Propust Specijalne bolnice Stubičke Toplice?

Nakon otpuštanja iz bolnice, 82-godišnjakinja otkrila da je COVID pozitivna. Još se ne zna je li zarazila obitelj

Objavljeno: 17.04.2020. zagorjeinternational

Nakon Pregrade, novo žarište koronavirusa u Krapinsko – zagorskoj županiji 2. travnja postala je Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, gdje je potvrđeno više slučajeva zaraze djelatnika i pacijenata. A kako piše portal Ni Zagorje Malo, bolnica je, odmah nakon što su doznali da je virus ušao u bolnicu, većinu pacijenata poslala kući. Epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo KZŽ dr. Ivan Lipovac za spomenuti je portal rekao da su postupili suprotno preporukama.

Naime, barem jedan pacijent je nakon tri dana boravka kod kuće razvio simptome i potvrđen mu je COVID-19. Riječ je o 82-godišnjoj pacijentici iz Zagorja koju su iz bolnice poslali kući samo dan nakon što je potvrđeno da je virus u bolnicu unijela medicinska sestra.

– Obitelj nepokretne pacijentice, koja je u veljači imala moždani udar, nitko nije upozorio da postoji mogućnost da je žena zaražena niti ih je itko upozorio da se i oni moraju pridržavati mjera samoizolacije. Uostalom, žena je nepokretna i o njoj treba netko brinuti. Nitko im nije rekao niti da baka mora biti u karanteni. Za koronu u Stubičkim toplicama su doznali iz medija. Nakon tri dana baka je dobila simptome, uzet joj je bris i sutradan je nalaz potvrdio da je pozitivna – ispričao je obiteljski izvor za Ni Zagorje Malo.

Stanje se pogoršalo

Ženu su odvezli u Opću bolnicu Zabok, a stanje joj se u međuvremenu pogoršalo i dobiva kisik. Što se tiče članova njezine obitelji koji su je njegovali, nitko do sada nije testiran, već su u samoizolaciji.

Podsjetimo, u trenutku kad je virus ušao u Specijalnu bolnicu na rehabilitaciji je bilo 40 pacijenata te Lipovac kaže da bolnica nije smjela pustiti kući niti jednog pacijenta najmanje 14 dana.

– Dobili su upute da ne otpuštaju nikoga, tako im je rečeno. Nažalost, ispalo je drugačije, pa postoji mogućnost širenja zaraze. Zašto su ljude slali doma, to morate pitati ravnatelja – rekao je Lipovac u razgovoru za portal, dok ravnatelj bolnice Davor Gredičak niječe njegove riječi.

– Nije točno. Mi smo se držali svih uputa i postupili smo kako su nam govorili – ističe Gredičak te dodaje da su kući slali pacijente s drugih odjela, gdje nije bilo potvrde da je zaražen koji liječnik ili medicinska sestra.

Kaže i kako misli da je pozitivan jedan ili dva pacijenta otpuštena iz bolnice, a prozvao je i zagorske epidemiologe da niti jedan nije došao u bolnicu, nego su sve odrađivali telefonski.

– Mi smo htjeli testirati sve pacijente u bolnici, ali nam je rečeno da ne treba, da će se testirati samo oni koji imaju temperaturu. Ostale smo pustili doma. Ove koji su imali simptome i kojima je potvrđen COVID-19 prebacili smo u bolnice, prema mjestu prebivališta, u KBC Dubrava, “Fran Mihaljević“, a pacijente iz Zagorja u Opću bolnicu Zabok – otkrio je Gredičak.

Prema njegovim riječima, u bolnici je još oko 12 pacijenata koji će biti otpušteni do kraja tjedna, kada im istječe samoizolacija. Tada bolnica zatvara svoja vrata za rehabilitaciju do daljnjega i postaje svojevrsna zagorska “Covid bolnica“.

– Bit će to “Covid bolnica“ u Zagorju za novooboljele koji se zbog smanjenog kapaciteta više neće moći primati u Opću bolnicu Zabok – otkrio je dr. Ivan Lipovac.

Broj nepoznat

Dr. Lipovac još tvrdi i da je bolnica otpustila neke testirane pacijente prije nego što su dobili nalaze. Koliki je točan broj pozitivnih pacijenata, nepoznato je, a vjerojatno se ni neće znati, s obzirom na to da su otpušteni kućama, pa i ako su razvili simptome i imaju pozitivne testove, ali i ako su zarazili svoje ukućane, svi oni ulaze u statistiku oboljelih prema mjestu prebivališta, koja ne mora nužno biti na području KZŽ, piše Ni Zagorje Malo.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba