Policija je prošlog mjeseca obavila očevid kod 44 prometne nesreće, u kojima su sudjelovale 92 osobe

Listopad bez poginulih u prometu, no pet osoba je teško, a 12 lakše ozlijeđeno

Objavljeno: 10.11.2020. AB

Policijski službenici PU krapinsko – zagorske u listopadu se obavili očevid kod 44 prometne nesreće što je za 34,3 posto manje nego u listopadu prošle godine. Nije bilo evidentiranih prometnih nesreća s poginulom osobom, u 14 nesreća s ozlijeđenim osobama pet osoba je zadobilo teške, a 12 osoba lakše ozlijede, dok je u 30 prometnih nesreća nastala materijalna šteta.
Ukupno je u prometnim nesrećama nastradalo 17 osoba što je za 19 posto manje nego u listopadu 2019. godine. Najviše nastradalih osoba (10) životne je dobi 20 do 40 godina, od kojih su tri osobe zadobile teške, a sedam lakše tjelesne ozljede. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama, najviše je također bilo životne dobi od 20 do 40 godina (40 sudionika).

Nepropisno kretanje vozila po kolniku najčešći je uzrok prometnih nesreća – deset nesreća ili 22,7 posto ukupnog broja nesreća izazvano je zbog toga, dok je prema vrstama prometnih nesreća najviše bilo slijetanja vozila s ceste i bočnih sudara po – devet nesreća. Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bio je petak, s deset obavljenih očevida, a najsigurniji su bili utorak i srijeda s po tri obavljena očevida. Kritično vrijeme u toku dana je razdoblje između 11 i 12 sati, a najsigurnije razdoblje bilo je između 1 i 5 sati, kada nije obavljen niti jedan očevid prometne nesreće.

– U prometnim nesrećama sudjelovala su 92 sudionika, od kojih je njih 13 bilo pod utjecajem alkohola, što znači da je, u odnosu na prošlogodišnji listopad, došlo do smanjenja broja sudionika prometnih nesreća za 55 osoba ili 37,4 posto, ali i do povećanja udjela alkoholiziranih sudionika u ukupnom broju sudionika prometnih nesreća za 1,9 posto – ističu iz policije.


U listopadu je evidentirano i 1917 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a najviše ih se odnosi na brzinu – 1172 prekršaja, što je 61,1 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Zatim slijede prekršaji nekorištenja sigurnosnog pojasa u vožnji (103) i prekršaji upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola (62). Utvrđeno je i 48 prekršaja korištenja mobitela u vožnji, 43 prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom, po osam prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i upravljanje tehnički neispravnim vozilom, šest prekršaja upravljanja vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, pet prekršaja nekorištenja zaštitne kacige te četiri prekršaja odbijanja alkotestiranja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba