Prilikom posjeta ministra Beroša Krapini, komentirao se i slučaj u Stubičkim Toplicama

“Prijepor je nastao samo oko jedne pacijentice, nitko od ostalih pacijenata koji su pušteni kući nije razvio simptome“

Objavljeno: 17.04.2020. zagorjeinternational

Ministar zdravstva Vili Beroš u pratnji ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maje Grba Bujević i ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka u Krapini je održao sastanak s krapinsko – zagorskim županom Željkom Kolarom, načelnikom Stožera civilne zaštite KZŽ Anđelkom Ferekom – Jambrekom i ravnateljima zagorskih zdravstvenih ustanova.

Ministar je otkrio da su mu na sastanku prezentirane mjere koje je KZŽ do sada poduzela da bi kriznu situaciju držala pod kontrolom, a razgovaralo se i o stanju u specijalnim bolnicama u Krapinskim i Stubičkim Toplicama, koje su, kako je pojasnio krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, zbog čitave situacije izgubile dnevne pacijente i neće moći doseći limit, pa se postavlja pitanje kako će se osigurati novac za plaće tamošnjih zdravstvenih djelatnika.

– Napravljeno je puno da se epidemiološka situacija u ovoj županiji održi takvom kakva i jest u ovom trenutku. Između ostaloga, dotakli smo se i teme domova za starije te smo doznali da su već i ranije poduzete određene aktivnosti za ublažavanje potencijalne opasnosti. Dogovorili smo i nastavak planiranih aktivnosti, a ono što je od iznimne važnosti, jest da smo stalno u komunikaciji. Želim naglasiti da je odgovor na ovu epidemiju i krizu vrlo dinamičan i ponekad u roku jednog dana promijenimo odluke – rekao je ministar Beroš.

Dva dijela

Župan Kolar je pak u šali dodao kako je bilo potrebno da u županiju dođe ministar Beroš kako bi, nakon dužeg vremena, KZŽ bila bez novooboljelih u 24 sata. Osvrnuo se i na otvaranje tzv. COVID bolnice u prostorima Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice.

– Nakon što nam je virus probio u tu specijalnu bolnicu, danas bi trebala biti dovršena dezinfekcija i želja nam je napraviti mjesto za smještaj COVID pozitivnih pacijenata lakše i srednje kliničke slike. U jednom dijelu bolnice, dakle, imali bismo zaražene pacijente, a u drugom, koji bi bio u potpunosti odvojen, smještali bi pacijente iz obiteljskih domova i domova za starije i nemoćne koji se neće moći zbrinjavati u tim ustanovama – pojasnio je Kolar.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kratko se osvrnuo na slučaj 82-godišnje pacijentice koja je, nakon što se doznalo da je 2. travnja koronavirusom zaražena jedna medicinska sestra Specijalne bolnice u Stubičkim Toplicama, otpuštena iz bolnice, za nju se brinula obitelj, a onda je naknadno utvrđeno da je i ona pozitivna. Prema pisanju medija, Specijalna bolnica se oglušila na upute epidemiologa i otpuštala pacijente unatoč tome što su u bolnici, prema preporukama, trebali ostati još 14 dana radi samoizolacije.

– To je odluka epidemiologa u suradnji s lokalnim stožerom je li bolje da se pacijenti, ako im ima više, zadrže u ustanovi ili je bolje da ih se smjesti u neku drugu ustanovu koja ima uvjete za izolaciju. Dakle, bitno je da se izoliraju svi koji su pozitivni i da ne dolaze u kontakt sa zdravim osobama. Hoće li se to napraviti na način da ostanu u bolnici ili će ih se premjestiti u drugu ustanovu u kojima ima uvjeta za izolaciju, to ovisi o odluci epidemiologa i lokalnog stožera. Mi na nacionalnoj razini se lokalnim slučajevima ne bavimo, nego možemo pružiti potporu i savjet – rekao je Capak.

Još devet pacijenata

O slučaju je govorio i epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Ivan Lipovac.

– Kad smo otkrili da je medicinska sestra COVID pozitivna, detektirali smo bliske kontakte te je pacijentima koji nisu imali bliske kontakte rečeno da mogu ići kući, dok je kod ostalih 30-ak pacijenata koji su bili na tom odjelu, odmah napravljeno testiranje. Oni kojima su nalazi bili negativni, a obitelji su izrazile želju da skrbe o njima, pušteni su kući. Ostalo je nekoliko ljudi, a prijepor je nastao samo oko jedne pacijentice koja je otišla kući. Popodne, odnosno, navečer, dobili smo, naime, informaciju da je ta osoba dobila temperaturu. Dakle, sve se odvijalo u suradnji s našim Zavodom za javno zdravstvo i bolnicom – rekao je Lipovac, dodavši kako nitko od drugih pacijenata nije do sada razvio simptome, a trenutno je u bolnici u Stubičkim Toplicama još devet pacijenata.

Što se tiče popuštanja mjera, ministar Beroš je istaknuo kako se kao rješenje nameće decentralizirani pristup jer se u nekim županijama gdje nema velikog broja oboljelih može ranije razmišljati o popuštanju mjera. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba