Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Na današnji dan Sovjetske trupe su oslobodile logor Auschwitz

Objavljeno: 27.01.2021. zagorjeinternational

Međunarodni je dan sjećanja na žrtve holokausta. Generalna skupština UN-a je 2005. godine usvojila rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. Za datum sjećanja na žrtve stradale u holokaustu tijekom Drugog svjetskog rata, izabran je 27. siječanj, dan kada su trupe Sovjetske armije 1945. godine oslobodile najveći nacistički koncentracioni logor – Auschwitz. Tom prilikom oslobođeno je 7500 zatvorenika.

Međunarodni dan sjećanja na holokaust se posebno obilježava u europskim zemljama u kojim je tijekom Drugog svjetskog rata život izgubilo 53 milijuna ljudi, među kojima gotovo 31 milijun civila. Ukupan broj Židova, žrtava nacističkog progona, kreće se od najmanje 4.194.000 do 5.820.960.

– Na današnji dan, kad su oslobođeni preživjeli zatočenici Auschwitza, prisjećamo se svih strahota i nehumanosti koje je židovski narod, ali i pripadnici drugih etničkih manjina proživio tijekom Drugog svjetskog rata, što nas je obvezalo da trajno upozoravamo na neprihvatljivost ekstremizma, isključivosti i političkog nasilja, kao i da naraštaje koji dolaze odgajamo u duhu mira i istinske tolerancije, odnosno da ih učimo kako je poštivanje moralnih vrednota, vladavine prava te zaštita slabijih i drukčijih temelj opstojnosti i napretka demokratskog društva. Holokaustom su ispisane jedne od najmračnijih i najsramotnijih stranica u ljudskoj povijesti, a na svima nama je da se borimo protiv svih oblika rasizma i diskriminacije na osnovi etničke pripadnosti, kako bismo spriječili da se išta slično ikada više ponovi – rekao je župan Željko Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba