“Pajdaško sprehajanje“ u Zlataru: Na natjecanju u prikazivanju starih zagorskih običaja i zanata sudjelovalo devet kola i dvije skupine

Pobjedu odnijela Udruga “Gotali“ iz Gotalovca s vjernim prikazom stare zagorske obitelji

Objavljeno: 29.09.2019. zagorjeinternational

U sklopu 50. manifestacije “Dani kajkavske riječi u Zlataru“ na središnjem zlatarskom trgu održano je “Pajdaško sprehajanje“, natjecanje u prezentaciji starih zagorskih običaja i zanata koje su ekipe natjecatelja prezentirale na prigodno uređenim kolima ili kao skupine pješaka.

Krštenje mošta

U ovogodišnjoj je povorci “Pajdaškog sprehajanja“, koja je uz pratnju Gradske limene glazbe te Zlatarskih i Belečkih mažoretkinja krenula od osnovne škole, sudjelovalo devet kola i dvije skupine s originalno uređenim prikazima tradicijskih zanata i navada kojima su nastojali pridobiti naklonost žirija. Najviše bodova žirija i prvo mjesto osvojila je Udruga “Gotali“ iz Gotalovca  svojim prikazom stare zagorske obitelji i svega onoga kako se nekada u jednoj kući živjelo. Drugo mjesto pripalo je Kulturno umjetničkom društvu Belec za njihov vjerni prikaz izrade tradicionalnog zagorskog kolača “četerti“ iliti “potice“, svakodnevne hrane naših težaka, dok je kao trećeplasirana završila Osnovna škola Belec. Uz nagrađene bilo je tu još osam sudionika pa su tako posjetitelji mogli vidjeti kako se to nekada starinskim srpima obavljala žetva u Zagorju, kakvi su običaji bili prilikom krštenja djeteta, dok nam je prošlogodišnja pobjednička ekipa iz Krapine predstavila dobru staru tradiciju krštenja mošta.

Treću nagradu, a riječ je o novčanoj nagradi od tri tisuće kuna dobitnicima je uručila gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek koja je tom prilikom čestitala svim sudionicima, a u svom se obraćanju osvrnula na proteklih nekoliko dana održavanja same manifestacije “Dani kajkavske riječi u Zlataru“.

– Jako smo zadovoljni cjelokupnim programom u ovih devet dana, koji je zaista bio bogat, a posjećenost od strane naših sugrađana kao i okolnih stanovnika Krapinsko – zagorske županije stvarno je bila velika. Mnogobrojnim događanjima pokazali smo da građani žive za ove 50. “Dane kajkavske riječi“ i da je to stvarno najveća manifestacija zlatarskog područja te smo sretni da je sve dobro prošlo. Nažalost, zadnji dan važne etno priredbe “Pajdaškog sprehajanja“ počelo nam je ružno vrijeme i kiša, ali evo unatoč tome okupio se veliki broj sudionika i građana i mislim da će se ipak svi ugodno zabaviti u našem Zlataru – naglasila je gradonačelnica Auguštan Pentek.

Među brojnim okupljenima na središnjem zlatarskom trgu bio je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar kojem je pripala i čast uručenja nagrade drugoplasiranoj skupini, te koji je tom prilikom svima čestitao veliku 50. obljetnicu.

– Trenutak je to da se prisjetimo svih onih koji su pokrenuli ovu manifestaciju i koji su osigurali njen kontinuitet svih tih 50 godina, jer znamo da se sve može kupiti osim tradicije. “Pajdaško sprehajanje“ je jedna specifična manifestacija gdje udruge prikazuju tradiciju življenja na području Krapinsko – zagorske županije i neke starinske običaje koji bi sigurno otišli u zaborav da nema takvih udruga koje ih na taj način čuvaju od zaborava – rekao je župan Kolar.

“Zlatni Lampaš“

Glavnu nagradu, “Zlatni lampaš“ i novčani iznos od pet tisuća kuna pobjedničkoj je ekipi predao saborski zastupnik i predsjednik SDP – a Davor Bernardić uz riječi pohvale domaćinima i organizatorima te sudionicima “Sprehajanja“.

Voditelj cjelovečernjeg programa bio je Željko Slunjski, dok je odluku o nagrađivanima donio stručni ocjenjivački žiri kojeg su činile Nevenka Gregurić, Đurđica Drašić, Anita Petanjek Macan i Tanja Ivek. U glazbenom dijelu programa nastupila je Grupa Štimung.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba