Danas u 15 sati u Krapini

Prvi Zagorci koji će se cijepiti protiv COVIDA-19 je petero djelatnika Zavoda za hitnu medicinu KZŽ

Objavljeno: 27.12.2020. zagorjeinternational

Prvo cijepljenje protiv bolesti COVID-19 u Krapinsko-zagorskoj županiji bit će održano danas u prostoru Zavoda za hitnu medicinu KZŽ u Krapini, gdje će se u 15 sati cijepiti petero njihovih djelatnika.
Podsjetimo, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i koordinatori distribucije dočekali su u subotu ujutro u 6 sati prvih 9750 doza cjepiva protiv koronavirusa tvrtke Pfizer-BioNTech, a danas, u ponedjeljak i utorak započinje distribucija prvih doza cjepiva i cijepljenje građana u svim županijama.
U tim će se danima u svim državama članicama Europske unije odvijati “Europski dani cijepljenja”, kojima je cilj podizanje svijesti o važnosti cjepiva kao najsigurnijem načinu da se okonča pandemija koronavirusa. Cjepivo će biti besplatno za sve, a građani će se moći cijepiti na dobrovoljnoj osnovi. 
U nedjelju, ponedjeljak i utorak prva cijepljenja organizirat će se u domovima za starije i nemoćne osobe te u zdravstvenim ustanovama. Prioritet je zaštita najugroženijih i najizloženijih – starijih i nemoćnih osoba te radnika u zdravstvenim i socijalnim ustanovama.
Prva osoba koja će se u Hrvatskoj cijepiti protiv bolesti COVID-19 bit će danas u 10 sati štićenica Doma za starije osobe Trešnjevka. Cijepljenju će prisustvovati predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, a predviđene su i njihove izjave za medije. Potom će predsjednik Vlade, zajedno s ministrom zdravstva Vilijem Berošem i dr. Alemkom Markotić, u 11 sati posjetiti Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, gdje će se cijepiti zdravstveni djelatnici. Ministar zdravstva Vili Beroš, zajedno s dr. Ivicom Lukšićem, u 13 sati posjetit će KB Dubravu, gdje će se također cijepiti zdravstveni djelatnici.
I u Krapini će nakon cijepljenja petero djelatnika Zavoda za hitnu medicinu KZŽ biti održana konferencija za medije Županijskog stožera civilne zaštite, na kojoj će se govoriti o rasporedu cijepljenja u županiji, epidemiološkoj situaciji te e-propusnicama. Inače bi u Krapinsko – zagorsku županiju u prvoji pošiljci trebalo stići 450 doza cjepiva.
Napomenimo da Hrvatska sudjeluje u zajedničkoj nabavi cjepiva protiv COVID-19, koju provodi Europska komisija i cjepivo će biti dostupno u Hrvatskoj u isto vrijeme kad i u drugim zemljama Europske unije. Nabava se ugovara s više proizvođača i postupci još traju. Ugovori s četiri proizvođača su već zaključeni. Prema tim ugovorima očekujemo ukupno 5.600.000 doza cjepiva do kraja 2021. godine.

Naručena su cjepiva sljedećih proizvođača:

AstraZeneca/Oxford (adenovirusno vektorsko cjepivo) – 2.700.000 doza

Johnson&Johnson/Janssen (adenovirusno vektorsko cjepivo) – 900.000 doza

Pfizer/BioNTech (mRNA cjepivo) – 1.000.000 doza

Moderna (mRNA cjepivo)– 1.000.000 doza

Kad se procijepe svi zdravstveni djelatnici, korisnici i djelatnici domova za starije osobe, sa slijedećim dozama koje će stizati, počinju se cijepiti starije osobe koje nisu u domovima za starije te svi kronični bolesnici (stariji od 16 godina), u okviru indikacija koje će biti registrirane putem Europske agencije za lijekove.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba