“ZELENA OAZA” BILA REGISTRIRANA ZA 13 KORISNIKA, U TRENUTKU POŽARA U DOMU IH BILO 26: Požarište nezapamćene tragedije u Zagorju obišla i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. “Loptica o krivici” za tragediju se, zasad, prebacuje

MINISTRICA BEDEKOVIĆ: Dozvole za privatne domove izdaju županije. ŽUPAN KOLAR: Inspekcijski nadzor vrši Ministarstvo

Objavljeno: 11.01.2020. Alen Brodar

Mjesto velike tragedije u Andraševcu, gdje je u požaru Doma za starije i nemoćne život izgubilo šestero korisnika, u poslijepodnevnim satima obišla je i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković.

– Prije svega imam potrebu reći da sam ovdje došla i kao osoba i kao ministrica. Bila sam na putu i vratila sam se s drugog kraja Hrvatske najbrže što sam mogla. Doista sam duboko potresena ovim tragičnim događajem i željela bih izraziti iskrenu sućut obiteljima stradalih osoba – rekla je ministrica Bedeković. Na novinarski upit da li dom imao sve potrebne dozvole rekla je da se radi o privatnoj instituciji, za kakve dozvole za rad izdaju županije.

Privremeni smještaj

– Županija im je izdala dozvolu za rad 2013. godine. Ništa više od ovoga ne mogu reći jer je očevid još uvijek u tijeku. Kad budemo imati sve relevantne činjenice, moći ćemo reći više. Ono što mogu sada reći, jest da je Ministarstvo osiguralo žurni privremeni smještaj za sve korisnike ovog doma koji se nalaze u susjednoj zgradi, njih je 21. Nakon što bude završen očevid, moći ćemo pristupiti i njihovom izmještanju u drugu instituciju, dakako, ako se s time slože članovi njihovih obitelji, od kojih se već u ovom trenutku traže suglasnosti za to. Smjestilo bi ih se u Dom za odrasle osobe Lobor, ondje imamo osiguran smještaj za sve ove osobe – kazala je ministrica Bedeković te dodala:

– Što se tiče vršenja inspekcijskih nadzora, Ministarstvo ih vrši po prijavi o bilo kakvim nepravilnostima, a što se tiče ove ustanove, u posljednje vrijeme nije bilo nikakvih dojava ni prijava. Ovdje je bitno napomenuti da ćemo vrlo brzo izaći s nacrtom prijedloga novog Zakona o socijalnoj skrbi i ovo je problematika upravo iz te domene. Tu će svakako biti prostora da se o ovoj problematici ozbiljnije povede računa – zaključila je ministrica, dodajući da starije osobe nikako ne bi smjele biti puštene bez kontrole i nadzora stručnih osoba.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar ponovio je da je Zagorje zadesila velika tragedija i još je jednom izrazio sućut obiteljima stradalih.

– Prema informacijama koje smo dobili na licu mjesta od policije, u domu je zatečeno ukupno 26 osoba, od toga šestero u objektu koji je izgorio, a u susjednom objektu 20 osoba – potvrdio je župan Kolar te dodao:
– Na području Krapinsko – zagorske županije djeluje 20 ustanova koje pružaju uslugu skrbi za starije i nemoćne, s 543 korisnika i nikada nismo imali nikakvog incidenta, a kamoli ovakve velike tragedije – kazao je župan i riječ prepustio županijskoj pročelnici za zdravstvo i socijalnu skrb, Martini Gregurović Šanjug.

20 domova

– Prije svega želim izraziti sućut obiteljima stradalih osoba. Od 20 ovakvih ustanova u KZŽ imamo 13 obiteljskih domova u kojima je smješteno 188 korisnika. U sedam ustanova smješteno je 355 korisnika. Županijski upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb nadležan je za izdavanje rješenja o ispunjavanju minimalnih uvjeta za početak pružanja usluga starim i nemoćnim osobama, a kada govorimo konkretno o domu “Zelena oaza”, na zahtjev predstavnice doma G. Č., koji je zaprimljen u našem Upravnom odjelu u prosincu 2011. godine, 31. siječnja 2012. izdano je rješenje o ispunjenje minimalnih uvjeta za smještaj osam starijih i nemoćnih osoba na adresi Dolinska 8, Andraševec. Godinu dana kasnije, u siječnju 2013. godine, izdano je rješenje o ispunjavanju uvjeta za proširenje kapaciteta doma za još pet korisnika. Sukladno tome, ukupan kapacitet doma na adresi Dolinska 8, iznosio je 13 osoba. Važno je napomenuti da je Županija nadležna isključivo za utvrđivanje minimalnih uvjeta za početak pružanja skrbi, eventualno proširenje ili smanjenje kapaciteta te prestanak pružanje usluga obiteljskog doma. Inspekcijski nadzor vrši Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Eventualno, Županija zaprima pritužbe, bilo korisnika, bilo članova njihovih obitelji te ih promptno prosljeđujemo Ministarstvu. U slučaju doma “Zelena oaza”, županijski Upravni odjel nije zaprimio ni jednu pritužbu – zaključila je pročelnica Gregurović Šanjug.
– Na žalost, uvijek se mora dogoditi velika tragedija da bi sustav počeo funkcionirati i pretpostavljam da će se sada nadležna tijela zadužena za kontrolu rada domova da će se rastrčati po terenu i vidjeti da li zadovoljavaju uvjete i pridržavaju se onoga što stoji u rješenjima te da li rade samo na tim adresama na kojima su dobili dozvolu za rad ili i nekim drugima – zaključio je župan.
Vlasnica Doma Gabrijela Čačković još nije dostupna za izjavu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba