U Loboru održana druga konferencija projekta “Zaželi danas za sretnije i bolje sutra”, u sklopu kojeg je zaposleno 18 gerontodomaćica koje brinu za 120 korisnika

KORISNICA ZDENKA MARTINJAK: Gerontodomaćica mi ode kod doktora, u dućan, očisti kuću, otušira me. Jako joj se veselim i jedva čekam da mi dođe

Objavljeno: 04.12.2019. zagorjeinternational

U prostorijama Udruge “Kućna pomoć“ u Markušbrijegu održana je druga konferencija projekta “ZAŽELI danas za sretnije i bolje sutra“ sa svrhom obilježavanja uspješno završene prve godine provedbe projekta. Prezentirane su ostvarene projektne aktivnosti i rezultati, a prisutnima se obratio predsjednik Udruge Damir Hubak koji je istaknuo kako to nije jedini projekt koji Udruga provodi.

– Osim ovog projekta, imamo i projekt “Pomoć u kući”, zatim projekt dnevnog boravka, dakle, jedna cjelina socijalnih usluga koje su usmjerene na starije osobe. Želja nam je i urediti ovaj prostor i privesti ga svrsi – otkrio je Damir Hubak.

Zapošljavanje žena

Projekt “ZAŽELI danas za sretnije i bolje sutra“ financiran je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, preko Ministarstva rada i mirovinskog sustava, te kako je rekla voditeljica projekta Lidija Jurinić, njegova vrijednost iznosi 3,8 milijuna kuna, a svrha je zapošljavanje žena koje se nalaze u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

– Tijekom projekta, one prolaze kroz proces osposobljavanja, kako bi stekle nova znanja i vještine i postigle veću zapošljivost. S druge strane, svrha projekta je pomoć krajnjim korisnicima koji se također nalaze u nepovoljnom položaju, jer žive sami, njihova obitelj se iz nekog razloga od njima ne može brinuti, a mnogi nemaju financijske mogućnosti za boravak u staračkom domu. Preko naših zaposlenica, gerontodomaćica, takvim ljudima pružamo uslugu pomoći u kući. Tako poboljšavamo kvalitetu njihova života i postižemo socijalnu koheziju, što su i opći ciljevi projekta. Zaposlili smo 18 žena, uglavnom s područja općina koje su nam partneri u projektu, a one brinu o ukupno 120 korisnika. Partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Krapina, Centar za socijalnu skrb Zlatar Bistrica, Grad Zlatar, općine Lobor, Zlatar Bistrica, Konjščina, Mače, Mihovljan i Novi Golubovec – kazala je Jurinić te dodala kako su gerontodomaćice preko Učilišta “Piramida znanja” pohađale tečaj za njegovateljicu, za što su dobile i uvjerenja.

– Kroz godinu dana, održali smo 26 redovnih sastanaka, podijeljen je 1541 paket s kućanskim i higijenskim potrepštinama našim trajnim korisnicima. Kroz program je do sada ukupno prošlo 146 korisnika, što znači da je u projekt ušlo 26 novih korisnika, a to znači da postoji velika potreba za ovakvim oblikom institucionalne skrbi – rekla je Jurinić.

Svoje zadovoljstvo samim projektom izrazila je i jedna od korisnica, Zdenka Martinjak.

Pomoć i društvo

– Teže sam pokretna i na ruke i na noge tako da mi ovo puno znači. Gerontodomaćica mi ode kod doktora, u dućan, očisti kuću, otušira me. Jako joj se veselim i jedva čekam da mi dođe. Ona radi, ali usput i razgovara sa mnom. Iako imam djecu, oni imaju svoje živote, nisu stalno uz mene, dolaze povremeno, tako da mi ovo skoro više znači – objasnila je Zdenka Martinjak.

Sretna što je dobila priliku raditi kao gerontodomaćica je Ljubica Hitrec koja je naglasila kako joj je iznimno drago što ima priliku sudjelovati u takvom projektu i da jako voli svoj posao.

– Radim na području Konjščine, imam sedmero korisnika koje svakodnevno obilazim i jedva čekam da ih vidim u ponedjeljak, a mislim da i oni mene. Mislim da im puno znači što odem u dućan, donesem im lijekove i uputnice, drva, počistim u kući, nekima i skuham. Lijepo je što ovaj projekt postoji i svi se nadaju da će se on nastaviti u sličnom obliku jer je sve više takvih osoba kojima treba riječ i društvo – zaključila je Ljubica Hitrec.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba