PROJEKT “MIPOS” MIJENJA ŽIVOTE: 313 korisnika starije životne dobi dobilo je pomoć, te je zaposleno 55 dugotrajno nezaposlenih žena

“Dobro mi dođe pomoć oko čišćenja i kuhanja, a puno mi znači i to kaj imam s kime popričati. Dan mi odmah brže prođe“

Objavljeno: 22.12.2019. Jožica Miklaužić

Program “Zaželi“ društveno je najvrjedniji projekt u Hrvatskoj, koji je zahvaljujući Gradu Zaboku kao nositelju projekta “MI Pomažemo Starijima – MIPOS“, zaživio i na području Krapinsko – zagorske županije, promijenivši živote mnogih. Projekt je to koji se provodi od 19. siječnja 2018. godine, a u sklopu kojeg je zaposleno 55 žena.
– Riječ je uglavnom o ženama od 50 i više godina koje su bile duže vrijeme nezaposlene, a koje su u okviru projekta prošle edukaciju za gerontodomaćice/ njegovateljice. Sve će one zahvaljujući stečenom obrazovanju, i nakon što projekt završi biti konkurentne na tržištu i lakše naći posao – rekla je voditeljica projekta i zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek te dodala kako zajedno brinu o 313 korisnika s područja dvije trećine KZŽ.

Čišćenje i kuhanje

Jedna od korisnica je Katica Gorički iz Grdenca kraj Zaboka, koja nam govori kako joj pomoć gerontodomaćice jako puno znači.
– Ja vam imam 90 godina i živim sama, tako da mi dobro dođe to kaj mi ima tko tu i tamo pomoći počistiti i skuhati, tako mi se puno olakša. A kak’ slabo i vidim i čujem, nemam ni televizora ni radija, pa mi onda puno znači i to kaj imam s kime popričati, onda mi dan odmah brže prođe – rekla nam je baka Katica, koju u sklopu projekta redovito obilazi njena gerontodomaćica Višnja Kušan.
– Ja i baka Katica se uvijek sve lijepo dogovorimo, ona mi veli što joj sve treba napraviti pa onda to riješim, plus još ono što sama vidim da bi trebalo napraviti. Jedino ne voli da kasnim jer znate da su starijim ljudima dana riječ i dogovor jako bitni, pa tako i Katici, koja jedva čeka da dođem – ispričala nam je Višnja Kušan iz Luga Zabočkog, koja je u sklopu projekta “MIPOS“ zaposlena kao gerontodomaćica.
– Moj radni dan započinje u sedam ujutro i traje do tri, a u to vrijeme uspijem obići dva korisnika. Naravno da nekima to nije dovoljno, no bitno je da ja stignem za to vrijeme odraditi njima sve što im treba, a usput i popričati i podružiti se – rekla nam je gerontodomaćica Kušan te dodala kako je i prije radila u sklopu projekta Crvenog križa “Pomoć u kući“ te je i volontirala i izbjegličkom kampu u Slavonskom Brodu, tako da je i ovaj posao prihvatila punim srcem.
U sklopu projekta, korisnici uz promotivni paket kojeg dobivaju na početku, svaki mjesec dobivaju i paket higijenskih potrepština u vrijednosti 124 kune, a baka Katica nam govori kako je jako zadovoljna paketom.

“Pomoć u kući“

Gradsko društvo Crvenog križa Zabok kao partner projekta brine o korisnicima na području Zaboka, Bedekovčine, Krapinskih Toplica, Velikog Trgovišća i Svetog Križa Začretja.
– 2014. godine smo rješenjem Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku postali službeno registrirani kao pružatelji usluga “Pomoći u kući“ te preko Ministarstva brinemo o deset korisnika. Naravno, to je za ovo naše područje premalo, tako da je projekt MIPOS dobrodošao jer smo njime pokrili i sve one potrebite koji nisu mogli upasti u kriterije Ministarstva – rekla nam je ravnateljica GDCK-a Zabok Željka Vukić.
Na nju se nadovezala i Tina Herceg, koordinatorica na projektu, koja je rekla kako GDCK Zabok brine o 71 korisniku.
– Imamo listu čekanja na kojoj je trenutno 15 osoba koje čekaju našu pomoć. Prvenstveno je projektom definirano da svaka gerontodomaćica mora imati najmanje četiri korisnika, no mi smo naše gerontodomaćice odmah u startu opteretili s više korisnika i s manje sati kod pojedinog korisnika jer su potrebe na terenu bile veće – objasnila je Tina Herceg.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba