Svečanom dodjelom Nagrade Gjalski završili Dani K.Š. Gjalskog: Ovogodišnji laureat Goran Tribuson, za roman “Otac od bronce“

“Trudim se biti pisac i za publiku i za sebe, da pišem knjige kakve bih i sam volio čitati“

Objavljeno: 27.10.2019. zagorjeinternational

Svečanom dodjelom Nagrade Gjalski, u Zaboku je završila kulturna manifestacija Dani Ksavera Šandora Gjalskog. Ovogodišnji laureat je Goran Tribuson, nagrađen za roman “Otac od bronce“, kojem je ovo treća Nagrada Gjalski. Tribuson je predstavnik takozvane žanrovske proze u Hrvatskoj i jedan je od najboljih i najčitanijih hrvatskih prozaika.

– Roman je uvjetno rečeno ljubavni jer se u njemu ukrštavaju razni pripovjedni smjerovi. Tu je priča o sukobu oca i sina, zatim priča o početku rata u Hrvatskoj, a roman ima skoro 500 stranica tako da sam se trudio da bude zanimljiv, bogat  i da bude gotovo kao jedna kultiviranije napisana sapunica. Ja se uvijek trudim da budem pisac i za publiku, ali i za sebe, odnosno da pišem knjige kakve bi i sam volio čitati, kako je prošle godine rekao Jurica Pavičić – objasnio je Tribuson, a na novinarsko pitanje bi li volio vidjeti ovaj roman na ekranu odgovorio je kako je tragedija svih ekraniziranih romana da više ne podsjećaju sami na sebe.

Eminentni domaći pisci

– Ja ne bih volio pisati scenarij, premda imam scenarističkih iskustava, nego bi to morao prepustiti nekom drugom, a onda kad rade film promijene toliko toga da naposljetku kad gledate film imate osjećaj da ste ušli u pogrešnu dvoranu. Tako da nemam takvih želja, osim toga danas o tome što će se snimati ne odlučuju producenti, a još manje pisci. Odlučuju sami režiseri, a njihova prva intencija je da prvo sve promijene, tako da u tome ne želim sudjelovati – otkrio je dobitnik ovogodišnje Nagrade Gjalski.

Književnu nagradu Ksaver Šandor Gjalski dodjeljuju Društvo hrvatskih književnika, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske te Grad Zabok, a nagradu je Tribusonu uručio gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek.

– Ovo je značajna nagrada, a o njenom značaju najviše govore eminentni domaći pisci koja svake godine sudjeluju. Knjige su nešto što će ostati poslije svih nas, novim i mlađim generacijama. A biti grad domaćin jedne takve manifestacije i svečanosti je velika čast. Prvenstveno sam ponosan na sve one koji u tome sudjeluju i koji cijelu godinu pripremaju bogate sadržaje ovog kulturnog događanja te se trude da manifestacija iz godine u godinu sve bolje funkcionira – rekao je gradonačelnik Hanžek.

Svečanosti je prisustvovao i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

– Nagrada Gjalski najcjenjenija je književna nagrada u Republici Hrvatskoj i ona Zabok stavlja na kulturnu kartu Hrvatske. Mi uvijek o Zaboku govorimo kao o gospodarskom i prometnom središtu, no ovom manifestacijom on postaje i kulturno središte Hrvatske – kazao je župan Kolar te dodao kako je upravo iz tog razloga kao župan uručio posebnu zahvalnicu povodom 40. godina održavanja Dana K.Š. Gjalskog, za sva postignuća i doprinos književnosti.

Neovisna i stručna nagrada

Tihomir Vrančić, predsjednik Upravnog odbora kulturne manifestacije naglasio je kako su izuzetno zadovoljni protekom ovogodišnje manifestacije.

– Program je fantastično realiziran tijekom cijelog tjedna, tim više što ove godine slavimo 40. godinu ustanovljenja Nagrade. Radi se o neovisnoj i stručnoj nagradi i upravo zbog toga je izuzetno cijeni književna branša – rekao je Vrančić.

Izaslanica ministrice kulture Mihaela Majcen – Marinić istaknula kako Ministarstvo kulture s velikim zadovoljstvom i ponosom već godinama podržava Dane Ksavera Šandora Gjalskog i dodjelu Nagrade, koja je jedna od najvažnijih književnih nagrada u Hrvatskoj.

Prisutnima se obratio i predstavnik romana izdavača Mozaik knjige Marko Hadjur te  predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović koji je naglasio kako je ove godine nagrada došla u prave ruke i kako to nije samo nagrada Tribusonu nego i priznanje velikom Ksaveru Šandoru Gjalskom.

Povodom 40. obljetnice ustanovljenja Nagrade, dodijeljena su priznanja za iznimne doprinose na očuvanju i promicanju književne baštine Ksavera Šandora Gjalskog, a koje je dodijelio gradonačelnik Hanžek. Priznanje je dobio Đuro Vidmarović, Tito Bilopavlović koji je 1979. godine u vrijeme ustanovljenja književne nagrade Gjalski bio tajnik Društva hrvatskih književnika, Zvonko Jurina koji je 1979. godine bio direktor Narodnog sveučilišta u Zaboku te Gabrijel Rafaj koji je 1979. godine bio direktor tvornice ZIVT Zabok.

U glazbenom djelu programa nastupio je Zbor glazbenog odjela ŠUDIGO-a i Lidija Jadek, a program je vodila te čitala ulomak iz Tribusonovog romana, glumica Marija Borić.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba