U Krapini se održava javna tribina o aktivnostima Ministarstva hrvatskih branitelja

MINISTAR MEDVED: Cilj je održati kvalitetan dijalog i partnerski odnos s braniteljskim udrugama te čuti promišljanja i poteškoće naših branitelja

Objavljeno: 04.12.2019. zagorjeinternational

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja u Pučkom otvorenom učilištu u Krapini se održava javna tribina o aktivnostima Ministarstva hrvatskih branitelja. Tribini je prisustvovao i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je istaknuo kako je tribina redovan proces međusobnog informiranja i prilika da se zajedničkim dijalogom analiziraju provedene aktivnosti kao  i one planirane za naredno razdoblje.

Zakonsko reguliranje

– Cilj je održati kvalitetan dijalog s Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata i naš partnerski odnos, kakav sve vrijeme mandata ove Vlade imamo. Ovo je prilika da čujemo promišljanja hrvatskih branitelja i njihove poteškoće kao i smjernice, ukoliko ih imaju, glede konkretnih radnji koje provodi Ministarstvo hrvatskih branitelja. Naš najvažniji projekt svakako je donošenje Zakona o hrvatskim braniteljima 1. siječnja 2018. godine, a koji je u potpunosti implementiran kroz 2019. Uz taj zakon po prvi puta donijeli smo i Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu, iznimno snažan zakonski okvir koji regulira nadležnosti svih tijela i služi u procesu traganja za nestalim osobama. U 2020. godini pored ova dva zakonska okvira, nama slijedi zakonsko reguliranje odnosno izmjene i dopune Zakona o civilnim žrtvama iz Domovinskog rata. Poznato je da je uz stradale hrvatske branitelje Domovinski rat ostavio i veliki broj civilnih žrtava i naša je obaveza i obaveza hrvatskog društva odgovoriti i na taj izazov i regulirati odnose prema civilnim stradalnicima Domovinskog rata – rekao je ministar Medved.

Da Ministarstvo hrvatskih branitelja radi dosta za hrvatske branitelje i udruge kojih na području KZŽ ima 30 – ak potvrdio je Mario Draganić, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata KZŽ.

– Ministarstvo raspisuje mnogo natječaja koji služe za povećanje kvalitete života svih branitelja i poticajne mjere za osnivanje zadruga koje omogućuju braniteljima da se bave gospodarskim djelatnostima. Rade dobar posao, prošle godine su nam omogućili da se javljamo na europske natječaje iz Europskog socijalnog fonda, dobili smo neka sredstva i mislim da je to pravi put i da bi tako trebalo dalje raditi- rekao je Draganić te dodao kako na području KZŽ ima oko 11 tisuća branitelja.

Braniteljske udruge

Saborski zastupnik Žarko Tušek istaknuo je kako je Hrvatsko zagorje ostavilo je neizbrisiv trag u Domovinskom ratu.

– Odavde su naši mladići, hrvatski branitelji išli na sva ratišta diljem Hrvatske kao i izvan nje, štiteći interese hrvatskog naroda i u Bosni i Hercegovini i prije svega treba svima njima iskazati veliko poštovanje. Danas ćemo imati prostora i vremena porazgovarati s braniteljskim udrugama s područja Krapinsko – zagorske županije i prezentirati sve mjere politike aktualne Vlade koja se iskazala na niz polja svog rada – kazao je Tušek te se osvrnuo i na predstojeću sjednicu Vlade u Krapini rekavši kako se i Ministarstvo hrvatskih branitelja na ozbiljan i adekvatan način uključilo u pripremu sjednice.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba