“OBRTNIK OD FORMATA – UMJETNIK OD ZANATA”: U sklopu manifestacije u MSU, ministar Horvat dodijelio stipendije učenicima zagrebačkih škola

Ministarstvo gospodarstva ove školske godine ukupno dodijelilo rekordnih 3017 učeničkih stipendija za deficitarna zanimanja, vrijednih više od 27 milijuna kuna

Objavljeno: 06.03.2019. JJ

U organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu održana je manifestacija “Obrtnik od formata – umjetnik od zanata”, u sklopu koje je ministar Darko Horvat dodijelio stipendije učenicima iz šest zagrebačkih škola.
– Događanjima poput ovog želimo posebno naglasiti važnost obrtničkih zanimanja i učiniti ih poželjnima generacijama koje dolaze. Da država stvarno brine o hrvatskim obrtnicima i podupire ih, svjedoči i prošlotjedni događaj, na kojem smo dodijelili 190 ugovora za naukovanje u obrtničkim zanimanjima, vrijednih 10,5 milijuna kuna – istaknuo je tom prilikom ministar.

Članstvo u EU

Radi se o projektu “Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima”, u sklopu kojeg se u razdoblju od 2016. do 2018. godine osiguralo 62,1 milijun kuna za gotovo sedam tisuća učeničkih stipendija. Dio je to šireg projekta “Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja”, kojeg, kroz Europski socijalni fond, Ministarstvo provodi već treću godinu zaredom, kao doprinos provedbi mjera iz Programa Vlade Republike Hrvatske za usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, a koji je financiran sredstvima iz fondova Europske unije.
Manifestaciju je posjetio i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, koji je tom prilikom izrazio veliko zadovoljstvo činjenicom da se ove stipendije učenicima isplaćuju zahvaljujući članstvu Hrvatske u Europskoj uniji.
– Ova manifestacija na najbolji način utjelovljuje ambicije naše Vlade i programa kojeg provodimo, a to je da pružimo konkretnu ruku potpore mladim ljudima sa stipendijama, koje će se ovim putem dodijeliti zahvaljujući sredstvima Europskog socijalnog fonda. Ta će se sredstva u narednom razdoblju sigurno i povećati, zahvaljujući kvalitetnoj međuresornoj suradnji između dva ministarstva – rekao je premijer Plenković.

Dvostruko povećanje

Uz njega, svečanosti su prisustvovali ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec sa suradnicima te mnogi drugi. Učeničke stipendije isplaćuju se u dva obroka, iznose 750 kuna mjesečno, a ukupan iznos stipendije po učeniku je devet tisuća kuna. No, kao što je najavio ministar Horvat, u sljedećem razdoblju, za tri školske godine, 2019./2020., 2020./2021. i 2021./2022., planirano je dvostruko povećanje iznosa godišnje stipendije s devet tisuća na 18 tisuća kuna. U istom razdoblju, za poticanje gospodarskih subjekata za primanje učenika na naukovanje osigurat će se 50 milijuna kuna, a iznos maksimalne potpore povećat će se sa 150 tisuća na 500 tisuća kuna.
Zanimanja koju su projektom određena kao deficitarna su: autolakirer, autolimar, automehatroničar, bravar, dimnjačar, elektroinstalater, fasader, galanterist, instalater grijanja i klimatizacije, limar, instalater kućnih instalacija, konobar, krojač, krovopokrivač, kuhar, mesar, obućar, pekar, plinoinstalater, slastičar, soboslikar – ličilac, stolar, strojobravar, tesar, tokar, vodoinstalater i zidar. Potpore se dodjeljuju i za druga zanimanja iz sustava vezanih obrta koja se izvode po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO).

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba