Održana treća Međunarodna izložba bučinih ulja Alpe – Adria i 10. Izložba bučinih ulja Hrvatske - najveća specijalizirana izložba bučinih ulja u Europi, na koju dolaze isključivo najbolji i najkvalitetniji proizvodi

Šampion izložbe Uljara Sinković, ocjenjivački sud dodijelio 22 zlatne, 104 srebrne i 23 brončane medalje

Objavljeno: 02.06.2021. zagorjeinternational

Na jedinstvenoj manifestaciji u Europi, trećoj Međunarodnoj izložbi bučinih ulja Alpe – Adria i 10. Izložbi bučinih ulja Hrvatske, za zlatne, srebrne i brončane medalje za kvalitetu borila su se bučina ulja iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Mađarske.
Na izložbu koju je Varaždinska županija organizirala zajedno sa Savezom Alpe – Adria i još 12 hrvatskih županija, pristiglo je 168 uzoraka. Svako od njih bilo je podvrgnuto dosad najstrožem ocjenjivanju, budući da je ove godine dodatno podignut bodovni prag, a time i ljestvica kvalitete.

Bolji parametri

Na prigodnoj svečanosti, održanoj 26. svibnja u atriju Županijske palače, proglašen je šampion izložbe, Uljara Sinković iz Krapinsko – zagorske županije. Nagrada u iznosu od 2000 eura uručena je Danijelu Sinkoviću, čije je ulje dobilo najviše ocjene za kvalitetu u kategoriji djevičanskih bučinih ulja, a istovremeno su zlatnu medalju sa svojim drugim proizvodom osvojili i u kategoriji hladno – prešanih bučinih ulja.
Radi se o najvećoj specijaliziranoj izložbi bučinih ulja u Europi na koju dolaze isključivo najbolji i najkvalitetniji proizvodi. U takvoj konkurenciji nije niti jednostavno niti lako izboriti zlatnu medalju, a kamoli postati šampionom.

Pet proizvođača iz Varaždinske županije osvojilo je pet svjetskih zlatnih medalja na najvećem svjetskom natjecanju. To pokazuje da istu razine kvalitete imaju i drugi proizvođači, posebno iz sjeverne Hrvatske.
Ocjenjivački sud je dodijelio ukupno 22 zlatne, 104 srebrne i 23 brončane medalje.

– Posebno veseli što smo, unatoč svim ograničenjima zbog pandemije koronavirusa, uspješno odradili ovu izložbu. Pristigli uzorci bili su na visokoj razini kvalitete, o čemu govori činjenica da nijedno ulje nije bilo diskvalificirano na temelju kemijskih parametara. Uz to su brojni kemijski parametri znatno bolji u odnosu na prošle godine, pri čemu se izdvaja onaj ukupnih nečistoća, na koji smo upozoravali proizvođače te ih educirali. Promjene se doista vide, što mi je posebno drago i potvrđuje da su sinergija struke i proizvođača te predani rad ključ uspjeha. Čestitam svima! – istaknula je predsjednica Ocjenjivačkog suda Melita Makovec iz Bioinstituta Čakovec.

Dobitnici nagrada

Na jubilarnoj 10. Izložbi bučinog ulja bile su zastupljene sve kontinentalne županije, od Međimurske do Vukovarsko – srijemske županije. Iako se radi o različitim nazivima i robnim markama, proizvodima iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Mađarske zajedničko svima je da se radi o 100 posto čistim bučinim uljima.
U kategoriji djevičanskih bučinih ulja, zlatne medalje su osvojili Uljara Sinković, Agro-Noršić, Darko Šipek, Matija Mesar, Andreja Petrović, Olajutő Szovetkezet (Mađarska) i Josip Žmegač.
U kategoriji hladno – prešanih bučinih ulja, zlatne medalje su osvojili OPG Liege, Učenička zadruga “Zdenček”, OPG Osrečak, Batha – Porta (Mađarska), Ivica Cesar, Verica Zakojč, Uljara Sinković, Miran Kolarič (Slovenija), Zlatko Vularić, Danijel Kunštović, Luka Ivoš, Vjekoslav Kopljar, Tomislav Kovač, Peter Balogh (Mađarska) i OPG Kukec.
Treću Međunarodnu izložbu bučinih ulja Alpe – Adria i 10. Izložbu bučinih ulja Republike Hrvatske organizirali su Varaždinska županija sa Savezom Alpe – Adria i hrvatskim županijama: Krapinsko – zagorskom, Međimurskom, Zagrebačkom, Sisačko – moslavačkom, Koprivničko – križevačkom, Osječko – baranjskom, Bjelovarsko – bilogorskom, Karlovačkom, Virovitičko – podravskom, Vukovarsko – srijemskom, Požeško – slavonskom županijom, Gradom Zagrebom, Poljoprivrednom komorom Austrije – Klagenfurt, Kmetijskom gozdarskom zbornicom Slovenije – Ptuj i Murska Sobota te Udrugom poljoprivrednih proizvođača iz Mađarske.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba