Na press konferenciji HDZ-a KZŽ, predsjednik Općinske organizacije Svetog Križa Začretja Miljenko Šoštarić osvrnuo se i na projekte u svojoj općini, a jedan od njih je prodaja udjela općinskog udjela od 19 posto u vlasništvu poduzeća “Zagorski metalac”

ŠOŠTARIĆ: Ponuda od 10 milijuna kuna je premala. KOS: To je daleko više od svega što nam je nuđeno proteklih godina. Manjinski udjeli nemaju vrijednost kao većinski

Objavljeno: 19.12.2019. zagorjeinternational

Na današnjoj press konferenciji HDZ-a Krapinsko – zagorske županije, održanoj u Krapini, predsjednik Općinske organizacije HDZ-a Sveti Križ Začretje Miljenko Šoštarić osvrnuo se na nekoliko problematičnih točaka na području svoje općine.
– Na sjednici Općinskog vijeća u ponedjeljak je doneseno nekoliko vrlo važnih odluka za razvoj općine Sveti Križ Začretje, ali i za žitelje općine. Jedna od njih je prodaja udjela općinskog vlasništva u poduzeću “Zagorski metalac”, jer Općina ima 19 posto udjela u poduzeću, koje je procijenjeno na 80-85 milijuna kuna. Dakle, prema prvim procjenama, prije godinu dana udio Općine je bio od 18 do 19 milijuna kuna. Kada je prije godinu dana otvorena ta tema, počelo se licitirati sa šest milijuna kuna vrijednosti općinskog udjela i mi iz HDZ-a smo odmah reagirali te smo na Vijeću zatražili dodatno vrijeme da se ide u pregovore. Sada smo došli do 10 milijuna kuna ponuđene vrijednosti i smatramo da je to premalo, jer je procjena bila 18 milijuna kuna. Prihvaćena je i odluka da u sklopu te prodaje, ako se prihvati udio od 10 milijuna kuna, Općina istovremeno mora kupiti staje od poljoprivredne zadruge u iznosu od 1.790.000 kuna, što je uvjet. Imajući na umu u kakvom su stanju te staje, postavlja se pitanje koliki će uopće ostati udio od “Metalca”? Mi smo glasali za prodaju, ali ne po tim uvjetima – kaže Šoštarić.
Spomenuo je i spojnu cestu Zabok – Krapina, koja u ovoj fazi gradnje najviše prolazi kroz Sveti Križ Začretje i vrijednost joj je oko 60 milijuna kuna.
– Imali smo sreće da su nas posjetili premijer Plenković i ministar Butković s predsjednikom Uprave Hrvatskih cesta Josipom Škorićem, koji su obišli gradilište i prisustvovali otvorenju radova na toj cesti, što je bilo izuzetno važno, jer sadašnji nacrt ne previđa gradnju rotora, nego su predviđena raskrižja i žitelji Svetog Križa Začretja i susjednih gradova Krapine i Zaboka se bune na to rješenje, s obzirom na to da se već dosta često događaju prometne nesreće i na postojećoj dionici koja je izgrađena. Mještani stoga inzistiraju na izgradnji rotora i ja sam tu inicijativu prenio gospodinu Škoriću, na što je on iskazao razumijevanje i zatražio da se inicijativa pošalje u pisanom obliku i da će oni reagirati u ovoj fazi gradnje, jer je to daleko jednostavnije, nego kad se gradnja završi. Očekuje se od Općine Sveti Križ Začretje da to pošalje u pisanom obliku, da oni mogu pristupiti promjeni nacrta i da zatraže dozvolu da se to rješenje projektira u izgradnju ceste, no, u ovoj fazi nisam upoznat je li lokalna jedinica reagirala prema Hrvatskim cestama. Ako nije, nadam se da će to uskoro napraviti – ističe Šoštarić.

Sportska dvorana

Najavio je i da su na području općine Sveti Križ Začretje pokrenuli inicijativu za gradnju sportske dvorane, jer je to druga jedinica lokalne samouprave u županiji po broju stanovnika i ima najviše udruga, a nema dvoranu.
– Pokrenuli smo inicijativu i ići ćemo prema Općinskom vijeću, da se krene u realizaciju izrade projekta. Imamo u planu dvoranu koja bi zadovoljavala sve potrebe naših udruga. Tražimo pomoć i od gospodina Žarka Tušeka, ali kad se pokrene inicijativa, i od drugih koji mogu omogućiti da se taj projekt realizira – kaže predsjednik svetokriškog HDZ-a.
Načelnik Svetog Križa Začretja Marko Kos na ove navode odgovara kako je sve to – politika.
– Činjenice su  ipak drugačije i istina je da u politici nismo svi jednaki. Svaku kritiku mogu prihvatiti, ali ne i neistine – ističe načelnik, koji kaže kako je već svima dobro poznato da je Sveti Križ Začretje zadnja jedinica lokalne samouprave koja je ostala suvlasnik društva “Zagorski metalac d.o.o.” i sa svojih 19  posto udjela nisu imali nikakvog utjecaja na odlučivanje u društvu.
– Dok su druge općine i gradovi svoje udjele prodale prije deset i više godina, mi smo se godinama odupirali izazovima tržišta i držali svoj udio u društvu. Kao manjinski vlasnik nismo mogli utjecati na odluke vezane uz isplate dividende, tako da značajne koristi za proračun kroz sve ove godine nije niti bilo. Društvo “Zagorski metalac d.o.o.” očekuje  veliko investicijsko razdoblje legalizacije i rekonstrukcije postojeće plinske mreže, a zbog otvaranja tržišta drugim distributerima, evidentan je i pad broja kupaca koje opskrbljuju plinom. Iako je odluka bila iznimno teška, odlučili smo provesti javni natječaj za prodaju našeg udjela, na kojem je postignuta cijena od 10.000.000 kuna, što je u skladu s procjenom vrijednosti udjela, a opet daleko više od onoga što nam je prijašnjih godina u neformalnim pregovorima nuđeno. U poslovnim krugovima, a prateći slične transakcije, vrlo je jasno da manjinski udjeli nemaju istu vrijednost kao oni većinski, upravo zbog činjenice da se posredstvom njih nema gotovo nikakav utjecaj na odlučivanje o poslovanju društva. To je vrlo jasno prezentirano vijećnicima u nekoliko navrata, kao kod donošenja prve odluke o prodaji, gdje je procijenjena vrijednost bila viša, tako i kod donošenja ovih posljednjih odluka. Svi zaboravljaju, a trebali bi kao članovi Općinskog vijeća znati da Općina ima udio u još jednom društvu, a to je Total Energy d.o.o., koje je nastalo diobom “Zagorskog metalca” te se zbrojem ovih vrijednosti dobiva puno viši iznos. O prodaji udjela se raspravljalo dugi niz godina, a vijećnici koji sada blate ovu odluku, po tom pitanju nisu poduzeli ništa – kaže Kos.

“Krivo prezentirano”

Što se tiče spojne ceste Zabok – Krapina, pojašnjava kako je Općina upućivala  prigovore još pri izvođenju prve dionice od Zaboka do Začretja, a koja ni danas nema pravovaljanu uporabnu dozvolu.
– Na neadekvatno riješene probleme križanja s postojećim cestama osobno sam upozorio ministra Butkovića još na otvorenju prve dionice. Po pitanju nove dionice, održan je sastanak s predstavnicima investitora, a pisani su i prigovori. Također, u sklopu promidžbe i posjeta premijera Začretju, na samoj dionici ceste ukazivao sam na problematiku ne samo Svetog Križa Začretja, već i Štrucljeva i Dukovca. Novinarima je situacija malo krivo prezentirana, budući da je zapravo problem to što su Hrvatske ceste napravile upravo suprotno od predstavljenog – ugovorena je izgradnja bez rotora, a prema njihovom tumačenju, izgradnja rotora sada, u fazi izvođenja radova, predstavlja problem – kaže Kos, koji se osvrnuo i na izgradnju dječjeg vrtića, koja je započela nakon što je putem Mjere 7.4.1. odobreno 7,4 milijuna kuna, a Šoštarić je na press konferenciji za taj projekt posebno zahvalio bivšem ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću i predsjednici Kolindi Grabar – Kitarović koja je, kako je rekao, također pružila važnu podršku.
– Vrtić uopće neću komentirati. Tim Općine Sveti Križ Začretje odradio je posao koji nije ni lagan ni jednostavan – rekao je Kos, a što se tiče izgradnje sportske dvorane, ističe kako je osobno prije nekoliko godina od Županije tražio da ih se podupre u toj namjeri, na što je župan Željko Kolar pozitivno reagirao te pred stotinjak roditelja svečano objavio da će Krapinsko – zagorska županija sufinancirati izradu projektne dokumentacije. Dodaje i kako je na jednoj od sjednica Općinskog vijeća upoznao vijećnike s pregovorima sa Županijom koji su u tijeku, a odnose se na izradu projektne dokumentacije.
Šoštarić je na press konferenciji spomenuo i problem mjesnih odbora na području općine, za koje su, kako kaže, izbori zadnji put provedeni 2013. godine i nakon toga više nisu raspisani.
– Zakon je vrlo jasan i u njemu stoji da je po isteku mandata načelnik u roku od 90 dana dužan provesti nove izbore. Vjerojatno je razlog i to što je HDZ od 19 mjesnih odbora, držao njih 14. To je bitno i zato što općina Sveti Križ Začretje ima najviše mjesnih odbora od svih jedinica lokalne samouprave na području županije i veliki dio proračuna, koji je sada otprilike 30 milijuna kuna, izdvaja se za njihovo održavanje. Ta sredstva u ovom trenutku idu kako tko dođe na Općinu i onda u to selo ide kamion, dakle, ne radi se planski. Tražimo da se poštuje Zakon, tako da vjerujem da ćemo i tu naći jedan kompromis – rekao je predsjednik svetokriškog HDZ. (ab, jj)  

 

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba