NEPRAVOMOĆNO: Varaždinska županija dobila presudu protiv države za dug po javno – privatnom partnerstvu – dužni im isplatiti 14,2 milijuna kuna i zatezne kamate

ČAČIĆ: Svaki mjesec bacaju novac za rad jedne područne škole

Objavljeno: 16.04.2019. zagorjeinternational

Varaždinska županija dobila je prvi spor protiv Republike Hrvatske za dug po javno-privatnome partnerstvu (JPP). Trgovački sud u Varaždinu je 15. travnja donio nepravomoćnu presudu prema kojoj je Republika Hrvatska – Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dužna isplatiti Varaždinskoj županiji 14,2 milijuna kuna s pripadajućom zateznom kamatom za najamnine za 32 škole i dvorane izgrađene po modelu javno – privatnog partnerstva.
– Ova presuda je donesena po prve dvije od ukupno četiri tužbe koje je podnijela Županija, dok je u tijeku priprema pete. Kao što smo već niz puta najavljivali, potpuno je jasno i neupitno da će sve presude potvrditi da država mora platiti dug. Dug iznosi 40,5 milijuna kuna, a kamate 6,5 milijuna kuna, što znači da je ukupni dug 47 milijuna kuna – istaknuo je župan Radimir Čačić u Županijskoj palači na konferenciji za novinare, na kojoj su bili i zamjenik Tomislav Paljak i savjetnica Natalija Martinčević.
U presudi se ističe da je Sporazum o sufinanciranju troškova najamnine od svibnja 2013. godine pravno obvezujući te je sud naložio Republici Hrvatskoj da Županiji isplati dug s pripadajućim zakonskim zateznim kamatama.

Očekuju žalbe

Župan je upozorio da zatezne kamate rastu po 10-ak posto godišnje.
– Ovaj sudski spor će trajati još nekoliko godina, s obzirom na to da očekujemo da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja podnositi žalbe na presude, baš kao i u slučaju presude koju su dobili Grad Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija. Na kraju će kamate narasti na 12 do 13 milijuna kuna. Ako već ministrica Divjak ne vodi računa o tome da će njezino ministarstvo imati 10-ak milijuna kuna manji proračun, onda bi je na to trebao upozoriti državni odvjetnik. Štete nanose svim građanima ove zemlje. Ne kažem da se u Državnom odvjetništvu ne trebaju baviti e-mailovima, ali bilo bi dobro da se pozabave i milijunima te ih molim da to napokon učine – rekao je Čačić, ponovivši da su posljedice neplaćanja duga Varaždinskoj županiji velike.
– Trenutno zatezne kamate iznose 6,5 milijuna kuna, a svakog se mjeseca povećavaju za oko 400.000 kuna. Istovremeno, oko 350.000 kuna je godišnji trošak jedne područne škole, od desetina škola koje žele ukinuti u Slavoniji i drugim krajevima. Iz toga je jasno da svaki mjesec Ministarstvo baca novac za rad jedne područne škole tijekom cijele godine – upozorio je Čačić.

Ništa od mirnog rješenja

Iz Županije podsjećaju da su spor s RH pokušali riješiti mirnim putem te je još u studenome 2017. godine upućen prijedlog nagodbe ministrici Divjak i potpredsjedniku Vlade RH Štromaru.
– Županija je bila spremna odreći se zateznih kamata te sama podmiriti svoj dio sudskih troškova. Osim toga, Županija je prije svake tužbe podnosila zahtjeve za mirno rješenje spora Županijskom državnom odvjetništvu. Unatoč svemu tome, do mirnog rješenja spora nije došlo, a svakoga dana trajanja sudskih sporova povećava se iznos zateznih kamata koje će na kraju morati platiti porezni obveznici iz cijele Hrvatske. Gospodin Štromar je 2017. javno rekao da će Županiji biti plaćeno 30 milijuna kuna na temelju mirnog rješavanja sudskog spora te da, ako to ne učini, nije uspio u politici. Očito je da gospodin Štromar nije uspio u politici. Da je ikada želio išta platiti, tijekom protekle dvije godine je to mogao učiniti bez ikakve odluke suda – zaključio je župan Čačić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba