Lijepa vijest za trudnice

Od 24. veljače u u OB Zabok opet će biti dopuštena pratnja na porodu – pod određenim uvjetima

Objavljeno: 19.02.2021. zagorjeinternational

U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana od 24. veljače bit će dopuštena pratnja na porodu, a postupak se temelji na smjernicama Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju Hrvatskog liječničkog zbora za zbrinjavanje trudnica za vrijeme trajanja pandemije COVID-19.

Trudnica i osoba u pratnji na porodu moraju proći trijažu koja se nalazi na ulazu u Opću bolnicu Zabok i bolnicu hrvatskih veterana. Trijaža se provodi od 6 do 20 sati na glavnom ulazu u bolnicu, a u vremenu od 20 do 6 sati na trijažnom šalteru objedinjenog hitnog bolničkog prijema.

Kriteriji za dopuštenje

Osobe koje mogu doći u pratnji su sve one osobe koje nemaju simptome COVID–a 19, imaju negativnu epidemiološku anamnezu te negativne podatke na trijažnom obrascu ili su unatrag tri mjeseca preboljele COVID-19 i prošlo je više od mjesec dana od početka bolesti.

Ukoliko žele ostvariti pravo biti pratnjom na porodu, trebaju donijeti pismeni nalaz PCR-a ili BAT-a, odnosno brzog antigenskog testa iz razdoblja bolesti ili potvrdu liječnika obiteljske medicine o tome da su preboljele bolest unatrag tri mjeseca te su protekla 30 dana od početka pojave simptoma.

Pratnjom ne može biti osoba koja ima jedan od simptoma sumnje na COVID – 19: vrućica, kašalj, dispneja, promjena okusa ili njuha, zatim ako osoba ima pozitivnu epidemiološku anamnezu ili jedan ili više odgovora DA na trijažnom obrascu.

Osim onih koji mogu doći u pratnji i onih koji ne mogu, postoje i oni koji to mogu ostvariti uvjetno – osoba koja nema simptome, ima negativnu epidemiološku anamnezu, ima negativne podatke na trijažnom obrascu, nije preboljela COVID – 19 bolest ili je prošlo više od 3 mjeseca od preboljenja bez obzira da li je cijepljena ili ne. Osobe koje ulaze u ovu skupinu, nakon trijaže će morati obaviti testiranje  brzim antigenskim testom, a samo testiranje može se obaviti u OB Zabok i BHV. Trošak testa koji iznosi 200 kuna, snosi osoba sama te ukoliko se rezultat testa pokaže kao negativan, osoba ima dopuštenje za prisustvovanje porodu.

Pravila boravka

Osoba u pratnji prilikom svog boravka u bolnici mora slijediti i propisana pravila za ponašanje – prije ulaska u rađaonicu, treba higijenski oprati i dezinficirati ruke, obući propisanu zaštitnu opremu koju donosi sa sobom, koju je moguće kupiti u ljekarni. Čine ju: zaštitni mantil (tunika), zaštitne hlače (moguće je i jednokratni zaštitni komplet koji sadržava zaštitne hlače i zaštitni gornji dio), zaštitnu kapu, lateks rukavice, nazuvke i FFP2 masku.

Cijelo vrijeme tijekom boravka u rađaonici,  propisana zaštitna sredstva ne smije skidati, pri čemu FFP2 maska mora biti pravilno postavljena preko nosa i usta.  Dozvoljen je blizak kontakt trudnice i osobe u pratnji, a  sa zdravstvenim osobljem, pratnja mora održavati socijalnu distancu.

Pravo boravka osobe u pratnji vrijedi samo za vrijeme samog poroda u rađaonici, a nakon poroda, osoba u pratnji, uz vodstvo medicinskog osoblja mora napustiti rađaonicu, odložiti zaštitna sredstva, dezinficirati ruke te napustiti bolnicu, bez zadržavanja u drugim prostorijama bolnice.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba