U studenome je na zagorskim prometnicama život izgubila jedna osoba

Prošlog mjeseca 14 posto manje prometnih nesreća, ali je porastao broj alkoholiziranih sudionika

Objavljeno: 09.12.2020. JJ

Policijski službenici PU krapinsko – zagorske su u studenome obavili očevid kod 43 prometne nesreće, što je za 14 posto manje nego u studenome prošle godine. Evidentirana je jedna prometna nesreća s poginulom osobama, u deset nesreća s ozlijeđenim osobama tri osobe su zadobile teške, a devet osoba lakše ozljede, dok je u 32 prometne nesreće nastala materijalna šteta.

U odnosu na isti mjesec prošle godine, broj prometnih nesreća s poginulim osobama manji je za 50 posto, broj nesreća s ozlijeđenim osobama u padu je za 16,7 posto, a broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta u padu je za 11,1 posto.

Nepropisno kretanje

Prema posljedicama sudionika u prometnim nesrećama, broj poginulih osoba manji je za 50 posto, teže ozlijeđenih osoba više je za 50 posto, dok je lakše ozlijeđenih osoba manje za 10 posto. Ukupno je u prometnim nesrećama stradalo 13 osoba, što je za 7,1 posto manje nego u studenome 2019. godine. Najviše stradalih osoba životne je dobi 20 do 40 godina. U toj dobnoj skupini stradalo je šest sudionika, od kojih su dvije osobe zadobile teške, a četiri osobe lakše tjelesne ozljede. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama, najviše je također bilo životne dobi od 20 do 40 godina (31 sudionik) ili 38,3 posto od ukupnog broja sudionika prometnih nesreća.

Nepropisno kretanje vozila po kolniku najčešći je uzrok prometnih nesreća. Deset nesreća ili 23,3 posto ukupnog broja nesreća izazvano je zbog nepropisnog kretanja vozila po kolniku. Prema vrstama prometnih nesreća, najviše je bilo slijetanja vozila s ceste – deset nesreća. Kritični dani prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bili su četvrtak, subota i nedjelja, s po osam obavljenih očevida, a najsigurniji su bili ponedjeljak i utorak, s po četiri obavljena očevida. Kritično vrijeme u tijeku dana je razdoblje između 12 i 13 sati, između 15 i 16 sati, između 17 i 18 sati i između 22 i 23 sata po četiri nesreće, a najsigurnije razdoblje bilo je između 2 i 6 sati, kada nije obavljen niti jedan očevid.

1758 prekršaja

U prometnim nesrećama sudjelovao je 81 sudionik, od kojih je 18 sudionika ili 22,2 posto bilo pod utjecajem alkohola, dok je lani u 50 prometnih nesreća sudjelovalo 100 sudionika, od kojih je 16 ili 16 posto bilo pod utjecajem alkohola. U studenome ove godine došlo je do smanjenje broja sudionika prometnih nesreća za 19 osoba ili 19 posto, ali i do povećanja udjela alkoholiziranih sudionika u ukupnom broju sudionika prometnih nesreća za 6,2 posto. Policijski službenici PU krapinsko – zagorske su tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu u studenome su evidentirali 1758 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu – 1013 prekršaja, što iznosi 57,6 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Zatim slijede prekršaji upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (89) i prekršaji nekorištenje sigurnosnog pojasa u vožnji (56). Utvrđeno je i 39 prekršaja upravljanje neregistriranim vozilom, 17 prekršaja korištenja mobitela u vožnji, 16 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, šest prekršaja upravljanja vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, pet prekršaja nekorištenja zaštitne kacige, te po tri prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilom, upravljanja vozilom pod utjecajem droga i odbijanja alkotestiranja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba