Uoči Dana grada Zlatara, razgovarali smo s gradonačelnicom Jasenkom Auguštan - Pentek

RAZVOJ ZLATARA IĆI ĆE DALJE: “Naš je grad već bio u velikoj financijskoj krizi, pa smo uspjeli izaći. Prebrodit ćemo i korona krizu“

Objavljeno: 21.04.2020. Jelena Jazbec

Grad Zlatar 27. travnja slavi svoj dan, a ove godine, zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih epidemijom koronavirusa, izostat će kulturni, zabavni i sportski sadržaji, kao i svečana sjednica Gradskog vijeća. Pa ipak, s gradonačelnicom Jasenkom Auguštan – Pentek razgovarali smo o aktivnostima koje su obilježile proteklih godinu dana, kao i o planovima za ovu godinu, ali i posljedicama koje bi korona kriza mogla ostaviti na gradski proračun, a samim time i projekte koji su bili u planu za nadolazeće razdoblje.  

Nabrojite nam najznačajnije projekte na području grada u proteklih godinu dana?

Protekla je godina bila godina značajnijih infrastrukturnih projekata u našem Zlataru. Gradili smo dva bitna nogostupa u naselju Belec i Zlatar. Modernizirali smo sustav javne rasvjete, gdje su postojeće svjetiljke zamijenjene energetski učinkovitima i sustav je upotpunjen dodatnim svjetiljkama na tim mjestima, kako bi se zadovoljili svjetlotehnički standardi. Započeli smo dogradnju Dječjeg vrtića, asfaltirali nerazvrstane ceste, izgradili dva dječja igrališta, sanirali veliko klizište na području naselja Zlatar. Krenulo se i u sljedeću fazu uređenja zlatarske festivalske dvorane (zlatarska Sokolana). Uredili smo i mali park u središtu grada te označili sve ulice i naselja. Prvi u Zagorju uveli smo aplikaciju kojom smo građanima omogućili uvid u trošenje proračunskih sredstava. Uveli smo i aplikaciju “Okusi zlatarskog kraja“, kako bismo pomogli našim OPG-ovcima i poljoprivrednicima. Započeli smo uređenje gradskog parkirališta i dobili sredstva za projekte koji bi se trebali realizirati u ovoj godini. Također, ima još puno manjih projekata koji su bili značajni za razvoj našeg grada Zlatara, ali ovi spomenuti su najznačajniji. Za zajednicu su sigurno važni projekti koji se odnose na demografske mjere koje provodimo pod zajedničkim nazivom “Rastimo zajedno djeca i grad“. U okviru tog projekta povećali smo brojna izdvajanja za djecu i mlade – od povećanja iznosa stipendija, dara novorođenoj djeci, sufinanciranja prijevoza, škole plivanja i dr.

Koliko ste sredstava iz EU fondova povukli? Jeste li zadovoljni količinom sredstava koja je došla na područje vašeg grada?

Uspjeli smo povući oko 15 milijuna kuna kroz razne natječaje ministarstava i EU fondova. Neki projekti još nisu realizirani, već su u planu realizacije u ovoj godini. Naravno da smo zadovoljni jer je realno to još jedan godišnji proračun našeg grada. Naravno, puno zadataka nam još predstoji jer želja i ideja ne nedostaje. Još čekamo rezultate nekih natječaja na koje smo se javili.

Postoje li projekti koje ste morali obustaviti zbog pandemije koronavirusa? Radi li se trenutno nešto na području vašeg grada?

Vjerujem da nećemo moći ostvariti sve ono što smo imali u planu. Neki projekti ovise o dužini krize te kao i ostali ne možemo sa sigurnošću predvidjeti koliko će kriza smanjiti naš prihod. Trenutno radimo projekte koji su ugovoreni prije pandemije i koje moramo završiti. Tako da se gradi vrtić, uređuje Park hrvatske mladeži i obavljaju nužni manji komunalni radovi. Prijedlogom rebalansa proračuna planiramo rezove koji će omogućiti da se bitni infrastrukturni projekti završe, a druge aktivnosti će se prebaciti na iduću godinu.

Koliko je pandemija koronavirusa okrznula vaš proračun? Može li se već sada govoriti o procjenama iznosa tih nepredviđenih troškova?

Trenutno ne možemo sa sigurnošću govoriti o utjecaju koronavirusa na proračun te sve ovisi o trajanju pandemije. Pravo ćemo stanje vidjeti kada se situacija stabilizira. Međutim, u prijedlogu rebalansa proračuna koji ćemo uputiti Gradskom vijeću, smanjili bismo aktivnosti za preko dva milijuna kuna.

U jeku trenutne krize, usudite li se planirati buduće projekte i aktivnosti? Što biste željeli ostvariti, odnosno, koji projekti će morati/moći ići dalje?

Neke projekte sad prijavljujemo na otvorene natječaje, kao što su reciklažno dvorište te cesta prema Ivančici. Imamo u planu još neke projekte, ali ovisno o sredstvima, vidjet ćemo koliko i kad će se moći realizirati.

Što biste povodom Dana grada poručili svojim sugrađanima?

Unatoč ovoj pandemiji i krizi koja nas je zadesila, svima nama je više nego ikad prije potrebno zajedništvo i razumijevanje. Grad je imao, nažalost, period kada smo se nalazili u velikoj financijskoj krizi, pa smo uspjeli izaći iz nje. Vjerujem da ćemo i ovog puta zajedno sve prebroditi i nastaviti razvoj našeg grada Zlatara sa svim njegovim naseljima. Svim svojim sugrađankama i sugrađanima čestitam naš Dan grada Zlatara!

Hoćete li ove godine dodjeljivati gradska priznanja?

Prijedlog za dodjelu gradskih priznanja upućuje se na iduću sjednicu Gradskog vijeća te u ovom trenutku još nemamo popis ovogodišnjih dobitnika. Vjerujemo da ćemo gradska priznanja iznimno za ovu godinu dodijeliti povodom manifestacije “Dani kajkavske riječi“ u rujnu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba