Varaždinska županija dijeli potpore u turizmu

Na raspolaganju je ukupno 900.000, a potpore iznose od 5000 do 30.000 kuna

Objavljeno: 11.05.2020. Alen Brodar

U atriju Županijske palače u Varaždinu predstavljen je Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu za 2020. godinu, a sam poziv su predstavili predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Varaždinske županije Mladen Jakopović i direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini.

Novi poduzetnici

– Prošle godine je iznos Javnog poziva iznosio milijun kuna, stiglo je 88 prijava, a njih 58 je u potpunosti zadovoljilo kriterije i ostvarilo pravo na bespovratna sredstva u iznosu od 6000 do 27.000 kuna, ovisno o traženim sredstvima i prikupljenim bodovima. Ono što želim posebno istaknuti je da je među prijavljenima bio čak 41 novi poduzetnik. Zahvaljujući tim sredstvima Varaždinske županije broj kreveta u privatnom smještaju veći je za 150 novih kreveta što čini čak 15 posto od ukupnog broja ležajeva u našoj županiji. Posebno mi je drago da su se na prošlogodišnji poziv prijavila i tri projekta opremanja i izgradnje prezentacijskih centara (heljda, vino i bučino ulje) koji će nakon realizacije biti prvi takvi u Županiji Ove godine vrijednost Javnog poziva iznosi 900 tisuća kuna i trajat će 30 dana, odnosno zaključno do 10. lipnja ove godine. Sigurna sam da će ove godine “Kuće za odmor s pričom” biti vrlo atraktivne poglavito u ovim uvjetima socijalne distance – rekla je Martinčević naglasivši kako je cilj Javnog poziva povećanje smještajnih kapaciteta.

– Prirodne i kulturne ljepote, brojne manifestacije od već postojećih do cijelog niza novih koje je pokrenula naša Turistička zajednica u ovom mandatu, promocije, prezentacije te nagrađivana gastronomija, od kuharske olimpijade u Stuttgartu, nagrađenog bučinog ulja u Bruxellesu samo idu u prilog potvrdi našeg rada i aktivnosti te ulaganja u turizam, a posebno veseli rast broja noćenja u 2018. godini za 20 posto i rast za 10 posto u 2019. godini – zaključila je svoje obraćanje predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević.
Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović rekao je kako je osim povećanja broja noćenja cilj i unaprijediti turističku kvalitetu usluge i sadržaja turističkog proizvoda.

Kriteriji i uvjeti

– Županija će sufinancirati do maksimalno 50 posto ukupnih prihvatljivih troškova, pri čemu minimalno sufinanciranje iznosi 5000 kuna, dok je maksimalan iznos do 30.000 kuna, s time da će maksimalni iznos ovisiti o broju primljenih prijava i ostvarenom broju bodova prijave. Prijavu na Javni poziv mogu podnijeti subjekti gospodarstva, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, fizičke osobe registrirane za turističku djelatnost i fizičke te pravne osobe koje tek ostvaruju uvjete za početak obavljanja turističke djelatnosti. Na web stranicama Varaždinske županije objavljeni su svi kriteriji i uvjeti natječaja, a podnesene prijave razmatrat će Povjerenstvo za provedbu Javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu i utvrditi ispunjavaju li formalne uvjete iz ovog Javnog poziva – rekao je Mladen Jakopović.
Direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini je u svom obraćanju rekao kako Županija provodi niz projekata na području turizma te je naznačio kako bez obzira na krizu Turistička zajednica ne staje sa projektima i potporama.

– Naprotiv, radujemo se novim projektima i programima koje pripremamo – rekao je Miran Bojanić Morandini.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter