Počinje korizma, 40-dnevno razdoblje pripreme za Uskrs

DANAS JE PEPELNICA ILI ČISTA SRIJEDA: Dan pokore, razmišljanja, nemrsa i posta

Objavljeno: 26.02.2020. zagorjeinternational

Danas je Pepelnica ili Čista srijeda, kojom započinje korizma, četrdesetodnevno razdoblje pripreme za proslavu Uskrsa. Pepelnica svojom simbolikom poziva vjernike na dublje promišljanje i promjenu srca. Naziv joj potječe iz obreda pepeljenja, kada svećenik vjernike posipa pepelom po glavi ili im pepelom pravi znak križa na čelu i pri tome izgovara riječi: “Obratite se i vjerujte evanđelju” ili “Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti”.

Podsjetnik na Kristovu patnju

Pepeo kojim se vjernici posipaju dobiva se od spaljenih grančica prošlogodišnje Cvjetnice, a posipanje pepela podsjetnik je na Kristovu patnju i vjernikovu spremnost da sudjeluje svojim odricanjima i drugim oblicima pobožnosti u Kristovoj žrtvi. Ono u kršćanskoj tradiciji označava pokoru i spremnost na novi život. Pepelnica uvijek pada u srijedu, a kako je riječ o pozivu na unutrašnje čišćenje, naziva se i Čistom srijedom. Da bi se naglasio pokornički karakter, taj je dan, uz Veliki petak, Crkva proglasila zapovijedanim postom i nemrsom. Postiti znači najesti se jednom do sita u danu, a ne mrsiti znači ne jesti meso. Obično se osim mesa ne jedu ni mlijeko, jaja i mliječni proizvodi. Naglasak je na umjerenosti u hrani, štoviše, dragovoljnom gladovanju, kako bi se time posebno istaknula spremnost na žrtvu i odricanje iz ljubavi i zahvalnosti prema Kristovoj muci i smrti.
Post obvezuje sve vjernike od navršene 18. do započete 60. godine života, dok nemrs obvezuje sve koji su navršili 14 godina života u sve petke, a napose korizmene, osim onda kada na taj dan padne svetkovina. Post i nemrs ne obvezuju one koji se nalaze u težim životnim situacijama, odnosno bolesne osobe, trudnice, dojilje, putnike ili one kojima je zbog trenutačnih okolnosti u kojima se nalaze teško postiti i nemrsiti. U takvim se okolnostima preporučuje, ako je to fizički moguće, da se post i nemrs zamijene nekim drugim djelom pokore.

Sakrament pomirenja

Čista srijeda je dan koji svojom simbolikom poziva ljude da sve više i više postaju Božja djeca, odnosno, da kroz vrijeme korizme nastoje mijenjati vlastito ponašanje i naprave zaokret života. Najprije bi se trebalo odreći grijeha, priznati ih i oprostiti onima koji su te povrijedili, zatim iskazati djela darežljivosti i dobrote, intenzivnije moliti i razmišljati o učinjenom. Korizmenih 40 dana spomen je na vrijeme koje je Isus proveo u pustinji. Katolici u korizmi razmišljaju o lošim navikama koje bi trebali promijeniti, a da bi se od njih i očistili, od svećenika trebaju zatražiti sakrament pomirenja ili ispovijedi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba