VRIJEDNA DONACIJA: Popularni Nik Titanik, podrijetlom iz Donje Stubice, i Goran Skok za knjižnice zagorskih srednjih škola donirali stotinu svojih strip knjiga

NIK TITANIK: Ako samo jedan učenik krene putem kojim sam i ja krenuo, bit ću jako sretan

Objavljeno: 17.12.2020. zagorjeinternational

U Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok održana je primopredaja stotinu knjiga/stripova koje su za knjižnice devet zagorskih srednjih škola donirali poznati hrvatski karikaturist Nikola Plečko – Nik Titanik, podrijetlom iz Donje Stubice te Goran Skok, urednik knjige “Grga 70 godina“. Donacija je realizirana u suradnji s portalom Ni Zagorje Malo i Krapinsko – zagorskom županijom. Titanik je školama poklonio 50 primjeraka svojeg prvog stripa “1573.“, a Skok 50 primjeraka svoje već spomenute knjige, u kojoj se nalazi 280 karikatura. Donacije su preuzeli ravnatelji škola.

Radionica ili predavanje

–  Zahvaljujem što ste upravo našu školu odabrali za mjesto promocije i donacije ove vrijedne literature koja će našoj školi, kao jedinoj umjetničkoj školi u Krapinsko – zagorskoj županiji, itekako dobro doći i mislim da će naši učenici i profesori to dobro koristiti. Koristim priliku da pozovem i na buduću suradnju u nekim boljim i mirnijim vremenima, kada se epidemiološka situacija popravi, pa da dođete u našu školu kada budu naši učenici ovdje i da održite neku radionicu ili predavanje – kazala je Valentina Petric iz ŠUDIGO-a, a kako je došlo do suradnje, otkrila je Snježana Flegar, vlasnica, urednica i novinarka portala Nizagorjemalo.hr.

– Nik i ja surađujemo već dosta dugo, osobito otkad sam pokrenula portal Nizagorjemalo.hr. S obzirom na to da je Nik htio da se doniraju njegovi stripovi, pa se tu uključio i gospodin Skok, a portal puno surađuje sa srednjim školama, predložila sam da to doniramo ŠUDIGO-u, s obzirom da mi je ta škola nekako prirasla srcu. S obzirom na to da nisam htjela da idemo od škole do škole, stvarno zahvaljujem Krapinsko – zagorskoj županiji, županu i njegovom zamjeniku, što su prihvatili ovu našu inicijativu i sve ovo lijepo organizirali. Drago mi je i što je Nik s nama tu u Zagorju, on odavde vuče i korijene, tata mu je iz Donje Stubice, a njegov strip “1573.” govori o Seljačkoj buni, u koju je zaljubljen. A zašto se odlučio na donaciju školama, najbolje će on sam objasniti – kazala je Flegar.

Najljepši posao

– Snježana je dobro rekla, već dugo surađujemo, a htio bih se samo referirati na Seljačku bunu, koja je moja ljubav od malih nogu. Vjerojatno sam u prošlim životima nešto ostao dužan stubičkim poljima, a dio tog duga sam početkom ove godine odradio jer sam imao čast sudjelovati u Bitki za Stubicu, gdje sam hrabro i junački poginuo na polju kraj dvorca Golubovec. A što se tiče donacije, ovo je samo jedan nastavak akcije koja je krenula prošlog tjedna, gdje smo Goran Skok i ja donirali isti broj svojih knjiga staračkim domovima u Zagrebu. Moram reći da je ova škola i meni jako draga, iako nemam nikakve veze s njom, ali mi budi određene emocije iz djetinjstva, jer sam uvijek htio završiti primijenjenu umjetnost, ali moj tata mi to nije dao, jer je htio da dalje idem inženjerskim ili ekonomskim putevima. Međutim, sam sam se izborio za ono što volim. Pa neka to bude poruka i učenicima ove škole, da se nastave boriti za svoju strast i raditi ono što vole. Mislim da je ovo jedan od najtežih, ali svakako i najljepših poslova kojim će se moći baviti u životu. Moja generacija i starije generacije su odrasle na ovakvim stripovima, i bit će jako dobro da se i današnja djeca educiraju u tom smjeru. Ako samo jedan učenik iz ove škole krene putem kojim sam i ja krenuo, bit ću jako sretan – kazao je popularni Nik Titanik.

Zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek zahvalio je na donaciji u ime Županija i srednjih škola.

– Mislim da ste odabrali pravu školu za organizaciju ove primopredaje, ipak se radi o školi za umjetnost i dizajn. Nadamo se da će vaši radovi, od tisuću učenika, potaknuti barem jednoga da krene vašim stopama, da možemo nastaviti uživati u karikaturama i u budućnosti. Naime, mi smo ovdje većinom generacija koja je “Večernji list“ uglavnom čitala od zadnje stranice. No, iako su karikature uglavnom humoristične, prikazuju stvarno stanje društva te znaju biti itekako ozbiljne – zaključio je Ferek – Jambrek. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba