Varaždinska županija nastavlja s projektima energetske obnove

U osnovne škole u Varaždinskim Toplicama, Martijancu i Donjoj Voći bit će uloženo 13,5 milijuna kuna

Objavljeno: 02.03.2019. JJ

U Osnovnoj školi Antuna i Ivana Kukuljevića u Varaždinskim Toplicama u četvrtak je održana uvodna konferencija za projekte energetske obnove zgrade sportske dvorane OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice, OŠ Martijanec i OŠ Andrije Kačića Miošića Donja Voća. U tri spomenute osnovne škole bit će uloženo 13,5 milijuna kuna. Projekti se sufinanciraju iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija, Prioritetna os 4 – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije”.
– I dok smo u mojem prvom mandatu izgradili i dogradili 32 škole i dvorane, prošle godine smo započeli s velikim ciklusom ulaganja u energetsku obnovu školskih objekata. Ukupno će u 22 škole biti uloženo više od 70 milijuna kuna, čime više neće biti nijednog objekta u obrazovnom sustavu u županiji koji neće biti obnovljen. Tri škole smo već završili, a radovi trenutno traju u deset škola, među kojima su i osnovne škole u Varaždinskim Toplicama, Martijancu i Donjoj Voći. Radovi će biti gotovi do ljeta, jer imamo dokazane izvođače i povoljne vremenske uvjete. Potom će početi novi ciklus energetske obnove u još devet škola, u kojima će radovi biti dovršeni sljedeće godine – istaknuo je varaždinski župan Radimir Čačić.
Sve školske zgrade bit će energetski učinkovite, a škole će ostvarivati značajne uštede na potrošnji energenata. Ulaganja će doprinijeti smanjenju potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini, i to u OŠ Donja Voća za čak 86 posto, u OŠ Varaždinske Toplice za 65 posto, te u OŠ Martijanec za 66,62 posto.
– Kad sve škole budu energetski obnovljene, procjenjuje se da će Varaždinska županija na energentima ostvarivati uštede od 980 tisuća kuna, što je za nas značajan iznos – napomenuo je župan.

Nastava u dvije smjene

Najviše će biti uloženo u OŠ Martijanec.
– To je jedna od dvije škole koje nisu bile dograđene po modelu JPP-a zbog odluke tadašnjih načelnika, pa i danas imaju nastavu u dvije smjene. Sada je s Općinom Martijanec bilo dogovoreno da Županija pripremi, projektira, prijavi europskim fondovima te financira i izvede kompletnu energetsku obnovu objekta. Županija je svoj dio dogovora realizirala u predviđenim rokovima te će radovi biti završeni u ljeto. Općina je preuzela obvezu dogradnje škole, zbog čega je Županija svoj projekt povećala za milijun kuna, kako bi se dogradnja mogla samo priključiti na postojeći objekt, bez dodatnih troškova po Općinu. Međutim, Općina dosad nije napravila baš ništa na projektu dogradnje prema obvezama koje je preuzela dogovorom na sastanku u Uredu župana 10. siječnja 2018., što je i zapisnički konstatirano – rekao je župan Čačić.
Projekt energetske obnove zgrade OŠ Martijanec, nakon provedenog postupka javne nabave za radove, iznosi 7.866.967,39 kuna, od čega su 3.082.741 kunu ili 39,2 posto bespovratna EU sredstva. Varaždinska županija osigurava 4.784.226,39 kuna ili 60,8 posto, od čega je 1.475.545,60 kuna osigurano iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata.
– Ukupna vrijednost projekta iz Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iznosila je 6.904.051,17 kuna, a iznos se nakon provedene javne nabave povećao na 7,8 milijuna kuna. To su značajna sredstva koja su potrebna, s obzirom na to da se od 1970. nije ulagalo u školu u Martijancu. Nama su ovi radovi neprocjenjivi, jer radimo u lošim uvjetima, u dvije smjene. Naših 205 učenika trudi se sudjelovati u svim projektima, zainteresirani su i aktivni, postižemo značajne rezultate, a ova investicija dovest će do uštede energenata i svih troškova održavanja te poboljšati uvjete rada – rekla je ravnateljica OŠ Martijanec Sonja Huzjak.

Jedna od najstarijih

Ukupna vrijednost projekta u OŠ Varaždinske Toplice je 2.860.641,89 kuna, od čega je 1.413.957,57 kuna ili 49 posto iz EU fondova, a Varaždinska županija osigurava 1.446.684,32 kuna ili 51 posto, od čega 647.422,82 kuna iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata. Ukupna vrijednost iz Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iznosila je 2.525.690,60 kuna.
– Škola u Varaždinskim Toplicama jedna je od najstarijih škola u jugozapadnom dijelu Europe, a počela je djelovati prije više od 500 godina. Sada traje velika energetska obnova naše sportske dvorane, zahvaljujući čemu ćemo na energentima postići uštedu od 65 posto. Imamo 258 učenika i za sve njih ovo ulaganje će značiti kvalitetnije uvjete i topliju dvoranu. Zahvalni smo Županiji što se ponovno ulaže u našu školu – rekla je ravnateljica OŠ Varaždinske Toplice Goranka Štefanić.
Ukupna vrijednost projekta OŠ Donja Voća je 2.774.700 kuna, od čega je 972.166,01 kuna ili 35 posto bespovratnih sredstava iz EU, a Varaždinska županija osigurava 1.802.533,99 kuna ili 65 posto, od čega je 459.936,14 kuna iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata. Ukupna vrijednost iz Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iznosila je 2.149.682,50 kuna.
– U našu školu se nije ulagalo sve do 90-ih godina prošlog stoljeća, kada je Varaždinska županija preuzela osnivačka prava. Dosad su to bili manji zahvati, a ovo je zahtjevniji projekt. Imamo 139 učenika. Radimo novu fasadu, pripremamo podiznu platformu i dizalo za osobe s invaliditetom, radi se i sanira krovište te postavlja foto-naponska elektrana. Sreća je da je Varaždinska županija prepoznala vrijednost ulaganja u male sredine, na području od posebne državne skrbi, čime je poručila da nije važno odakle dolazite, nego kuda idete – istaknula je ravnateljica OŠ Donja Voća Rahela Blažević.
Na uvodnoj konferenciji bili su i zamjenik župana Robert Vugrin, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek, kao i Branislav Hartman te Tomislav Ilić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter