Transakcija je navodno bila 'teška' između 150 i 200 milijuna eura

Novac od prodaje Croduxa Petrolu Čermak će uložiti u termoelektranu?

Objavljeno: 19.01.2021. zagorjeinternational

Kao što smo već izvijestili, slovenska naftna kompanija Petrol preuzela je hrvatski lanac benzinskih postaja Crodux, koji je bio u vlasništvu umirovljenog generala Ivana Čermaka. Za slovensku tvrtku to je najveća akvizicija u posljednjih desetak godina. Nisu otkrili vrijednost transakcije, no slovenski mediji pišu o iznosu između 150 i 200 milijuna eura.

U izjavi za Novu TV Čermak je neki dan rekao da je prodaja Petrolu logičan potez jer nema više prostora za širenje na tržištu. Veliki naprosto kupuju manje. Najavio je da će graditi “zelenu” termoelektranu koja neće ispuštati ugljikov dioksid u zrak, a proizvodit će i vodik. Širit će, najavljuje dalje, terminale i uključiti se u velike građevinske projekte. Ima još i  koncesiju za bušotine za plin i naftu. Čermak, je inače još 2012. godine govorio o projektu kogeneracijske termoelektrane u Slavonskom Brodu kapaciteta oko 600 megavata, koja bi zapošljavala oko tisuću ljudi, nadajući se da će se u suradnji sa stranim partnerom početi graditi već 2013. godine, s rokom za dovršetak do 2016. No od toga zasad ništa. Govorilo se da je investicija u termoelektranu vrijedna oko 450 milijuna eura. U kojoj je fazi projekt, još se ne zna.
Inače, Petrol će kupnjom Croduxa umirovljenog generala Ivana Čermaka ostvariti i najveći jednokratni rast prodajnih mjesta u povijesti, piše Večernji. Dobit će pod svoje okrilje čak 91 benzinsku postaju u Hrvatskoj, čime će s ukupno 200 prodajnih mjesta Petrolov tržišni udio porasti s 13 na 23 posto. Najavljuju da će poslovni model uspostavljen u Sloveniji prenijeti i na hrvatsko tržište. Kupnjom Croduxa šire se na šire tržište jugoistočne Europe. Radnike će, navodno je tako dogovoreno, zadržati. Crodux je inače u 2019. godini zabilježio oko 5,6 milijardi kuna (760 milijuna eura) prihoda od prodaje i oko 142 milijuna kuna neto dobiti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba