Općina Sveti Križ Začretje slavi svoj dan - održana svečana sjednica Općinskog vijeća i dodijeljena općinska priznanja

NAČELNIK KOS: Izgradnja vrtića za našu općinu ima nemjerljiv značaj, a zadovoljstvo mališana i njihovih roditelja mi je na prvom mjestu

Objavljeno: 14.09.2020. zagorjeinternational

Uz svetkovinu Uzvišenja Svetog Križa, svoj dan slave župa i općina Sveti Križ Začretje. Tim povodom održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, koju je otvorio predsjednik vijeća Ivica Roginić. Načelnik Marko Kos je pak ukratko rezimirao 2019. godinu.

– Godina je bila vrlo produktivna, a potpisivalo se podosta ugovora i projekata koji bi trebali oplemeniti općinski proračun. Svi ti uspjesi dali su nam veliki vjetar u leđa, no kao i sve, pogodio nas je koronavirus i život je postao oprezniji. Krajem prošle godine smo, doduše, uspjeli potpisati određene ugovore, potpore Europske unije, a ono što nas najviše veseli, jest projekt o kojem se priča 20 godina. Radi se o kapitalnom projektu vrijednom 13 milijuna kuna – izgradnji dječjeg vrtića. Dio investicije financira se sredstvima EU, iz mjere 7.4.1., a dio sredstava osiguran je dugoročnim kreditom. Što se tiče dinamike radova, bez obzira što radovi u ovim kriznim vremenima teku usporeno, za sada nema većih kašnjenja pa je u tijeku faza završnih građevinskih radova, opremanja prostorija, uređenja okoliša i slično te je paralelno u postupku osnivanje nove ustanove dječjeg vrtića – rekao je Kos i dodao da otvorenje vrtića ima za općinu nemjerljiv značaj, a zadovoljstvo mališana i njihovih roditelja mu je na prvom mjestu.

Moderno i tradicionalno

– Posebno sam oduševljen dizajnom jer je zgrada moderna, ali njeguje i taj stari dio, tu staru jezgru Svetog Križa Začretja. Na godišnjoj razini trošimo oko milijun kuna za sve mališane koji pohađaju susjedni dječji vrtić i dječji vrtić u sklopu osnovne škole. Sad ćemo ih sve smjestiti u ovu novu zgradu, a 10. listopada ćemo najvjerojatnije startati sa svime – najavio je Kos i naglasio da je općini vrlo bitno i očuvanje okoliša te održavanje infrastrukture.

– Nabavljamo nove zelene otoke, kopamo, krpamo grabe, a u suradnji sa Zagorskim vodovodom obavljamo proces aglomeracije industrijske zone i naselja Zleć – rekao je Kos i dodao da gospodarstvo i industrijska zona, usprkos koronavirusu, funkcioniraju.
Vlč. Vladimir Drnetić, upravitelj svetokriške župe, naglasio je da su sve brojke koje je načelnik iznio impresivne.

– Osjećam ponos i mislim da bi ga svi trebali osjećati. Sve što se događa u našoj župi i općini me veseli, pogotovo ovaj rast koji se trenutačno događa – zaključio je Drnetić.
Jasna Petek, zamjenica župana za društvene djelatnosti, također je rekla kako se veseli uspjesima Svetog Križa Začretja.

– Načelnik Kos vrlo brzo, efikasno i prilagodljivo radi. Kod njega nema puno priče, kod njega se puno radi na terenu i to se vidi iz njegovog kratkog, ali vrlo sadržajnog izvješća o radu – rekla je Petek, dodavši kako je posebno veseli što je općina Sv. Križ Začretje prijatelj djece i što se gradi prekrasan vrtić, kojeg je nazvala “krunom” rada svih tih godina.

Briga o žiteljima

Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović zaželio je, u ime zagorskih načelnika i gradonačelnika, sretan Dan općine i župe svim Svetokrišćanima i nazvao ih dobrim susjedima.

– Izražavam zadovoljstvo time što uspijevate ostvariti one projekte koje ste si sami zacrtali. Možda postoje administrativne granice, no svi zajedno imamo iste probleme, susrećemo se s istim dobrim i lošim stvarima, a zajedničkom komunikacijom si možemo te stvari olakšati i pomoći jedan drugome – rekao je Gregurović i zaželio im daljnji uspjeh te dobru suradnju i povezanost između grada Krapine i općine Sv. Križ Začretje.
Okupljenima se obratila i predsjednica Županijske skupštine KZŽ Vlasta Hubicki.

– Općina Sveti Križ Začretje uvijek je napredovala zbog svoje brige o stanovnicima – rekla je Hubicki i čestitala načelniku na svim uspjesima.
Daljnji uspjeh općinskom vodstvu zaželio je i saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić.

Na svečanoj su sjednici dodijeljena i općinska priznanja, pa je tako zahvalnicu općine dobila Ana Vidović, dugogodišnja darivateljica krvi, Josipa Matešić, za preko 35 godina aktivnog rada s raznim udrugama na području općine Sveti Križ Začretje, Stjepan Majsec, tajnik Udruge vinogradara, Tomislav Mraz, suradnik u poduzeću MiT Studio i aktivni član nekoliko udruga i Dragutin Martinić, obrtnik i hrvatski branitelj. Povelja Općine Sveti Križ Začretje pripala je Juraju Matkunu, dugogodišnjem članu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sveti Križ Začretje. (Lovro Belošević)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba