Mladi Pregračani prvi u Hrvatskoj sami biraju projekt koji žele realizirati u svome gradu

STREET GIG, ZLATNI GEMIŠT TREK ILI CHILLOUT KUTAK: Najbolji projekt bira se na izborima 14. travnja

Objavljeno: 01.04.2019. IB

Nakon što je 80-ak mladih dobilo nova znanja o osobnim i javnim financijama na radionicama financijske pismenosti u okviru projekta “Uzmi pare i napravi nešto za mlade: participativnim proračunom do aktivnog sudjelovanja mladih u lokalnoj zajednici“, u pregradskoj je Gradskoj vijećnici održana prva radionica participativnog proračuna. Riječ je o projektu Lokalne akcijske grupe Zagorje – Sutla, koji ona provodi u partnerstvu s Mrežom udruga Zagor i gradovima Pregradom, Klanjcem i Zabokom, a financira ga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Od 15 do 30 godina

Polaznici radionice imali su zadatak osmisliti tri projekta za mlade unutar zadanog financijskog okvira. U naredna dva tjedna projektni će timovi provoditi predizbornu kampanju, gdje će detaljno predstaviti svaki projekt, a izbori za najbolji projekt održat će se u nedjelju, 14. travnja, od 15 do 20 sati u Gradskoj vijećnici. Na izborima mogu glasati mlade osobe od 15 do 30 godina s prebivalištem ili boravištem na području Pregrade, uz predočenje osobne iskaznice. Predloženi su projekti “Street GIG Vol. 9.0.,“, “Zlatni gemišt trek“ i “ChillOut kutak“, a da su oni u okviru financijskih sredstava koji su mladima na raspolaganju, potvrdili su gradonačelnik Marko Vešligaj i pročelnik Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Krunoslav Golub.

Volonteri iz Engleske

– Sva tri projekta su izvrsna i bit će teško izabrati samo jedan. Brojni europski gradovi na ovakav način potiču mlade da se uključe u aktivnosti u gradu, a pokazalo se kako je takvim sudjelovanjem ojačano povjerenje građana u gradsku upravu – istaknuo je gradonačelnik Vešligaj, koji je ujedno pozvao sve mlade da izađu na izbore i odaberu projekt koji žele da se realizira u Pregradi.
Radionici su prisustvovala i dva volontera Mreže udruga Zagor iz Engleske, koji će godinu dana boraviti u Zaboku u sklopu projekta “Dva volontera za lokalnu zajednicu”, financiranog u okviru Erasmus+ programa kroz Ključnu aktivnost 1: Mobilnost u svrhu učenja za pojedince, Volonterski projekti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba