OPĆINSKO VIJEĆE MARIJE BISTRICE

“Izgradnja novog vrtića napreduje brže od plana, reciklažno dvorište je pri kraju, a očekuje nas i proširenje groblja te izgradnja mrtvačnice”

Objavljeno: 18.03.2020. zagorjeinternational

U utorak je održana 24. sjednica Općinskog vijeća Marije Bistrice, na kojoj je izvješće o radu za drugu polovicu prošle godine podnio načelnik Josip Milički. On se osvrnuo na komunalnu, prometnu i turističku infrastrukturu, javnu rasvjetu, kao i na velike kapitalne projekte koji su u tijeku ili u pripremi. Naglasio je kako izgradnja novog vrtića napreduje i brže od plana, reciklažno dvorište je pri kraju, a ova će godina donijeti i radove na proširenju groblja i izgradnji nove mrtvačnice.

Komunalna infrastruktura

Glede komunalne infrastrukture, istaknuto je kako je izgradnja nove vodospreme u Cerinama za potrebe budućeg vodoopskrbnog sustava Globočec i Poljanica završena i u listopadu je obavljen tehnički pregled građevine. Vrijednost radova je 3,2 milijuna kuna s PDV-om, nositelj investicije je Zagorski vodovod, a dio sredstava osiguran je preko Hrvatskih voda. Po pitanju prometne infrastrukture, u suradnji s Hrvatskim cestama rješava se problematično križanje na ulasku u Mariju Bistricu, na križanju Zagrebačke ulice i obilaznice. Idejni projekt je izrađen te će se prometni problem riješiti izgradnjom rotora. U partnerstvu sa ŽUC-om, izgrađen je nogostup u Globočecu u dužini od 300 metara. Završeni su i radovi na asfaltiranju i rekonstrukciji nerazvrstanih cesta Kolodvorska (odvojak Vlahoviček-Babić) u dužini od 195 metara, Hum Bistrički (odvojak Muhek) u dužini od 161 metar, Poljanica Bistrička (Belci) u dužini od 48 metara, Laz Bistrički (Kušt Stjepan) u dužini od 32 metra, Hum Bistrički (Prlići-Redžić) u dužini od 85 metara i Novaki u dužini od 131 metara, sve zajedno ukupne dužine 1278 metara. Vrijednost radova je iznosila 603.720 kuna, a nadzora 24.997,50 kuna. U drugoj polovici 2019. godine izvršena je i sanacija dvaju klizišta – Bartolovići Laz i Hrastovići Laz, a vrijednost radova iznosila je 351.593,86 kuna.
Načelnik je u izvješću podsjetio i na projekt “Newlight“, koji je donio novu LED rasvjetu na području općine, a osvrnuo se i na turizam, posebno na vrlo uspješnu manifestaciju “Advent u Mariji Bistrici”.

Gospodarenje otpadom

Od projekata koji su tek u planu, načelnik Milički je istaknuo projekt izgradnje nove mrtvačnice i proširenja groblja, a početak radova očekuje se na ljeto. Na sjednici je prihvaćeno Izvješće o izvršenju Plana gospodarenja otpadom za 2019. godinu, u kojem se analizira rad i djelovanje Komunalnog poduzeća “Lijepa Bistrica” u segmentu gospodarenja otpadom. Prva godina rada ocijenjena je više nego uspješnom. Zbog osiguravanja novčanih tokova, Općina Marija Bistrica uzela je dva kredita, jedan dugoročni na 10 godina za projekt izgradnje i opremanja Dječjeg vrtića “Pušlek“ u iznosu od 3,5 milijuna kuna, a jedan kratkoročni na godinu dana za izgradnju i opremanje reciklažnog dvorišta Marija Bistrica u iznosu od 3,4 milijuna kuna. Oba kredita odobrena su u prosincu 2019. godine, uz istu kamatnu stopu od 1,45 posto.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba