Hospitalizirano šest pacijenata - troje u Zaboku i troje u Zagrebu

Još jedna osoba u KZŽ pozitivna na COVID-19, od jučer ozdravilo 11 pacijenata

Objavljeno: 29.04.2020. Jelena Jazbec

U Krapinsko – zagorskoj županiji u protekla 24 sata uzeto je 39 uzoraka te je utvrđeno da je još jedna osoba pozitivna na koronavirus, i to s područja grada Pregrade. Ozdravilo je novih 11 osoba, što znači da je u KZŽ ozdravilo ukupno 63 pacijenata, a aktivna su još 73 slučaja. Do sada je ukupno uzeto 1506 uzoraka.

Kako je na press konferenciji Stožera civilne zaštite KZŽ rekao ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina, kroz trijažni odjel do sada je ukupno prošlo 1170 pacijenata, hospitalizirano je više od 120 pacijenata sa sumnjom na COVID-19, a 28 ih je ležalo na COVID odjelu. Na tom se odjelu trenutno nalazi još troje pacijenata. Zabočka je bolnica naručila i IgG serumske testove, pa bi od idućeg tjedna trebala početi testiranja djelatnika i pacijenata koji su preboljeli virus da bi se utvrdila razina antitijela koje su razvili.

Epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Ivan Lipovac otkrio je da je od 73 oboljelih, njih troje u OB Zabok, troje u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, a njih 67 u kućnoj izolaciji.

Tijekom jučerašnjeg je dana utvrđeno još 11 sumnji na COVID-19 i te će osobe danas biti testirane. Do sada su epidemiolozi utvrdili 911 kontakata oboljelih osoba.

U statistiku su uključeni i stanovnici KZŽ testirani izvan područja županije te osobe koje nisu imale pozitivan nalaz na koronavirus, no sukladno uputama se zbog epidemiološke anmneze i kliničke slike vode kao pozitivne

Načelnik Stožera KZŽ Anđelko Ferek – Jambrek rekao je kako u protekla 24 sata nije bilo kršenja mjere samoizolacije, ali je bilo pet pokušaja napuštanja županije bez e-Propusnice.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar komentirao je činjenicu da Nacionalni stožer civilne zaštite nije odobrio zahtjev Županijskog stožera da se omogući putovanje iz KZŽ u Grad Zagreb i Zagrebačku županiju bez e-Propusnica.

– Prije nego što smo uopće odlučili poslati zahtjev prema Nacionalnom stožeru, dobro smo proučili epidemiološku situaciju na području županije, naravno, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije i našim glavnim epidemiologom, a ja sam se i osobno čuo s doktorom Capakom, i nekako je to išlo u smjeru da bi se moglo odobriti, s obzirom na to da Grad Zagreb, po nekim zadnjim podacima, ima 806 tisuća stanovnika, a Zagrebačka županija 309 tisuća stanovnika i da je to zajedno milijun i 115 tisuća stanovnika, te da 125 tisuća stanovnika Krapinsko – zagorske županije, a što bi bilo nekih 11 posto u odnosu na ukupan broj stanovnika na spomenutom području, ne bi moglo značajnije promijeniti stanje broja dolazaka na područje grada Zagreba, tim više što smo išli s mjerama koje na neki popuštaju. Zbog ogromnog broja zahtjeva s terena od strane naših građana, smo prvenstveno odlučili ići s tim zahtjevom. Također, imamo i dosta zahtjeva, pogotovo s istočnog dijela županije, da se otvore granice prema Varaždinskoj županiji. Zbog velikog broja žitelja Krapinsko – zagorske županije koji rade u Zagrebu i već imaju propusnice, smatrali smo da to ne bi bio preveliki pritisak, no, naravno da ćemo poštivati odluku Nacionalnog stožera, pa naše Zagorce i Zagorke i sve stanovnike županije molim za još malo strpljenja i nadam se da će 11. svibnja doći i do toga da će se ukinuti propusnice prema gradu Zagrebu – rekao je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba