Muzej i knjižnica u Pregradi dobili pristup za osobe s invaliditetom

“Pristup zgradi posebno je važan zbog blizine bolnica te Centra za odgoj i obrazovanje u Krapinskim Toplicama jer su i pacijenti i učenici naši posjetitelji“

Objavljeno: 20.02.2021. zagorjeinternational

Krajem 2020. godine završio je projekt adaptacije zgrade muzeja i knjižnice u Pregradi za pristup osobama s invaliditetom, ukupne vrijednosti 165.820 kuna. Riječ je o projektu Muzeja grada Pregrade, kojeg je u prošloj godini uspješno realizirao ravnatelj muzeja Davor Špoljar, uz pomoć sredstava Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i sredstava Grada Pregrade. Podsjetimo, Ministarstvo je za projekt odobrilo 150.000,00 kuna, a Grad Pregrada osigurao je preostalih 15.820 kuna.

Montiran rukohvat

Projekt se provodio od ožujka do prosinca 2020. godine, a obuhvatio je ugradnju kose stubišne platforme, radove na obnovi vanjskih ulaznih vrata zgrade te radove na rekonstrukciji vanjskog ulaznog dijela zgrade muzeja i knjižnice, kao i izradu cjelokupne potrebne projektne dokumentacije i ishođenje potrebnih suglasnosti i prethodnih odobrenja od nadležnih tijela.

Platforma modela V64 za savladavanje jednog kraka stepeništa ugrađena je na prvo unutarnje stepenište u zgradi muzeja i knjižnice, koje povezuje ulazni prostor u zgradu s visokim prizemljem, gdje se nalaze prostori Gradske knjižnice Pregrada, galerija, muzejska trgovina (suvenirnica) i sanitarni čvor. Radove je izvodila tvrtka Adrialift d.o.o. iz Rijeke, dok je radove na sanaciji ulaznih vrata izvodila Stolarija Zemljić. Radovi su obuhvatili skidanje oba krila vanjskih ulaznih vrata s dovratnika te kompletnu sanaciju vrata. Radove na rekonstrukciji vanjskog ulaznog dijela je pak izvodila KUNA-GORA, zanatska zadruga iz Pregrade. Novi ulaz, osim zadržavanja postojećeg modela pristupa zgradi putem stepenica iz smjera istoka i sjevera, dobio je i vanjsku pristupnu rampu iz smjera juga, zbog lakšeg pristupa osobama s invaliditetom te osobama sa smanjenom pokretljivošću. Osim toga, na fasadu zgrade je uz pristupnu rampu montiran rukohvat od nehrđajućeg (inox) čelika, za lakše kretanje, a vanjsko stepenište dobilo je taktilni opločnik za lakši pristup slijepim i slabovidnim osobama.

Na korist svima

– Ponosan sam na to što smo i u iznimno teškoj godini poput prošle uspjeli realizirati ovakvu investiciju u našu zgradu. Vjerujem da su rezultati ovog projekta na korist svim posjetiteljima muzeja, korisnicima knjižnice ili učenicima i nastavnicima Glazbene škole Pregrada. Djelovanje u povijesnoj zgradi u središtu grada, u kulturno-povijesnoj jezgri grada Pregrade ima svoju ljepotu, no uz to zadovoljstvo, dolazi i obaveza o kontinuiranoj brizi i ulaganju u očuvanje naše baštine. Pristup zgradi važan je i zbog blizine bolničkih ustanova te Centra za odgoj i obrazovanje u susjednim Krapinskim Toplicama, čiji pacijenti i učenici također čine posjetitelje Muzeja grada Pregrade, njima geografski najbližeg muzeja. Za ovu godinu planiramo osigurati pristup osobama s invaliditetom do zbirki u stalnom postavu koje se nalaze na prvom katu naše zgrade, čime bismo u potpunosti prilagodili našu zgradu svim posjetiteljima – istaknuo je ravnatelj muzeja Davor Špoljar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba