U Krapini držan Info dan HAMAG - BICRO-a

“Naš četverogodišnji rad može se sažeti u nekoliko brojki: 12,5 milijardi kuna potaknutih investicija, preko 18 tisuća stvorenih novih radnih mjesta i preko 7500 zadovoljnih korisnika”

Objavljeno: 23.06.2020. zagorjeinternational

U Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini, održan je Info dan HAMAG – BICRO-a, hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, na kojoj su prezentirani projekti koji su na području Krapinsko – zagorske županije provedeni uz pomoć HAMAG-BICRO-a i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.
Predsjednik Uprave HAMAG BICRO–a Vjeran Vrbanec pohvalio je zagorske poduzetnike koji su se, prema njegovim riječima, pokazali vrlo kvalitetnima jer su na brz i efikasan način koristili sredstva EU fondova za jačanje vlastite konkurentnosti na domaćem i globalnom tržištu.

– Najbolji primjeri takvih poduzetničkih inicijativa danas će biti predstavljeni na radionici, a istovremeno ćemo iskoristiti priliku da napravimo jedan presjek našeg četverogodišnjeg rada koji se može sažeti u nekoliko brojki: to je 12,5 milijardi kuna potaknutih investicija, preko 18 tisuća stvorenih novih radnih mjesta, preko 7500 zadovoljnih korisnika. Hrvatska ima priliku po prvi puta u svojoj povijesti dobiti na raspolaganje preko 20 milijardi eura, što bespovratnih potpora, što financijskih instrumenata. Usporedbe radi, u prošlom sedmogodišnjem razdoblju imali smo 10,7 milijardi, u narednom razdoblju ćemo imati više nego duplo i zato moramo puno hodati po terenu i objašnjavati ljudima da budu spremni – rekao je Vrbanec.
Gradonačelnik Zoran Gregurović rekao je da mu je zadovoljstvo što je upravo Krapina domaćin ovom susretu.

– Ovakvi paneli, gdje gospodarstvenici, obrtnici i poduzetnici mogu iz prve ruke dobiti informacije o mogućim natječajima, mjerama i potporama, su važni, pogotovo sada u ovo vrijeme, kada je pandemija koronavirusa ostavila traga na gospodarstvu i kada treba sačuvati svako radno mjesto – rekao je Gregurović, dodavši da je u Krapini, zahvaljujući tim potporama, porastao broj zaposlenih, što se vidi po podacima HZMO-a. Tu su i porast broja izdanih građevinskih dozvola te novoizgrađene hale.

Iznimna kvaliteta

– Suradnja Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te HAMAG BICRO-a je iz godine u godinu sve bolja, oni su se pokazali kao odličan partner, pogotovo u brzom rješavanju zahtjeva – istaknuo je Mario Antonić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, dodavši da je u tijeku evaluacija dvaju natječaja.

– HAMAG BICRO i Ministarstvo gospodarstva sudjeluju u evaluaciji natječaja o istraživanju i razvoju, a to područje bit će pod velikim naglaskom u sljedećem financijskom razdoblju – naglasio je Antonić.
Žarko Tušek, predsjednik zagorskog HDZ-a i nositelj liste za 3. izbornu jedinicu, istaknuo je da je sinergijom politike HAMAG – BICRO-a, Ministarstva gospodarstva te Vlade RH u ove tri i pol godine na području KZŽ otvoreno 3600 radnih mjesta, te je osigurano 250 milijuna kuna potpornih mjera, subvencija, poreznih olakšica i svega neophodnog za razvitak gospodarstva.

Gospodarska slika

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar izjavio je da je prema evidenciji HAMAG BICRO–a i nadležnog Ministarstva vidljivo da su poduzetnici s područja sjevera Hrvatske najaktivniji u povlačenju sredstava.

Imali smo danas priliku kod gospodina Pleška u Gubaševom vidjeti kako se kroz Operativni program “Konkurentnost i kohezija” povlače bespovratna sredstva za nove strojeve. Modernizacija, nova tehnologija, povećanje proizvodnje i ukupnog prihoda te novo zapošljavanje. To je obrazac koji bi trebali slijediti svi u Hrvatskoj i onda bi gospodarska slika bila puno bolja. Činjenica da RH ima pokrivenost izvoza uvozom 60 posto, a sjever Hrvatske 180 posto, govori dovoljno – napomenuo je Kolar. (Lovro Belošević )

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba