Uoči proslave Dana grada Klanjca, razgovarali smo s gradonačelnikom Zlatkom Brlekom

LIJEPA SLIKA KLANJCA: “Prošle su nam godine doselile dvije obitelji s po troje djece, a zbog velikog broja mališana, uskoro počinjemo graditi novi dječji vrtić“

Objavljeno: 01.05.2019. zagorjeinternational

Sv. Florijan zaštitnik je Klanjca, pa će se ovog vikenda ondje slaviti Dan grada. Uoči svečane sjednice Gradskog vijeća, koja je na rasporedu u subotu, razgovarali smo s gradonačelnikom Zlatkom Brlekom, koji nam je govorio o najvažnijim projektima u 2018. godini, te o planovima za daljnji razvoj Klanjca – grada kulture.

Koje biste projekte izdvojili kao najvažnije od protekle svečane sjednice Gradskog vijeća?

Puno smo ulagali u komunalnu infrastrukturu, pa smo tako, između ostaloga, asfaltirali dva kilometra cesta, a zamijenili smo i krovište na mrtvačnici u Dolu Klanječkom i na dječjem vrtiću, za što smo preko natječaja Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dobili sredstva iz EU fondova, a zahvaljujući donacijama naših sugrađana, uspjeli smo zamijeniti i fasadu. Tu je i izgradnja reciklažnog dvorišta u Dolu Klanječkom, vrijedna 2,1 milijun kuna, i sanacija odlagališta otpada Medvedov Jarek, vrijedna 9,5 milijuna kuna. Te dvije investicije su završene, dobivene su uporabne dozvole i reciklažno dvorište bi 1. lipnja trebalo početi s radom.

Kako stojite s povlačenjem sredstava iz EU fondova?

Gotovo svi projekti koje provodimo na području grada Klanjca, financirani su iz EU fondova. Trenutno se provodi njih devet, a s resornim ministarstvima koja provode te projekte, imamo potpisane ugovore vrijedne preko 28 milijuna kuna. Od toga je najvažniji projekt izgradnja novog dječjeg vrtića, koji je vrijedan 9,3 milijuna kuna. Upravo je u tijeku javna nabava za izgradnju i opremanje, te se nadamo da ćemo u drugoj polovici ove godine početi s radovima. Novi dječji vrtić mogao bi primiti 75 djece, dok sadašnji vrtić može primiti njih 49. Prošle smo godine, naime, imali listu čekanja od 30-ak djece, a u sadašnjem vrtiću, unatoč tome što je obnovljen, nedostaje jaslička skupina koju ne možemo uvesti jer nema prostora. Drago mi je i što su nam iz Europskog socijalnog fonda, preko Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, odobrena sredstva za poslijepodnevni rad dječjeg vrtića, koji sada radi do 19 sati, a dobili smo i sredstva za opremanje kuhinje, uvođenje zdravije prehrane, a djeca će raditi i prema novom STEM programu.

Prošle ste godine i povećali sredstva koja se iz gradskog proračuna izdvajaju za one najmlađe.

Tako je. Ponosan sam što smo povećali naknade za novorođenčad, pa tako grad Klanjec za svako prvo novorođeno dijete daje dvije tisuće kuna, za drugo tri tisuće kuna, za treće četiri tisuće kuna, a za svako sljedeće dijete, iznos se poveća za tisuću kuna. Sufinanciramo i boravak djece u vrtićima, s 1020 kuna, bez obzira na to koji vrtić djeca pohađaju, s obzirom na to da kod nas postoji lista čekanja i nemamo jasličku skupinu. I taj je iznos bio povećan u prošloj godini, odnosno, on sada iznosi 60 posto ekonomske cijene našeg dječjeg vrtića. Volio bih spomenuti i projekt koji se tiče mladih, a provodi ga Lokalna akcijska grupa Zagorje – Sutla, zajedno s Gradom Klanjcem, Zabokom i Pregradom. To je projekt “Uzmi pare i napravi nešto za mlade”, gdje smo mi kroz svoj proračun osigurali određena sredstva koja će mladi iskoristiti za ono što oni žele. Veseli me i što je u proteklih godinu dana u Klanjec doselilo nekoliko obitelji s djecom.

Zajedno sa susjednim jedinicama lokalne samouprave, zalažete se za obnovu kumrovečke pruge. U kojoj su fazi pregovori i što bi pruga značila za vaš kraj?

Kumrovečka pruga, ali i cjelokupni javni prijevoz, bolna je točka ovog područja uz Sutlu. Mi smo jedine jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj koje sufinanciraju javni prijevoz prema Zaprešiću, odnosno, Zagrebu. Ne samo grad Klanjec, nego i Pušća, Dubravica, Kraljevec na Sutli, Klanjec, Kumrovec, Marija Gorica i Brdovec. Grad Klanjec godišnje preko 120 tisuća kuna izdvaja za sufinanciranje javnog prijevoza. Obnovljena pruga bila bi žila kucavica za ovo područje jer bi se jeftinije i jednostavnije dolazilo do glavnog grada. Posljednji sastanak u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture imali smo krajem prosinca, idući je bio najavljen za veljaču, ali još nije održan. Osobno nisam veliki optimist, pogotovo nakon izjave ministra Butkovića, koji je prilikom obilaska zagorskih gradilišta, rekao da su prioritet mediteranski pravci i da će kumrovečka pruga morati pričekati.

Grad Klanjec poznat je kao grad kulture. U kojem smjeru namjeravate razvijati turizam? 

Trenutno izrađujemo projektnu dokumentaciju za šetnicu s biciklističkom stazom od sv. Florijana do sv. Filipa, kako bismo taj projekt mogli prijaviti na neki od EU natječaja. Radimo i novi informativni turistički centar, za što smo od Ministarstva turizma dobili 400 tisuća kuna, a projekt je ukupno vrijedan preko milijun kuna. Nadamo se da ćemo ga uspjeti realizirati do kraja godine. Moram istaknuti da se, nakon što smo europskim sredstvima uredili Studio Galerije Antuna Augustinčića, broj posjetitelja Galerije u posljednjih godinu dana povećao za 47 posto. Na razvoju turizma radit ćemo i dalje, kako bismo grad Klanjec mogli brendirati kao grad kulturnog turizma. Što se pak tiče gospodarstva, najviše me veseli pismo namjere koje smo dobili od poduzeća Splendor tekstil, koje već ove godine namjerava krenuti s izgradnjom pogona u našoj poslovnoj zoni. (ab, jj)

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba