OSTVARENJE SNA: Na svoj 12. rođendan, Udruga “Sveta Ana“ stavila je u funkciju sobu za senzornu integraciju

JEDINA TAKVA TERAPIJA U KZŽ: “Riješit ćemo problem nedovoljne socijalne uključenosti 140 djece s teškoćama i pružiti podršku za 50 članova njihovih obitelji“

Objavljeno: 20.02.2021. JJ

Na svoj 12. rođendan Udruge “Sveta Ana“ iz Lobora stavila je u funkciju dugo sanjanu i davno projektiranu sobu za senzornu integraciju. Unatoč svim izazovima, preprekama, ali strpljivi, puni ljubavi, vjere, uporni i odlučni u namjeri, dosanjali smo još jedan san, kaže predsjednica udruge Mateja Posarić.

Iako su svečano otvorenje morali odgoditi zbog epidemioloških mjera, Posarić nam otkriva kako je projekt realiziran zahvaljujući potpisanom Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda za projektni prijedlog “Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici“. Naziv projekta bio je “Dječji svijet – zajedno do ljepše budućnosti“, a Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je na iznos od 1.499,404,36 kuna, u trajanju od 22 mjeseca. Posrednička tijela u provedbi projekta bila su Ministarstvo rada, mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike te Hrvatski zavod za zapošljavanje – Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije, a partnerske organizacije na projektu Udruga osoba s invaliditetom Sisačko – moslavačke županije, Centar za pružanje usluga u zajednici Ozalj i Udruga osoba s invaliditetom “Bubamara“ iz Vinkovaca.

Partnerski odnos

– Projekt rješava problem nedovoljne socijalne uključenosti 140 djece s tjelesnim, senzoričkim, komunikacijskim, govorno – jezičnim i intelektualnim teškoćama te problem nedovoljnog promicanja pomirenja poslovnog i obiteljskog života pedeset članova njihovih obitelji u četiri partnerske županije – Krapinsko – zagorskoj, Sisačko – moslavačkoj, Karlovačkoj i Vukovarsko – srijemskoj. Dio opreme nabavljen je i sredstvima uz pomoć RTL-a, projektom “RTL pomaže djeci“, a dio je financirao i JANAF, kojima također zahvaljujemo. Zahvala ide i načelnici općine Lobor Ljubici Jembrih koja je podrška svim projektima, a i sama je svojim radom, trudom i odricanjem od samih početaka u Udruzi započela i pripremila temelje za provođenje svih aktivnosti i terapija – kaže Posarić.  

Senzorna integracija usmjerena je na obitelj, provodi se u prostoriji koja je specijalizirano opremljena te osigurava vestibularna, proprioceptivna i taktilna iskustva te iskustva praksije. Kroz intervenciju se potiče rad na unapređenju regulacije emocija i stanja usmjerenosti na zadatak te se razvija partnerski odnos između terapeuta i djeteta.

Terapija svijetlom

– Izrazito smo ponosni na činjenicu da ćemo provoditi terapije senzorne integracije, ali i terapije svijetlom koje ne provodi nitko u Krapinsko – zagorskoj županiji, a niti bliže dostupne rehabilitacijske ustanove. Kroz isti projekt osiguran je i mobilni tim podrške obiteljima, budući da fizioterapeutske radionice, usluga radnog terapeuta i logopeda, kulturne i sportske aktivnosti te podrška obitelji zbog financijskih razloga nisu bile kontinuirano dostupne i nisu mogle zadovoljiti sve potrebe djece s teškoćama. Cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti za 140 djece s teškoćama u razvoju, ali i podrška za 50 članova njihovih obitelji.  Na kraju mogu samo dodati, da iako živimo u izazovnim vremenima, ne odustajemo, puni smo planova, želje za unaprjeđenjem, novih projekata i aktivnosti, te se veselimo budućim novitetima. Sretan rođendan našoj Udruzi, našem drugom domu! – zaključuje Mateja Posarić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba