SVAKA INFORMACIJA O NESTALOJ OSOBI JE ZLATA VRIJEDNA

Danas se obilježava Međunarodni dan nestalih osoba

Objavljeno: 30.08.2020. zagorjeinternational

Međunarodni dan nestalih osoba obilježava se 30. kolovoza. Tog dana prisjećamo se osoba koje se smatraju nestalima bez obzira da li su nestale u vihoru ratnih zbivanja, ili su bile žrtve počinjenih zločina protiv čovječnosti, a čije su sudbine i mjesta ukopa nepoznati.

Nestala osoba je svaka osoba koja se udaljila iz svog mjesta prebivališta ili boravišta protivno svojoj volji ili u skladu sa svojom voljom, ako to s obzirom na njene uobičajene životne navike nije uobičajeno.

Ovaj dan je prilika da se barem jednom godišnje podsjeti javnost kako je svaka informacija o nestaloj osobi zlata vrijedna. Obitelji nestalih imaju pravo saznati istinu o sudbini svojih najmilijih, a svako društvo ima pravnu i moralnu obvezu pomoći im u njihovom traganju.

Ministarstvo unutarnjih poslova je krajem 2011. godine na internetskim stranicama nestali.hr objavila prve profile osoba za kojima se traga, a čiji je nestanak prijavljen hrvatskoj policiji.

Svi podaci koji su objavljeni u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba javno su dostupni, a uz svaki profil nestale osobe integriran je i PDF letak pripremljen za ispis kako bi ga građani mogli zalijepiti na oglasne prostore u svojim mjestima.

Iz MUP-a pozivaju građane da se uključe u traganje za nestalim osobama. Svi podaci mogu se dojaviti na broj 192, u najbližoj policijskoj postaji, na e-mail [email protected] putem društvenih mreža Facebook i Twitter. Podaci se mogu dostaviti i preko on-line obrasca „Imate informaciju o nestalom? Ispunite obrazac!“, koji je priložen uz svaki profil nestale osobe.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba