetskom ratu i borio se protiv vojnika Trećeg Reicha

Umro je David Dushman, posljednji preživjeli osloboditelj Auschwitza

Objavljeno: 07.06.2021. zagorjeinternational

David Dushman, posljednji preživjeli osloboditelj koncentracijskog logora Auschwitz, umro je u 98. godini života. Dushman je bio ruski Židov.

– Svaki svjedok tog vremena koji nas napušta, veliki je gubitak, ali rastanak od Davida Dushmana posebno je bolan – rekla je istaknuta predstavnica njemačkih Židova Charlotte Knobloch, predsjednica zajednice u Münchenu, gdje je Dushman proveo posljednje godine svoga života.

– Bio je među rijetkima koji su o tim događajima mogli govoriti iz vlastitog iskustva – dodala je Knobloch, koja je također preživjela holokaust, izrazivši žaljenje zbog gubitka “odvažnog i poštenog čovjeka”.

Inače, u nedjelju se obilježavala 77. godišnjica početka operacije “Overlord”, savezničkog desanta na plaže Normandije 6. lipnja 1944., što je označilo početak kraja Drugog svjetskog rata.

Prisjetimo se, nacistički program masovnog istrebljenja Židova rezultirao je jednim od najvećih genocida u ljudskoj povijesti u kojem je živote izgubilo oko šest milijuna europskih Židova.

Najnovije po kategorijama

PRESUDILE NIJANSE: Najbolji novi kolač spravili članovi zbora “Đure Prejca”, tradicionalnu slasticu Desinićke mažoretkinje, a najljepši štand ima OPG Črvek

DEVETI 'DANI JABUKA“ U DESINIĆU: Po prvi put u Turističkom informativnom centru i Rodnoj kući Đure Prejca – uz bogat kulturni program, može se kupiti od jabuka, preko aronije do svih ostalih domaćih proizvoda

PRESUDILE NIJANSE: Najbolji novi kolač spravili članovi zbora “Đure Prejca”, tradicionalnu slasticu Desinićke mažoretkinje, a najljepši štand ima OPG Črvek

Objavljeno: 16.10.2021. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter