Ravnatelj OB Zabok o proboju koronavirusa

“Zaraženi pacijenti su stariji i nepokretni, ali nemaju ozbiljnijih COVID simptoma, zaraženo je i 15 sestara i sedam liječnika“

Objavljeno: 26.10.2020. Jelena Jazbec

U Krapinsko – zagorskoj potvrđeno je 30-ak novih slučajeva koronavirusa, ali se čekaju rezultati testiranja još 380 uzoraka. Kako je na press konferenciji Stožera civilne zaštite KZŽ rekao načelnik Stožera Anđelko Ferek – Jambrek, problem je što se čekaju rezultati testiranja još dijela uzoraka od 19. listopada. Inače, u županiji je aktivno 747 slučajeva, a 1269 osoba je u samoizolaciji.

Zamjenica župana Jasna Petek izvijestila je da se dogodio proboj koronavirusa u 25 škola, od čega u 18 osnovnih i sedam srednjih. Pozitivna su 42 učenika, a 697 ih je u samoizolaciji, odnosno, u samoizolaciji su 23 razreda. Pozitivno je i 14 djelatnika škola, a 24 ih je u samoizolaciji.

– Brojke se mijenjaju iz dana u dan, svakodnevno se organizira online nastava, a moram napomenuti da pritom nema problema i da je školama to već postala rutina – istaknula je Petek. Dodala je i kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo dopis upravama vrtića, škola i učeničkih domova da pruže podršku epidemiolozima i školskim liječnicima, na način da im pomognu u kontaktiranju roditelja djece i učenika koji moraju u samoizolaciju.  

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Tomislav Jadan izvijestio je da će županijski Zavod poslati svoga mikrobiologa i tehničara na ispomoć u HZJZ, kako bi se ubrzao postupak testiranja i dobivanja nalaza.

Na press konferenciji je bio i ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina, koji govorio o stanju u bolnici nakon proboja koronavirusa.

Bez drame

– Stanje u bolnici trenutno je stabilno, nema nikakve drame, u subotu predvečer dobili smo nalaze za pacijente s odjela interne medicine, a do svega toga je došlo kada smo prije pet – šest dana testirali dvije pacijentice sa spomenutog odjela jer su se trebale vratiti u dom. Pokazalo se da su pozitivne, pa smo testirali sve pacijente i trenutno ima potvrđeno 28 COVID pozitivnih pacijenata na odjelu interne medicine, kardiologije, pulmologije i gastroenterologije. Zaraženi pacijenti su u subotu premješteni na poseban odjel, u poseban krak, dok su ostali pacijenti, njih 25 koji su negativni, smješteni u drugi krak. Dakle, imamo jedan mali COVID odjel i to ćemo pokušati razriješiti kroz deset do 14 dana. Uskočit će nam kolege i iz drugih zdravstvenih ustanova, s obzirom na broj medicinskih sestara koje su pozitivne i u samoizolaciji. Zaraženo je 15 medicinskih sestara, sedam liječnika, 30 medicinskih sestara je u samoizolaciji, kao i petero liječnika, ali mi smo se uspjeli organizirati, svi odjeli rade normalno, u hladnom pogonu je samo odjel interne medicine. Svi hitni kardiološki pacijenti primaju se u Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. Kroz idućih 15-ak dana pokušat ćemo razriješiti situaciju na odjelu interne. Svi pacijenti s tog odjela koji su pozitivni, starije su životne dobi, nepokretni su i nemaju ozbiljnijih COVID simptoma. Dvije – troje ih je febrilno, ali zbog starije životne dobi i komorbiditeta, svi su oni pod svakodnevnim nadzorom – otkrio je Vančina.

Ravnateljica SBKT-a Željka Žnidarić rekla je kako imaju 20 pozitivnih djelatnika i 34 u samoizolaciji, a nema većeg proboja ni na jednom odjelu, kao niti COVID pozitivnih pacijenata.

U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice su pak prije 10-ak dana imali jednu pozitivnu medicinsku sestru, izvijestio je ravnatelj Davor Gredičak, a koja je razvila simptome dok je bila kod kuće. U izolaciju su stavljeni svi njezini kontakti, među njima i tri medicinske sestre, kao i svi pacijenti s kojima je bila u kontaktu. Svi su oni testirani te je utvrđeno da nitko nije COVID pozitivan.

Povećan broj poziva

Ravnateljica županijskog Doma zdravlja Nada Dogan rekla je pak kako su pozitivna tri liječnika obiteljske medicine i tri medicinske sestre koje rade s liječnicima obiteljske medicine. U samoizolaciji su četiri liječnika obiteljske medicine i 13 sestara. Dogan je dodala i kako ambulante normalno rade, odnosno, otprilike kao onda kada su godišnji odmori, na način da jedan liječnik mijenja drugoga. Zamolila je građane za strpljenje, istaknuvši kako dobivaju pritužbe da se liječnici ne javljaju na telefone.

– Telefoni zvone od jutra do večeri, a liječnici i sestre javljaju se maksimalno koliko to mogu. Činimo sve da pružimo zdravstvenu zaštitu našim pacijentima – istaknula je ravnateljica Doma zdravlja.  

Ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu KZŽ rekao je da bilježe povećan broj poziva na 194 te je zato tijekom vikenda uveden dodatni dispečer i pripravnost dodatnog tima hitne medicinske službe. U Zavodu je trenutno petero zaraženih djelatnika, od čega dva liječnika, jedan medicinski tehničar i jedan vozač.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar je poručio građanima da zdravstveni sustav funkcionira.

Odgovorio je i na novinarsko pitanje zašto se u županiji ne može vršiti testiranje uzoraka.

Rekao je da su razmatrali kupnju aparata koji stoji preko 800 tisuća kuna, ali se na njemu u jednom satu mogu obraditi samo tri uzorka pa to ne bi bilo od velike pomoći.

– S obzirom na to da Krapinsko – zagorska županija gravitira prema Zagrebu, koji u normalnim uvjetima ima dosta kapaciteta za obradu uzoraka, preporuka struke bila je da to nije potrebno. Mi smo bili spremni izdvojiti sredstva, ali struka, Zavod, nadležno Ministarstvo, preporučilu su da ne ulazimo u tu investiciju jer ona neće donijeti iskorak, a kada se epidemija smanji, neće nam biti ni potreban takav uređaj. Tu je i postupak javne nabave i edukacija ljudi koji bi to radili, a ja vjerujem da ćemo do tada epidemiju staviti u okvire od ranije – otkrio je Kolar , dodavši i kako je s ministrom zdravstva Vilijem Berošem razgovarao o kašnjenju rezultata te da je županijski Stožer uputio dopis u kojem se traži da se uzorci rješavaju s danom dobivanja.

– Sutra ujutro imamo sastanak Stožera. Ukoliko se to ne dogodi, tražit ću hitan sastanak s Berošem i Capakom da vidimo što možemo učiniti da se to riješi u najkraćem roku – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba