Klanjec i Oroslavje među top 10 hrvatskih gradova po izdvajanju za predškolsko obrazovanje

“Ulaganje u djecu i obitelj nema alternativu”

Objavljeno: 05.06.2019. zagorjeinternational

Preko 500 vrtića trenutno se gradi ili obnavlja u Hrvatskoj sredstvima iz fondova Europske unije, a zbog sve jače svijesti o demografskim mjerama, u posljednjih nekoliko godina gradovi, osim što pokušavaju povući sve više EU novca, povećavaju i proračunska izdvajanja za vrtiće te uvode niz mjera kojima podižu standarde predškolskog odgoja, od same gradnje vrtića, sufinanciranja boravka, produljenog boravka djece u vrtiću, uvođenja novih aktivnosti do nabave razne opreme potrebne za rad. Prema analizi Ministarstva financija o izvršenju proračuna u 2017. godini, na prvom mjestu se po izdvajanju za predškolsko obrazovanje nalazi Požega, piše portal Gradonačelnik.hr. Požega u tu svrhu izdvaja 17,6 posto proračuna, a ta se sredstva uglavnom koriste za podmirenje troškova boravka djece u jaslicama i vrtićima. Istodobno, Grad sa 600 kuna mjesečno po djetetu sufinancira boravak u privatnim vrtićima.

Sufinancira 60 posto

Na drugom se mjestu nalazi Klanjec, a gradonačelnik Zlatko Brlek nam je rekao kako Grad kontinuirano ulaže u predškolstvo i za to izdvaja 11 posto svog proračuna.
– Tako pokušavamo zadržati mlade ljude na ovom području. Po djetetu mjesečno sufinanciramo 60 posto ili 1020 kuna troškova, bez obzira pohađaju li vrtić na području grada ili neki drugi vrtić. Trenutno smo u javnoj nabavi za izgradnju novog dječjeg vrtića, za kojeg smo preko natječaja dobili milijun eura europskih sredstava. Također, imamo i EU projekt “Popodne u vrtiću“. Izdvajamo sredstva i za novorođenčad i tim mjerama pokušavamo pomoći mladim obiteljima i na neki način popraviti demografsku sliku – istaknuo je Brlek.
Slijede gradovi Vodnjan, Dugo Selo, Bjelovar i na šestom mjestu Oroslavje. Gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak kazao je da u gradu djeluju dva dječja vrtića koje pohađa oko 150 mališana, još ih je 25 u maloj školi i 20 u igraonici.
– Ove je godine snižena cijena vrtića, pa roditelji plaćaju 640 kuna za prvo dijete, za drugo 360, a za treće je besplatno i s tim cijenama smo najjeftiniji u Hrvatskom zagorju. S obzirom na to da iz godine u godinu postoji sve veća potreba za smještajem djece, na mjeru 7.4.1. smo prijavili i osigurali 4,3 milijuna kuna za adaptaciju i proširenje vrtića. Osim što subvencioniramo i pomoćnike u nastavi za djecu s poteškoćama u razvoju,  ne radimo razliku niti u cijeni koju Grad izdvaja za djecu, bilo u privatnom, bilo u gradskom vrtiću, te je iznos koju grad plaća po djetetu 960 kuna, odnosno 1240 za drugo dijete. Stalno povećavamo iznos koji se iz gradskog proračuna izdvaja za dječje vrtiće i on trenutno iznosi preko dva milijuna kuna na godišnjoj razini. Ulaganje u djecu i obitelj nema alternativu i drago mi je da mogu i kao gradonačelnik svojim odlukama utjecati na pozitivne demografske trendove. Također, uvjeren sam da se svaka uložena kuna u djecu višestruko vraća i da je potrebno da sve razine vlasti i institucija ulože dodatne napore u tom smjeru, posebno u ovim vremenima koja su za roditelje financijski, ali i vremenski, iznimno zahtjevna – naglasio je Gredičak.

Po glavi stanovnika

U top 10 po izdvajanju za vrtiće su još Skradin, Đurđevac, Ludbreg i Novi Marof.
Gledajući po glavi stanovnika, prvi je u izdvajanju za vrtiće Vodnjan, s izdvojenih 658 kuna po stanovniku, a u top 10 su još Požega, Vis, Đurđevac, Velika Gorica, Umag, Poreč, Klanjec, Bjelovar i Sveta Nedelja.
Splitsko – dalmatinska županija uvjerljivi je prvak među županijama po izdvajanju za vrtiće i kad se gleda izdvajanje iz proračuna, kao i po stanovniku. Po stanovniku tako izdvajaju četiri kune, što je dvostruko više nego što izdvaja drugoplasirana Požeško – slavonska županija. Na trećem je mjestu Brodsko – posavska, pa Sisačko – moslavačka, a peta je Međimurska županija.

 

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba