JEDINSTVENI PROJEKT U HRVATSKOJ: Varaždinska županija sufinancirat će stambene kredite medicinskom osoblju, a s obzirom na kronični nedostatak liječnika i medicinskih sestara, zanimalo nas je jesu li u planu slične mjere i u KZŽ

PREGOVORI SU U TIJEKU: U Krapinsko – zagorskoj županiji ne planiraju samo povoljnije kredite, već i izgradnju stambenih zgrada za zdravstvene djelatnike

Objavljeno: 17.03.2019. Jelena Jazbec

U Županijskoj palači u Varaždinu župan Radimir Čačić i predsjednik Uprave Zagrebačke banke Miljenko Živaljić prošlog su tjedna svečano potpisali Ugovor o poslovnoj suradnji na sufinanciranju stambenih kredita medicinskom osoblju. Time je službeno počela provedba projekta podrške liječnicima i medicinskom osoblju više i visoke stručne spreme iz Opće bolnice Varaždin i Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, s ciljem da ostanu raditi u županiji.
Iz Varaždinske županije poručuju kako je to tek početak, s obzirom na to da se sufinanciranje stambenih kredita planira ponuditi i zdravstvenim djelatnicima s višom i visokom stručnom spremom u svim ostalim zdravstvenim ustanovama, čiji je osnivač Varaždinska županija.
– Ovo je potpuno novi i jedinstveni projekt u Hrvatskoj. Varaždinska županija i Zagrebačka banka zajedno daju dodatnu podršku deficitarnom kadru, posebno liječnicima, ali i medicinskim sestrama i tehničarima više stručne spreme te svim ostalim zdravstvenim radnicima s visokom i višom stručnom spremom. Interes za kredite je iskazalo stotinjak mladih liječnika i njihovih obitelji te drugih zdravstvenih radnika. Okvir ove kreditne linije je oko pet milijuna eura, a podrška Varaždinske županije je oko tri tisuće eura kroz pet godina na prosječnoj kreditnoj liniji od 60.000 eura. Ako se ovakav model pokaže i dokaže, a ne vidim razloga zašto tome ne bilo tako, primijenit ćemo ga i u drugim područjima, primjerice, u obrazovnom sustavu te za poduzetništvo i obrtništvo – istaknuo je župan Čačić.

Banka i Ministarstvo

S obzirom na to da i u Krapinsko – zagorskoj županiji kronično nedostaje medicinskog osoblja, a župan Željko Kolar već je u više navrata najavljivao slične mjere kakve će se sada početi provoditi kod naših susjeda, zanimalo nas je mogu li i Zagorci u skorijoj budućnosti očekivati ovakav epilog.
– Osim osiguranja maksimalnih uvjeta za rad i usavršavanje zdravstvenih radnika, Krapinsko – zagorska županija je u upravo u postupku pregovaranja uvjeta s bankom oko osiguravanja kreditne linije stambenih kredita pod povoljnijim uvjetima namijenjene upravo zdravstvenim radnicima. Isto tako, u tijeku su razgovori s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja oko eventualne mogućnosti izgradnje određenog stambenog fonda upravo za zdravstvene radnike – odgovorili su nam iz KZŽ, koja je osnivač sedam zdravstvenih ustanova, u kojima je trenutno na specijalističkom usavršavanju 48 osoba, a u tijeku je natječaj za još devet polaznika specijalizacije.
Jedna od mjera koje KZŽ provodi s ciljem povećanja broja medicinskog osoblja, je i dodjela studentskih stipendija za deficitarna zanimanja, pa je tako za akademsku godinu 2018./2019. dodijeljeno 11 stipendija za studentice i studente koji su upisali prvu godinu integriranog preddiplomskog i diplomskog studija medicine.

Pet milijuna eura

Što se pak tiče subvencioniranja stambenih kredita medicinskom osoblju u Varaždinskoj županiji, ugovorena kamatna stopa bit će 2,85 posto godišnje, a uz subvenciju Varaždinske županije, kamata će za korisnike kredita iznositi 1,85 posto. Prvih pet godina, što ujedno predstavlja i razdoblje sufinanciranja, kamatna stopa će biti fiksna. Po isteku razdoblja sufinanciranja, kamatna stopa će biti promjenjiva i, prema trenutno važećoj stopi nacionalne referentne kamatne stope, iznosila bi 3,18 posto. Primjerice, za kredit od 60.000 eura na rok otplate od 20 godina, rata bi za prvih pet godina otplate kredita iznosila 328,28 eura, od čega bi korisnik kredita plaćao 279,04 eura, a subvencija Županije iznosila bi 49,24 eura. Tijekom pet godina iznos subvencije bi iznosio gotovo tri tisuće eura, uz napomenu da je iznos subvencije ukupne kamate ovisan o parametrima kredita kao što su iznos, rok otplate i slično. U Varaždinskoj županiji radi ukupno 687 doktora medicine i zdravstvenih radnika više i visoke stručne spreme, a od toga njih 486 u Općoj bolnici Varaždin i Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice. Interes za kredite dosad je iskazalo stotinjak doktora i zdravstvenih radnika dviju bolnica, pri čemu je ukupni volumen kredita oko pet milijuna eura. Uvjeti za dobivanje kredita su članstvo u Hrvatskoj liječničkoj komori, da se radi o zdravstvenim djelatnicima više ili visoke stručne spreme iz Opće bolnice Varaždin i Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, da se nalaze na listi Varaždinske županije za ostvarivanje prava na kredit uz subvenciju Županije, te da su kreditno sposobni.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba