AKTIVISTI "ZELENE AKCIJE" PERFORMANSOM OBILJEŽILI TJEDAN MENSTRUALNOG SIROMAŠTVA: Prošetali Zagrebom s "krvavim" ulošcima na glavi

“Više od 10 posto osoba s menstruacijom u Hrvatskoj nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale”

Objavljeno: 26.05.2021. zagorjeinternational

Aktivisti i aktivistkinje “Zelene akcije” u utorak su performansom obilježili Tjedan menstrualnog siromaštva, koji se održava od 24. do 28. svibnja. Na Glavnom kolodvoru u Zagrebu postavili su transparent u obliku jednokratnog plastičnog uloška s natpisom “Krvavo plaćamo ovaj otpad”.

– Menstrualno siromaštvo globalni je problem, a rješavanje tog problema je ljudsko pravo – rekla je Ana Marija Mileusnić iz Zelene akcije.

Aktivisti su upozorili kako suočavanje s menstrualnim siromaštvom zahtijeva sustavne promjene; od uvođenja seksualnog i zdravstvenog obrazovanja do donošenja mjera koje omogućuju da sigurniji, višekratni i održivi menstrualni proizvodi budu dostupni svim osobama s menstruacijom.

U Hrvatskoj je, pojašnjavaju aktivisti, glavni problem u porezu na menstrualne potrepštine, koji iznosi 25 posto, što je treći najveći porez na robu široke potrošnje u svijetu. Visoka stopa PDV-a na esencijalnu higijensku potrepštinu, o kojoj ovisi polovica stanovništva, povećava društvene nejednakosti te diskriminira osobe s menstruacijom.

– Više od 10 posto osoba s menstruacijom u Hrvatskoj nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale. Više od 10 posto njih ne može si uopće priuštiti uloške te ih odabiru prema cijeni, a ne kvaliteti – objasnila je Mileusnić, pa dodala da je to pokazalo prvo takvo istraživanje u RH koje je provela udruga PaRiter iz Rijeke.

– Prema istraživanju, čak jedna trećina osoba s menstruacijom izabrala bi sigurnije, održive i višekratne potrepštine ako bi si ih mogla priuštiti –  dodala je Mileusnić.

Ističe kako su menstrualne potrepštine skupe, a najčešće korišteni menstrualni proizvodi su oni najjeftiniji, ali i najštetniji za zdravlje osoba s menstruacijom.

– Takvi proizvodi izrađeni su od jednokratne plastike, a uz to sadrže koktel štetnih kemikalija, čije prisustvo može uzrokovati ozbiljne posljedice na ljudsko zdravlje, poput bolesti srca, neplodnosti i poremećaja u endokrinom sustavu – objasnila je Mileusnić.

Iz “Zelene akcije” kažu i kako jednokratni plastični menstrualni proizvodi negativno utječu i na okoliš, a glavna posljedica vidljiva je na odlagalištima otpada i u morima. Tamo su ulošci i tamponi, zajedno s njihovim aplikatorima, jedan od deset najčešćih jednokratnih plastičnih proizvoda te su kao takvi predmet EU Direktive o smanjenju jednokratne plastike.

– Višekratne i održive menstrualne potrepštine dugoročno su ekonomski isplative, zdraviji su izbor za osobe s menstruacijom i smanjuju zagađenje jednokratnom plastikom. Međutim, kako bi njihovo korištenje bilo što raširenije, nužni su sustavni poticaji – od uključivanja u sustav obrazovanja i smanjenja poreza do poticaja za kupnju takvih proizvoda – zaključila je Mileusnić.

Najnovije po kategorijama

PRESUDILE NIJANSE: Najbolji novi kolač spravili članovi zbora “Đure Prejca”, tradicionalnu slasticu Desinićke mažoretkinje, a najljepši štand ima OPG Črvek

DEVETI 'DANI JABUKA“ U DESINIĆU: Po prvi put u Turističkom informativnom centru i Rodnoj kući Đure Prejca – uz bogat kulturni program, može se kupiti od jabuka, preko aronije do svih ostalih domaćih proizvoda

PRESUDILE NIJANSE: Najbolji novi kolač spravili članovi zbora “Đure Prejca”, tradicionalnu slasticu Desinićke mažoretkinje, a najljepši štand ima OPG Črvek

Objavljeno: 16.10.2021. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter