Povodom Dana općine, razgovarali smo s načelnikom Damirom Beloševićem

GODINA VAŽNIH PROJEKATA: Izgrađena je sportska dvorana, počela je gradnja dječjeg vrtića, a stiže i širokopojasni internet

Objavljeno: 24.04.2020. Jelena Jazbec

Na Jurjevo, svoj Dan slave Osnovna škola, župa i općina Đurmanec, a tim povodom razgovarali smo s načelnikom Damirom Beloševićem, koji je napravio kratak osvrt na proteklih 365 dana, ali nam i otkrio koji su projekti u fazi realizacije te u planu za buduće razdoblje.

Nabrojite nam najznačajnije projekte na području općine u proteklih godinu dana?

Najznačajniji projekti svakako su otvorenje školske sportske dvorane, završetak rekonstrukcije nerazvrstane ceste NC 2, energetska obnova osnovne škole, asfaltiranje nerazvrstanih cesta, sanacija klizišta, početak izgradnje dječjeg vrtića, a posebno bih istaknuo Sporazum o partnerstvu u provedbi projekata izgradnje mreže širokopojasnog interneta koji smo, kao nositelji projekta u kojem su i Grad Krapinu te općine Petrovsko, Radoboj i Jesenje, potpisali s HT-om. Vrijednost ovog projekta je 59 milijuna kuna, od čega 36,8 milijuna predstavljaju europska sredstva, a preostali dio financirat će HT. Krajnji rok za realizaciju je 2023. godina. Ovim projektom izgradit će se optičke mreže koje omogućuju brzinu interneta od minimalno 100 Mbps.

Otvorenje sportske dvorane

Koliko ste sredstava iz EU fondova povukli? Jeste li zadovoljni količinom sredstava koja je došla na područje vaše općine?

Do sada smo iz  EU fondova povukli  50 posto od ugovorenih 6,6 milijuna kuna za rekonstrukciju ceste NC 2, dok drugih 50 posto čekamo. U pogledu zadovoljstva mogu reći da visina sredstava koji se mogu povući  iz EU fondova ovisi i o našim fiskalnim kapacitetima, kao i prioritetima projekata. S obzirom na navedeno, ne možemo biti u potpunosti zadovoljni zato što nam, uz već spomenute odobrene  projekte rekonstrukcije ceste i izgradnje dječjeg vrtića, nije prošao na natječaju projekt uređenja mjesnog groblja.  

Postoji li opasnost da će epidemija zaustaviti ili usporiti radove na dječjem vrtiću? Kada bi oni trebali završiti?

Izgradnja je započela prije dva tjedna i trenutno se izvode  zemljani radovi. Rok izvođenja radova je 12 mjeseci. Što se tiče utjecaja epidemije na gradnju vrtića, ja sigurno nisam osoba koja bi u ovom trenutku mogla ocijeniti njezin utjecaj na realizaciju projekta. Svi smo se dužni pridržavati mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite RH, što i činimo, a kako će se stvari odvijati, vidjet ćemo. Duboko se nadam, budući da po mom mišljenju Nacionalni stožer civilne zaštite RH svoj posao odrađuje odlično, ukoliko se svi budemo pridržavali njihovih uputa, da ćemo biti uspješni u suzbijanju epidemije, a onda i njezin učinak na naš projekt ne bi trebao biti ograničavajući.     

Postoje li projekti koje ste morali obustaviti zbog epidemije koronavirusa? Radi li se trenutno još nešto na području vaše općine?

Trenutno se izvodi niz manjih komunalnih akcija oko uređenja cesta, vodoopskrbe  i odvodnje, javne rasvjete, zatim sanacija klizišta u Donjem Maclju, a uskoro bi trebala krenuti i rekonstrukcija nadvožnjaka na ulazu u Đurmanec.

Koliko je epidemija koronavirusa okrznula vaš proračun? Može li se već sada govoriti o procjenama iznosa tih nepredviđenih troškova?

Naravno da je negativan učinak epidemije na proračun neizbježan, a koliki će biti, to ćemo znati kroz dva do tri mjeseca. U ovom trenutku obustavili smo sve aktivnosti koje se financiraju iz proračuna, a nisu neophodne za tekuće funkcioniranje. Prijavili smo niz projekata na natječaje raznih ministarstava, a čekamo i ukupan utjecaj najavljenih kompenzacijskih mjera od strane Vlade RH, od kojih je jedan dio već i uplaćen.  Kad ćemo imati sve parametre, pristupit ćemo odgovorno izmjeni proračuna, sukladno mogućnostima.   

U jeku trenutne krize, usudite li se planirati buduće projekte i aktivnosti? Što biste željeli ostvariti, odnosno, koji projekti će morati/moći ići dalje?

Bez obzira na epidemiju, mi ne odustajemo ni od jednog projekta koji smo zacrtali, no, činjenica jest da će se realizacija pojedinih morati prolongirati za buduće razdoblje.

Što biste poručili žiteljima povodom Dana općine?

Poštovani mještani, povodom Dana Osnovne škole, Župe i Dana općine, a uslijed epidemije COVID-a 19 koja nas je zahvatila, želim vam prvenstveno puno zdravlja, mira, strpljenja, ljubavi i snage kako bismo svi zajedno iz ove situacije izišli ohrabreni i jači za vrijeme koje je pred nama. Slušajmo i provodimo upute Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske jer svaki od nas svojim ponašanjem sudjeluje u ovoj zajedničkoj borbi protiv epidemije. Sukladno odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite RH, ove godine neće biti svečanosti povodom našeg dana, stoga ga proslavimo u krugu obitelji i najbližih. U vjeri i nadi, uz pomoć svetog Jurja, našeg zaštitnika, siguran sam da ćemo iz ove situacije izaći jači i spremniji za izazove u budućnosti te vam još jednom svima čestitam Dan župe, škole i općine.     

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba