Projekt "Prevencija i liječenje demencije"

EDUKACIJA KROZ IGRU: Sudionici predavanja našli se u ulozi pacijenta, njegovatelja i liječnice

Objavljeno: 06.02.2020. zagorjeinternational

Predavanjem i radionicom u prostorijama Općine Hum na Sutli u utorak su nastavljene aktivnosti projekta “Prevencija i liječenje demencije”. Predavanje pod nazivom “Znaci i simptomi Alzheimer demencije“ održala je neurologinja Sanja Kovačić. Počevši od simptoma blage Alzheimer demencije, predstavila je i simptome srednje teške i teške Alzheimer demencije te koliko traje stadij pojedine faze ove bolesti. Predavanje je završilo kratkom igrom, odnosno igrokazom u sklopu kojeg je troje polaznika ušlo u uloge pacijenta oboljelog od demencije, njegovatelja i liječnice, a sve na vrlo duhovit način, jer kako napominje doktorica, važno je zadržati pozitivan stav uz sve ostale mjere koje uključuju zdravo starenje.

Fina motorika

Uslijedila je posljednja likovna radionica u sklopu ovog projekta, koju je vodila profesorica Mirjana Drempetić H. Smolić. Cilj radionice je poticanje određenih funkcija mozga i fine motorike ruku. Osim toga, istraživanja su pokazala da likovna terapija ima pozitivan učinak na samopouzdanje, jača vlastiti identitet i poboljšava sveukupno zdravlje. Polaznici ove radionice imali su prilike završiti i obojati vlastite proizvode od gline koje su izradili na protekloj radionici te okušati u crtanju akrilnim bojama na papiru. Na predavanju i radionici pridružio se i načelnik Zvonko Jutriša, istaknuvši kolika je važnost ovakvog projekta za općinu Hum na Sutli te koliko je zadovoljan uspjehom dosad provedenih aktivnosti.

Buduće aktivnosti

Kroz ovaj će se projekt održati ukupno 20 predavanja i 20 radionica, a sve u svrhu podizanja informiranosti i znanja o sprječavanju pojave bolesti, razvitku i liječenju demencije te pružanju adekvatne skrbi i pomoći oboljelim dementnim osobama. Rezultat provedenog projekta bit će povećanje kvalitete liječenja dementnih osoba te njihova bolja njega i skrb te usporavanje rasta broja oboljelih osoba. Ciljana skupina su osobe starije životne dobi, zatim osobe koje boluju od nekog oblika demencije, članovi njihovih obitelji te njegovatelji i osobe koje vode brigu i pružaju skrb takvim osobama.
Iz Općine pozivaju sve zainteresirani, neovisno o prebivalištu i dobi, da se uključe u buduće aktivnosti, čiji će raspored i teme predavanja biti objavljeni na općinskoj internetskoj stranici. Sva su predavanja i radionice besplatne.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba