ZAGORSKI UČENICI U PONEDJELJAK SE VRAĆAJU U ŠKOLE

TRAŽE POMOĆ VLADE: “Županija će potrošiti 98 tisuća kuna na zaštitne maske, a prijevoz, zbog reorganizacije, sada stoji nešto više od 1,7 milijuna kuna”

Objavljeno: 03.09.2020. zagorjeinternational

U Krapini je održana konferencija za medije na temu početka nove školske godine u zagorskim osnovnim i srednjim školama čiji je osnivač Krapinsko – zagorska županija.
Župan Željko Kolar se osvrnuo na konferenciju održanu na kraju protekle školske godine.

– Povodom zadnjeg dana školske godine rekao sam da bi Vlada i Ministarstvo trebali sjesti i dogovoriti način pripreme i uvjete za novu školsku godinu, jer bi nas određena situacija mogla iznenaditi kao snijeg zimsku službu u prosincu. Skoro pa nam se to i dogodilo – rekao je Kolar i dodao su tek u subotu on i njegovi kolege u večernjim satima dobili upute za početak školske godine na 70-ak stranica.

– Mi smo osigurali maske, dezinfekcijska sredstva, organizirali prijevoz sukladno epidemiološkim uvjetima i spremni smo za početak nove školske godine. Jedan veliki dio škola koji je radio u jednoj smjeni, sada će raditi u dvije smjene, a bit će organiziran i cjelodnevni boravak. Ono što moramo dogovoriti s Vladom, jest način financiranja. Mi prije korona krize nismo računali na osiguravanje zaštitnih sredstava, a samo nabava zaštitnih maski stoji 98 tisuća kuna. Također, zbog povećanja broja linija prijevoza, ozbiljnije će porasti i troškovi prijevoza – rekao je župan i naglasio da je, bez obzira na sve, Županija organizirala sve da školska godina počne bez poteškoća.
Kolar je poželio dobrodošlicu svima koji po prvi puta ulaze u školske klupe i zahvalio ravnateljicama i ravnateljima koji su zajedno sa svojim kolegama, kako kaže, odradili odličan posao.

Teži nego ikad

Zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek rekla je da je svaki početak školske godine težak, no ovaj je teži nego bilo koji do sad.

– U cijeloj županiji imamo 13.685 učenika, od toga ih je 9369 u osnovnim, a 4316 u srednjim školama, što je u cijelom sustavu 117 manje nego protekle školske godine. Prvašića ima 1089 i njih je nešto više od 70 manje nego prošle godine. Broj zaposlenih u osnovnim i srednjim školama je 2233, a ako u to ubrajamo i pomoćnike u nastavi, njih 108. Dakle, sveukupno imamo 16.026 ljudi. Naši osnovnoškolci i osnovnoškolke se voze besplatno, a ukupno ih je 4130 koji koriste prijevoz. Zbog epidemioloških mjera, reorganizirali smo prijevoz, uveli nove linije, promijenili broj odvoza i dovoza, pa nam i sam prijevoz košta sada nešto više od 1,7 milijuna kuna, a oko 13 milijuna kuna bi trebalo to biti na godišnjoj razini. Osim nove organizacije prijevoza, bilo je važno osigurati zaštitna sredstva, po preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Radi se o platnenim zaštitnim maskama, a njih smo nabavili 33 tisuće. Svaki djelatnik i djelatnica škole i svaki učenik i učenica će dobiti po dvije. Osim maski, osigurali smo i nekoliko stotina kirurških jednokratnih maski. Nabavili smo i preko dvije tisuće litara dezinficijensa za ruke, a svakoj školi ćemo rasporediti onoliko dezinficijensa koliko će biti potrebno. Također, imamo preko dvije tisuće vizira koje su nam osigurale, odnosno, donirale Srednja škola Oroslavje i Srednja škola Krapina. Viziri su u proizvodnji neprestano, a dobit će ih svi profesori i učitelji – zaključila je Petek.
Što se tiče modela nastave, postoji model A, koji podrazumijeva nastavu u školi, model B, koji uključuje mješavinu nastave od kuće i u školi, dok model C predstavlja online nastavu.

– Prema preporukama Ministarstva, 90 posto škola se odlučilo za model A, dok su se za model B odlučile škole koje nemaju organizacijskih mogućnosti za organiziranje modela A. Što se tiče modela C, on će biti aktivan u školama koje pohađaju učenici s težim bolestima, odnosno, kojima je epidemiološki rizik prevelik da pohađaju nastavu – objasnila je Petek, koja se osvrnula i na školske obroke.

– Polovica obroka u osnovnim školama koje imaju velike blagovaonice će se dijeliti u tim blagovaonicama većih dimenzija, a u onim manjima će se hrana, tj. obroci za djecu unositi u učionice. Hranu će dijeliti nadležni profesor – rekla je Petek.

Poziv na suradnju

Ivica Rozijan, ravnatelj Srednje škole Krapina, naglašava da će početkom ove školske godine utrošiti duplo više energije nego inače i poziva roditelje na suradnju.

– Svaka škola ima svoje specifičnosti. Srednjih škola je deset i svaka se arhitektonski, po broju učenika i programima, razlikuje. Ne mogu svi raditi na isti način. Što se tiče modela, nastojimo iskoristiti svakog na najbolji način. Sve škole su dogovorima aktiva ravnatelja osnovnih i srednjih škola osigurale jedan veliki “štit” za učenike. Znam da ima mnogo pitanja zabrinutih roditelja, no nama je prioritet zaštita djece. Traju nam pripreme za školsku godinu, a još imamo i sjednicu nastavnog vijeća. Sve upute će biti na Facebook stranici i web stranici škole, tako da se svi roditelji mogu informirati. Molimo roditelje da razumiju sve odluke i programe koje smo izabrali. Sve ovisi o kapacitetima škole, jer ne može program biti isti u školi od 700 učenika i u onoj od 200-tinjak. Svi ovi modeli su privremeni – u skladu s koronavirus situacijom će se i oni isto smiriti. Pozivam sve na suradnju i na disciplinu, da možemo postići maksimalan obrazovno – odgojni efekt. Vjerujem da ćemo tako što brže prijeći na onaj model bez ikakvih ograničenja, jer to i svi želimo – zaključuje ravnatelj Rozijan.
Snježana Romić, ravnateljica OŠ “Lijepa naša” Tuhelj, obratila se u ime djelatnika osnovnih škola.

– Naše škole odabrale su različite modele nastave, većinom je to model nastave A, da su sva djeca u učionicama, neki su u dvije smjene, a neki imaju kombinirane oblike nastave. Samo u iznimnim slučajevima ići će nastava online za djecu koja su u rizičnim skupinama i koja imaju preporuke svojih liječnika kako treba raditi s njima. Škole su osigurale određene pregrade da se osigura što je moguće manji dodir između učenika, ako se ne može metar i pol do dva metra razmaka osigurati u učionici, jer znamo da nemaju sve učionice i škole potpuno jednake standarde. Molim roditelje da budu strpljivi i prate upute koje će danas i sutra biti stavljene na web stranice i društvene mreže osnovnih škola, da razgovaraju kod kuće s djecom o sigurnosti i da svi zajedno čuvamo svoje zdravlje. Cilj nam da ostanemo zdravi i da radimo uživo u našim učionicama – zaključila je Romić. (Lovro Belošević )

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba