Načelnik Krznar predstavio Izmjene i dopune Prostornog plana

PRIHVAĆENI SU SVI ZAHTJEVI: “Nema nikakve mogućnosti da se na području općine izgradi spalionica, kompostana ili pretovarna stanica“

Objavljeno: 11.03.2020. Jožica Miklaužić

Načelnik Konjščine Mirko Krznar održao je konferenciju za medije na temu donošenja drugih Izmjena i dopuna prostornog plana uređenja općine Konjščina. Podsjetimo, zbog pritiska građana koji su oformili i Krizni eko stožer Konjščina strahujući od izgradnje spalionice otpada u Jertovcu, a zbog čega je organizirano i nekoliko prosvjeda, Općina je morala krenuti u ove izmjene, a javni uvid u dokumentaciju druge Izmjene Prostornog plana počeo je danas. Krznar je rekao kako mora demantirati glasine i reći istinu o namjerama i svemu onome što je poduzeto u smislu nove izmjene Prostornog plana.

– Ovo je još uvijek prijedlog koji je u javnoj raspravi, odnosno, trenutno traje javni uvid, a 19. ožujka imat ćemo i dvije prezentacije od strane županijskog Ureda za prostorno planiranje. Prva prezentacija održat će se u 12 sati, a zbog iznimne zainteresiranosti javnosti, ponovit ćemo je i u 17 sati u Domu kulture – otkrio je Krznar, dodavši kako decidirano tvrdi da se u ovom prijedlogu sve ono što je bilo predloženo i što je bilo moguće prihvatiti, i prihvatilo.

Zakulisne igre

– Prihvaćeni su svi zahtjevi građana, kao i sve odluke Općinskog vijeća i zahtjevi Kriznog eko stožera, osim onog dijela koji zbog zakonskih obveza nismo bili u mogućnosti prihvatiti. Recimo, takav slučaj je brisanje rezerviranih područja za planirano odlagalište otpada u Pešćenom iz dobro znanog razloga, jer su oni uneseni 2002. godine u prostorni plan općine Konjščina i prostorni plan Krapinsko – zagorske županije. Da bismo to brisali, druge izmjene prostornog plana ne bi bile prihvaćene jer nisu usklađene s prostornim planom višeg ranga, a to je prostorni plan Krapinsko – zagorske županije. Nadam se da će u sljedećim izmjenama prostornog plana Županije doći do brisanja tih promjena, pa ćemo i mi moći to izbrisati u sljedećoj izmjeni plana. Također nije prihvaćeno brisanje kompletne poslovne zone s obnovljivim izvorima energije, Mala Lasača, iz dva razloga. Prvi je taj što je budući investitor otkupio preko 80 posto područja, a drugi je razlog jer imamo velikih problema s ugovorima koje je država potpisala s Europskom komisijom, vezano uz količine odlaganja otpada, pa do toga da smo se obvezali da ćemo do kraja 2020. imati 20 posto proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije. Stoga smo u prostornom planu ostavili jedinu mogućnost, a to je da Mala Lasača bude zona obnovljivih izvora energije – rekao je načelnik Krznar, napominjući kako mu je žao što usprkos svemu tome, ljudi iz KESK-a i dalje govore o postojanju zakulisnih igara.

– Jasno se vidi da smo ostavili obnovljive izvore energije – voda, sunce, vjetar, a izbacili biomasu, bioplin i slično. U jednom od članaka stoji kako je unutar gospodarske zone Lasača moguća isključivo postava solarnih kolektora i pripadajuće opreme za proizvodnju električne energije i ne može se koristiti za druge namjene – objasnio je Krznar te se osvrnuo i na izgradnju kompostane i pretovarne stanice.

Obrađivanje biootpada

– Ideja je bila, pošto smo većinski vlasnici Komunalca, da olakšamo njegovo funkcioniranje u budućnosti i to na način da imamo kompostanu gdje ćemo odlagati i obrađivati biootpad. Najveći korisnik eventualnog postrojenja upravo bi bilo naselje, jer ono nema druge mogućnosti nego da predaje biootpad, dok su u ruralnom dijelu sela kompostane praktički gnojišta i vrtovi, ali i to smo obrisali. Obrisali smo i pretovarnu stanicu, što je također bio zahtjev građana jer se, kako su rekli, boje da ćemo od nekud dovažati smeće. Ako se ovakvim tempom nastavi sve zabranjivati, naš ćemo otpad izvoziti u neke zemlje zapadne Europe, a građani će to skupo plaćati. Iz tog smo razloga jednostavno htjeli da pretovarna stanica bude ovdje, a ne u Zaboku i da olakšamo, odnosno, pojeftinimo odvoz vlakom do neke druge destinacije, bila to Njemačka ili Austrija – kazao je Krznar te za kraj još jednom naglasio kako na području općine Konjščina nema nikakve mogućnosti da se izgradi spalionica, kompostana ili pretovarna stanica.

– Ovo sve je za sada još uvijek prijedlog, moramo provesti javni uvid, javno izlaganje i podnijeti prijedlog Općinskom vijeću na izglasavanje i nakon toga nema apsolutno nikakvih mogućnosti da se bilo što od navedenog gradi na području općine. Svi dokumenti nalaze se na internetskoj stranici općine, tako da svi građani imaju pravo uvida te pisanja primjedbi na ovaj prijedlog prostornog plana. Ako će biti puno primjedbi, ovu ćemo proceduru morati ponoviti – zaključio je načelnik Krznar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba