“HITAC U POTILJAK”: Izašao novi biografski roman Božidara Brezinščaka Bagole

Upoznajte život Ljudevita Juraka, utemeljitelja hrvatske patologije i žrtve komunističkog režima, rodom iz humskog sela Zalug

Objavljeno: 25.09.2019. JJ

U Biblioteci “Duh vremena”, zagrebačkog izdavača Alfa d.d., ovih je dana izašao novi biografski roman Božidara Brezinščaka Bagole, “Hitac u potiljak“, napisan u spomen Ljudevitu Juraku, osnivaču humane i animalne patologije u Hrvatskoj. Jurak je bio ambiciozni mladić rođen 1881. godine u Zalugu, selu u općini Hum na Sutli, koji je diplomirao na Kraljevskom medicinskom fakultetu u Innsbrucku. Bio je jedini Hrvat koji je tada ispunjavao visoke kriterije za stručni i znanstveno – istraživački rad.

Masovne grobnice

Upravo je on obducirao Stjepana Radića nakon atentata 1928. godine te je kao sudski vještak sudjelovao u procesu protiv Puniše Račića. Zbog svojih je stručnih referenci bio član Međunarodnog povjerenstva koje je istraživalo masovne grobnice pronađene u zapadnoj Ukrajini. Nakon uspostave komunističke vlasti 1945. godine, jugoslavenska tajna policija ga je uhitila u njegovom stanu u Zagrebu, te mu ponudila slobodu ako povuče svoj potpis s izvještaja Međunarodnog povjerenstva. Jurak je odbio zanijekati znanstvenu istinu, zbog čega je osuđen na smrt streljanjem. Za njegov se grob ni danas ne zna. Jurak se smatra utemeljiteljem hrvatske patologije i najpoznatijim hrvatskim forenzičarem toga doba.

Povijesni prikaz

Djelo Božidara Brezinščaka Bagole ne samo da je biografija, nego predstavlja i povijesni prikaz okolnosti u kojima se odvijao život velikog čovjeka i znanstvenika. Autor je uspio sažeto prikazati turbulentno dvadeseto stoljeće te stručni, obiteljski i društveni život jednog, u svojoj biti apolitičnog čovjeka, koji je bio zaljubljen u svoju obitelj, struku, kuglanje i svoja dva bernardinca.
– Svaki čitatelj koji nađe vremena pročitati ovu knjigu, ostat će trajno obogaćen i dirnut ne samo sudbinom jednog velikana, nego i mirisom i okusom domovine koji izviru iz svake rečenice i svakog opisa – ističe autor.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba