SVAKI DAN PRISTIŽE SVE VIŠE ZARAŽENIH PACIJENATA: Popunjavaju se kapaciteti Opće bolnice Zabok, priprema se novi COVID odjel na -1, ali ni to neće biti dovoljno

ŽUPAN KOLAR NAJAVIO: U Hotelu Toplice mogla bi biti COVID bolnica za pacijente s blažim simptomima

Objavljeno: 02.11.2020. zagorjeinternational

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina rekao je na press konferenciji Stožera civilne zaštite KZŽ da svakim danom sve više COVID pozitivnih pacijenata pristiže u županijsku bolnicu.

– Kao što znate, na odjelu interne smo napravili COVID odjel. Trenutno imamo 46 pacijenata na odjelu i to je maksimum što se tiče tog odjela. Mi smo u fazi pripreme odjela na -1, gdje smo imali COVID odjel na početku pandemije. Instalirali smo kisik za sve krevete, no problem je samoizolacija naših djelatnika. Trenutno imamo 37 pozitivnih djelatnika i njih 15 u samoizolaciji, no, sreća je što je samoizolacija skraćena na 10 dana pa će se oni još malo početi vraćati na posao. Moram napomenuti da liječnici i sestre rade danonoćno da prebrodimo ovu situaciju – rekao je Vančina, istaknuvši kako situaciju otežava i dolazak pacijenata iz domova za starije i nemoćne.

– Na bolničkim krevetima hitnog prijema trenutno se nalazi devet pacijenata i nadam se da ćemo ih uskoro moći premjestiti u druge medicinske ustanove ili u domove, pošto se uskoro očekuje njihov oporavak – otkrio je ravnatelj Vančina.

Problem financiranja

Na press konferenciji je bio i ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice Davor Gredičak, koji je rekao kako imaju zaraženu jednu medicinsku sestru i jednog fizioterapeuta te četiri fizioterapeuta u samoizolaciji, a, na sreću, nije pozitivan niti jedan pacijent koji je bio u kontaktu sa zaraženom sestrom.

Gredičak se osvrnuo i na subotnji posjet ministra zdravstva Vilija Beroša, prilikom kojeg se govorilo da bi Specijalna bolnica mogla postati COVID bolnica za pacijente s lakšim simptomima s područja KZŽ i Zagreba, u slučaju da se popune zagrebački kapaciteti.

–   Argumenti protiv toga su ti da s današnjim danom zbrinjavamo 186 ležećih pacijenata, od kojih je 50 teško pokretnih i nepokretnih pacijenata. Ne pružati uslugu takvim pacijentima je vrlo diskutabilno. Mi također zbrinjavamo 200-250 ambulantnih pacijenata, a to znači da bi usluge koje pružamo prema tim pacijentima bile bitno reducirane. Objasnili smo ministru da nismo ni opremljeni za COVID bolnicu. Nemamo instalacije kisika, nemamo adekvatan laboratorij, a ni adekvatan rendgen. Imamo 40 fizioterapeuta i osam fizijatara koji u takvoj bolnici nemaju što raditi. Problem je i financiranje. Limit nam je 1.570.000 kuna, a nama samo za plaće treba preko 2 milijuna kuna, tako da mi u sadašnjim uvjetom poslujemo pozitivno, čak i preko limita. Ako bismo postali COVID bolnica, ostali bismo bez tog limita i morali bismo razmišljati kako bismo isplatili plaće radnicima – rekao je Gredičak, dodavši kako na području županije ima slobodnih hotelskih prostora koji se mogu iskoristiti za zbrinjavanje lakših i srednje teških COVID pacijenata, što se čini adekvatnije od smještanja u našu bolnicu.

Župan Kolar je otkrio kako se već priprema prostor Hotela Toplice u Krapinskim Toplicama, koji je u stečaju i trenutno je prazan.

Do kraja tjedna

– Ovaj tjedan ćemo se uspjeti othrvati s ovim kapacitetima, ali najkasnije do kraja ovog tjedna moramo imati drugu varijantu, da omogućimo Općoj bolnici Zabok da se brine za pacijente koji imaju teže simptome, a oni koji imaju blaže simptome i kojima ne treba ni kisik ni respirator, već jednostavno medicinska njega, primjerice, koji su teže pokretni ili se ne mogu sami hraniti, da im se omogući dodatni prostor. To ćemo mi morati osigurati za svoju županiju neovisno o odluci Nacionalnog stožera i Ministarstva zdravstva, zato smo već prošli tjedan odradili sve pripremne radnje. Uvjeti smještaja u Hotelu Toplice su dobri, laboratorij je na stotinjak metara, a mi sada jedino moramo organizirati tim koji će brinuti o tim pacijenti, a taj tim nema ni Specijalna bolnica Stubičke Toplice – zaključio je Kolar. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba