UKUPAN BROJ ZARAŽENIH U KZŽ POPEO SE NA 32

NEKI JOŠ NE SHVAĆAJU OZBILJNOST SITUACIJE: “Još je jučer u jednoj zagorskoj općini bio otvoren kafić“

Objavljeno: 25.03.2020. Jožica Miklaužić

Načelnik Stožera civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije Anđelko Ferek – Jambrek priopćio je na press konferenciji Stožera civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije, kako na području KZŽ imamo četiri novooboljela od koronavirusa te dodao da je stožer napravio i analizu pridržavanja mjere izdavanja propusnica za migracije.

Zahtjevi poduzetnika

– Prema podacima kojima raspolažemo općine i gradovi su izdali otprilike 570 propusnica, a razlozi izdavanja su uglavnom bili pomoć starijima i djeci. Također, uz sve propisane mjere i sav naš napor na području jedne općine imali smo otvoren kafić i stvarno nemam riječi za takve stvari. Nakon intervencije policije i inspekcije kafić je zatvoren na 30 dana. Današnjim danom u evidenciji imamo 1345 osoba u samoizolaciji, a koji se redovito prate i obilaze – rekao je Ferek – Jambrek te napomenuo kako su preko Poduzetničkog centra dobili 69 zahtjeva poduzetnika kako bi im pomogli u popunjavanju obrazaca za mjere Vlade RH.

– Danas ćemo isto tako poslati prvu komisiju za karantene za vozače, jer imamo desetak zahtjeva i stvarno je velik interes. Riječ je o karantenama kod poslodavaca doma – objasnio je Ferek – Jambrek.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina rekao je kako s obzirom na jučerašnju situaciju kada je bilo potvrđeno deset novooboljelih, danas je na svu sreću taj broj manji.

– Imamo četiri novooboljelih, troje njih je s područja Pregrade i jedan pacijent je s područja Krapine. U principu Krapina, Pregrada i Hum na Sutli su područja koja imaju najviše pacijenata. Moram reći kako smo do jučer testirali 123 bolesnika, a ispostavilo se je da je za sada 32 zaraženih. S obzirom na jučerašnja testiranja, četiri bolesnika su negativna, a dvoje bolesnika je pozitivno i oni se nalaze na bolničkom liječenju. Jedna od njih je i bolesnica koja je od početka izolacije kod nas i ona je već po treći puta negativna ali pokazuje sve znakove bolesti tako da se i dalje tretira kao da je pozitivna na Covid-19. U puno je boljem stanju, afebrilna je već dan i pol, ali još uvijek ima upalu pluća – rekao je Vančina te dodao kako je tijekom jučerašnjeg dana kod bolnice postavljena kućica u kojoj će se vršiti testiranja.

Bliski kontakti

 Voditelj odjela epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Ivan Lipovac rekao je kako su do danas ostvareni kontakti s 240 osoba, a koje su bile u bliskom kontaktu sa zaraženim ljudima.

 – Objasnili smo im o čemu se radi, kako se moraju ponašati i što moraju raditi u slučaju da primijete simptome. Cilj je ograničiti daljnje širenje zaraženih – kazao je Lipovac.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba